En av de smarteste appene til Mac

Alfred har blitt enda bedre i versjon 2.0.

VANSKELIG Å KLARE SEG UTEN: Har en først blitt hekta på alle snarveiene som er mulig med Alfred, er det vanskelig å forstå hvordan en klarte seg uten.
VANSKELIG Å KLARE SEG UTEN: Har en først blitt hekta på alle snarveiene som er mulig med Alfred, er det vanskelig å forstå hvordan en klarte seg uten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle elsker snarveier. Beviset på om et uteareal er godt eller dårlig planlagt er ofte å finne på gressplener - hvis vi synes det blir for mange firkantede omveger, så tar vi en snarvei, og etter en stund har snarveien tatt livet av gresset i en snorrett linje fra A til B.

Alfred for Mac er en slik snarvei. Programmet kom nylig ut i sin andre versjon, og har nå blitt enda bedre.

Enkel - men avansert

I utgangspunktet er Alfred en såkalt launcher. Det vil enkelt og greit si at du via en tastekombinasjon (som du bestemmer selv) kaller opp Alfred-hovedvinduet, og deretter skriver de første bokstavene av programmet, systemtilvalget eller liknende som du ønsker å starte. Etterhvert som du starter et program ofte nok, vil Alfred forstå at det sannsynligvis er "Safari" du ønsker å starte når du skriver "s", eller at du vil starte "Word" når du skriver "w". Dermed dukker også disse programmet opp øverst i treff-lista etterhvert som du bruker Alfred mer og mer.

ETTERBEHANDLING: Etter at du har søkt fram en fil, kan du utføre en rekke operasjoner på filen (eller, som i dette tilfellet, katalogen).
ETTERBEHANDLING: Etter at du har søkt fram en fil, kan du utføre en rekke operasjoner på filen (eller, som i dette tilfellet, katalogen). Vis mer


En kan selvfølgelig også søke etter filer ved å trykke et mellomrom i Alfred-vinduet før du skriver inn filnavnet, og du kan dessuten definere hvilke områder på harddisken Alfred skal lete i.

Observante hoder vil innvende at dette ikke skiller seg så veldig ut fra det en allerede kan gjøre via OS X sin Spotlight-funksjon, og det er på mange måter riktig: Det er enkelt å søke etter filer og starte programmer via Spotlight. Poenget er bare at Alfred kan gjøre så mye mer.

I Spotlight kan en for eksempel ikke velge hvilket program en vil åpne en fil i, en kan heller ikke sende den aktuelle filen via e-post eller kopiere, flytte eller slette den fra samme dialog-vinduet.

System-snarveier

EKSTRAFUNKSJONER: Alfred 2.0 er først og fremst en såkalt "launcher", men har etterhvert utviklet seg til å bli mye annet.
EKSTRAFUNKSJONER: Alfred 2.0 er først og fremst en såkalt "launcher", men har etterhvert utviklet seg til å bli mye annet. Vis mer


Alfred har dessuten fått en svært nyttig og avansert utklippstavle-funksjon, der en for eksempel kan lime inn fraser, mobilnummer, e-post-adresser, navn, adresser og andre ting en bruker flere ganger i løpet av dagen. En få også tilgang til alle utklipp en har gjort via samme snarveien, for eksempel de siste 24 timer eller så lenge som de siste tre månedene. Alle søkeresultater som listes ut i Alfred-vinduet kan velges ved hjelp av nummererte snarveier, for eksempel "cmd" og "5" hvis du ønsker å velge det femte elementet i trefflista.

En kan også skrive inn systemkommandoer som "sleep", "lock" og "restart" for å henholdsvis sette maskinen i dvale, skjermlåse den og kjøre en omstart. En kan også avslutte programmer direkte fra Alfred uten å først gjøre programmet aktivt - da skriver en simpelthen "quit ".

Web-søk kan selvfølgelig også gjøres via Alfred, og du kan velge hvilken søkemotor du vil bruke. Skriver du "google " søker Alfred i Google, mens du kan skrive "wiki" eller "bing" for å søke i henholdsvis Wikipedia eller Bing.

Største nyheten i versjon 2.0

Alfred ble som allerede nevnt nylig oppgradert, og versjon 2.0 inneholdet en svært hyggelig nyhet for de av oss som liker at snarveiene er ekstra korte, samtidig som de er ganske avanserte. "Workflows", eller arbeidsflyter om du vil, er rett og slett en slags kasse fulle av digitale legoklosser, som du deretter kan sette sammen på helt spesifikke måter for å utføre helt spesifikke ting.

ARBEIDSFLYT: Slik kan en svært enkel "workflow" se ut i Alfred 2.0. Her søkes det blant annet etter boliger til salgs på Finn.
ARBEIDSFLYT: Slik kan en svært enkel "workflow" se ut i Alfred 2.0. Her søkes det blant annet etter boliger til salgs på Finn. Vis mer


Det følger med noen eksempler som viser hva "workflows" kan gjøre, inkludert en arbeidsflyt med det beskrivende navnet "Burde jeg se denne filmen?". Aktiverer du Alfred og skriver "movie Django Unchained", sender Alfred videre søkeordet ditt ("Django Unchained") til Youtube, IMDB og Rotten Tomatoes. Førstnevnte kjenner alle, IMDB kjenner de fleste, mens Rotten Tomatoes er et nettsted som samler anmeldelser av filmer fra andre nettsteder.

Med denne arbeidsflyten kan en altså søke på én frase på tre ulike nettsteder.

KJAPT SØK: Med én du begynner å skrive navnet på et program eller et dokument, forsøker Alfred å finne fram til hva du leter etter.
KJAPT SØK: Med én du begynner å skrive navnet på et program eller et dokument, forsøker Alfred å finne fram til hva du leter etter. Vis mer


Dette er bare begynnelsen. Selv har jeg blant annet laget en arbeidsfly som ved hjelp av kun én tastekombinasjon lister opp alle de sist redigerte lydfilene jeg har liggende på Macen, og jeg har laget en arbeidsflyt der jeg fra et hvilket som helst sted (e-post, Word-dokument) kan åpne en DinSide-artikkel til redigering i vårt publiseringssystem.

Alfreds brukerforum finnes det allerede 23 sider med "workflows" utviklet av Alfred-brukere, inkludert slagere som "forkort en URL med et tastetrykk og kopiér til utklippstavle", et eget Spotify-søk, oversikt over hvilke prosesser som spiser opp mest prosessorkraft på maskinen din akkurat nå, og mulighet for å ta skjermbilder direkte fra Alfred-vinduet.

Det er forøvrig mulig å bli virkelig avansert når en lager arbeidsflyter, for eksempel ved å bruke script eller terminalkommandoer. Vet du ikke hva dette er er sjansen stor for at du bør trene deg opp med enklere arbeidsflyter, før du går videre til mer dypsindig programmering.

Det finnes alternativ

I utgangspunktet er Alfred gratis, men hvis du ønsker full funksjonalitet må du kjøpe Alfreds "Powerpack". Den koster 15 pund (rundt 131 kroner), men det er den i våre øyne verdt. Ønsker du de mest avanserte snarveiene og, ikke minst, "workflows" du uansett betale.

En av de tidligere "launcher" og snarveisprogrammene til Mac het Quicksilver. Den har gått gjennom en lang og brokete utviklingsrunde de siste årene, men er nå endelig ute av beta. Den tilbyr mange av de samme funksjonene som Alfred (men ikke alle), og er gratis. Quicksilver kan lastes ned her.

Til Windows har vi blant annet funnet et slags Alfred-alternativ i Launchy, men det er et program som ikke ser ut til å ha blitt oppdatert en stund. Hvis du kjenner til en god "launcher" til Windows er det bare å poste i forumet under artikkelen!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer