En av disse bilene eksisterer ikke

Klarer du å se hvilken?

En av disse bilene eksisterer ikke
Publisert
Sist oppdatert

Når du benker deg i kinolokalet for å se en ny James Bond-film er sjansen stor for at du vil oppleve enda flere spektakulære scener enn i den forrige. Dessuten vil det hele se enda mer realistisk ut. Og det skyldes ikke bedre kulisser og bedre trente stuntmenn, men stadig mer avanserte dataanimasjoner og manipulasjoner.

Og i motsetning til for 10-15 år siden varer ikke de mest eksplosive scenene i maks 2 sekunder. De varer lenge, og kjøres gjerne i sakte film for at du skal få med deg alle detaljene - også i filmer med relativt beskjedne budsjetter.

Utrolige videoer

Og det er ikke lenger bare filmstudioene forunt å blande sammen fantasi og virkelighet på denne måten. Stadig dukker det opp nye utrolige videoklipp, som går sin seiersgang på nettet. Folk slynges ut fra katapulter og lander trygt i et barnebasseng 100 meter lengre borte, sjøormer stikker hodet opp i innsjøer, passasjertog tar en loop, gjenferd spøker i gamle hus, og så videre.

Felles for alle disse videoopptakene er at de er falske. Eller er de virkelig det?

Selv eksperter på området kan i mange tilfeller ikke avgjøre med 100% sikkerhet om et videoopptak er ekte eller manipulert. Ofte er videoene dessuten i dårlig kvalitet, noe vi blant annet kan takke mobilkameraene for. Det gjør videoene enklere å manipulere, og vanskeligere å avsløre - paradoksalt nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer