En av disse bilene eksisterer ikke

Klarer du å se hvilken?

En av disse bilene eksisterer ikke
Publisert
Sist oppdatert

Når du benker deg i kinolokalet for å se en ny James Bond-film er sjansen stor for at du vil oppleve enda flere spektakulære scener enn i den forrige. Dessuten vil det hele se enda mer realistisk ut. Og det skyldes ikke bedre kulisser og bedre trente stuntmenn, men stadig mer avanserte dataanimasjoner og manipulasjoner.

Og i motsetning til for 10-15 år siden varer ikke de mest eksplosive scenene i maks 2 sekunder. De varer lenge, og kjøres gjerne i sakte film for at du skal få med deg alle detaljene - også i filmer med relativt beskjedne budsjetter.

Utrolige videoer

Og det er ikke lenger bare filmstudioene forunt å blande sammen fantasi og virkelighet på denne måten. Stadig dukker det opp nye utrolige videoklipp, som går sin seiersgang på nettet. Folk slynges ut fra katapulter og lander trygt i et barnebasseng 100 meter lengre borte, sjøormer stikker hodet opp i innsjøer, passasjertog tar en loop, gjenferd spøker i gamle hus, og så videre.

Felles for alle disse videoopptakene er at de er falske. Eller er de virkelig det?

Selv eksperter på området kan i mange tilfeller ikke avgjøre med 100% sikkerhet om et videoopptak er ekte eller manipulert. Ofte er videoene dessuten i dårlig kvalitet, noe vi blant annet kan takke mobilkameraene for. Det gjør videoene enklere å manipulere, og vanskeligere å avsløre - paradoksalt nok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.