Test av Acer Swift 7

En av verdens tynneste PC-er er også helt lydløs

Acers smykke har vært på testbenken, og nok en gang viser PC-produsenten at de kan begeistre.

SMYKKE: Med et kabinett i gull og sort henvender Acer seg til deg som er opptatt av stil - og kanskje mer stil enn funksjon. Men Acer Swift er definitivt en god PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SMYKKE: Med et kabinett i gull og sort henvender Acer seg til deg som er opptatt av stil - og kanskje mer stil enn funksjon. Men Acer Swift er definitivt en god PC. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke mange år siden det hadde vært helt utenkelig at en bærbar kunne måle under en centimeter i tykkelse, men nå der er vi altså nå. Acer Swift 7 kryper så vidt under, med sine 0,998 centimeter, som er 0,4 millimeter tynnere enn tidligere rekordholder HP Spectre 13.

Acer Swift 7-SF713 

Skjerm: 13,3 tommer, FHD IPS-skjerm, blank (1920 x 1080 piksler)
OS: Windows 10 Home norsk - Signature Edition
Prosessor: Intel Core i5-7Y54
Grafikk: Intel HD 615
RAM: 8 GB (maks 8)
SSD: 256 GB
Nett: 802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 4.1
Tilkoblinger: 2 stk USB-C (3.1 gen1), minijack for lyd inn/ut
Størrelse: 324,6 × 10 × 229,6mm
Vekt: 1,1 kg

Hva betyr spesifikasjonene?

Nå må vi legge til at HP-en er en langt kraftigere sak enn Swift 7, noe som både har sine fordeler og ulemper. Mer om det senere.

Gode skussmål

Hvis du har fulgt med på Dinside i det siste, har du sikkert fått med deg testen av Acer Swift 3, som ble kronet med terningkast 6. Det er en mer «standard» ultrabook, med tilhørende godt utvalg av tilkoblinger.

Det blir derfor ikke helt riktig å kalle den lillebror til Swift 7, selv om tallet skulle tyde på det.

Premium eksteriør

Byggekvaliteten er imidlertid minst like god som på Swift 3. Her er det benyttet aluminium rundt det hele, noe som også er helt nødvendig for å få en så tynn maskin godt oppstivet. Det antrasittgrå lokket og bunnplaten er dessverre ikke særlig flink til å skjule fettmerker, noe bildet under illustrerer godt.

FINGERAVTRYKK: Overflaten er dessverre ikke flink til å skjule fettflekker. Derfor kan det være greit å ha med seg en mikrofiberklut i PC-veska. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FINGERAVTRYKK: Overflaten er dessverre ikke flink til å skjule fettflekker. Derfor kan det være greit å ha med seg en mikrofiberklut i PC-veska. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Bunnplaten er helt glatt, med unntak av fire gummiføtter. Eneste åpninger er til de to høyttalerne som ligger nær fronten, og som låter helt greit. Litt lite bass er det, men vi har hørt verre.

Her er det ingen luftekanaler, og PC-en er heller ikke utstyrt med noen vifte. Det kan vi takke prosessoren for, som trekker langt mindre strøm enn de vanlige U-prosessorene. Acer Swift 7 er derfor like musestille som en iPad.

TYNNESEN: Så tynn er den altså, under en centimeter når den er klappet igjen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TYNNESEN: Så tynn er den altså, under en centimeter når den er klappet igjen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Blank og bestandig

GJENSKINN: Den blanke overflaten gir god beskyttelse og kontrast, men refleksene kan være en utfordring. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GJENSKINN: Den blanke overflaten gir god beskyttelse og kontrast, men refleksene kan være en utfordring. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Åpner du lokket, åpenbarer det seg en champagnefarget tastaturdel og en 13,3 tommer IPS-skjerm som er heldekket av femte generasjon Gorilla Glass. Det betyr god kontrast samt god beskyttelse mot riper og trykk. Skjermen beholder farger og kontrast fra skrå vinkler, men blank overflate betyr samtidig at faren er stor for reflekser i skjermen fra lyskilder i rommet. Det kan definitivt være et ankepunkt for noen.

GODE SAKER: Både tastatur og pekeplate fungerer helt prima. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GODE SAKER: Både tastatur og pekeplate fungerer helt prima. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Tataturet er romslig og godt. Tastaturplaten er fast og stiv, og selv om tastene er lavere enn på Swift 3, oppleves det nesten like godt å taste på. Vi er også svært fornøyd med at det nesten er lydløst under bruk, men savner baklys. Det er egentlig noe vi forventer i denne klassen.

Under tastaturet sitter en bred pekeplate som støtter multiberøring. Den har integrerte felter for venstre/høyreklikk, som avgir en distinkt og lav klikkelyd. Store pekeplater er helt topp til såkalte «gestures», berøringsmønstre som utfører spesielle oppgaver og som støttes av stadig flere apper og programmer. Pekeplaten på Swift 7 fungerer i så måte helt strålende.

Dette er et premiumprodukt, og det er ikke noe ved dette som skulle tilsi noe annet.

VELDIG FIN: Vi liker designen på Swift 7 svært godt. Den er dessuten så tynn og lett at den nærmest blir som en kladdebok å regne i veska. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VELDIG FIN: Vi liker designen på Swift 7 svært godt. Den er dessuten så tynn og lett at den nærmest blir som en kladdebok å regne i veska. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Få tilkoblingsmuligheter

I likhet med de fleste tynneste PC-ene, er heller ikke Swift 7 velsignet med særlig mange tilkoblingsmuligheter. Her finner du to USB-C-porter og en 3,5mm lyd inn/utgang, og that's it.

TO PORTER: USB-C-utstyr er ikke så utbredt ennå, så du trenger overganger til mye. Det følger heldigvis med en overgang fra USB-C til USB-A (vanlig USB 3.0-port). Foto: Bjørn Eirik Loftås
TO PORTER: USB-C-utstyr er ikke så utbredt ennå, så du trenger overganger til mye. Det følger heldigvis med en overgang fra USB-C til USB-A (vanlig USB 3.0-port). Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den ene USB-C-porten brukes også som ladeport, mens den andre også kan brukes som skjermutgang (DisplayPort). Sistnevnte krever en overgang som er ekstrautstyr. Alt som følger med er en overgang til standard USB-port.

Merk videre at ingen av portene støtter den raskeste USB-standarden (3.1gen2). Det hadde vært ønskelig med en port eller to til, eventuelt en minidokk ala den som følger med Asus Zenbook 3.

Slik yter den

Dette er den første PC-en vi tester med siste generasjon M-prosessor, skjønt Intel har fjernet M-en denne gangen. Det er kun Y-en i Core i5-7Y54 som avslører at dette er av de aller mest strømgjerrige prosessorene fra Intel. Det har de gjort fordi de selv mener at forskjellene i ytelse i forhold til U-prosessorene nå er så liten at de kan tilhøre samme serie.

Og det er helt på det rene at ytelsen er vesentlig bedre enn for M-prosessorene fra forrige generasjon. I Passmarks ytelsestester får prosessoren 3.535 poeng, som bare er 200 poeng bak Core i3-7100U, som sitter i Swift 3. Den bruker tre ganger så mye strøm og krever viftekjøling.

I praksis bruk er dette så lite at det knapt er merkbart i noen situasjoner - annet enn at Swift 7 alltid er helt stille, uansett hvor mye du belaster prosessoren. Har man først blitt vant til det, blir det vanskelig å innfinne seg med en PC med vifter igjen.

3D-grafikkytelsen er imidlertid rundt 30 prosent lavere, noe som diskvalifiserer den fra det meste av nye, krevende spill. 2D-ytelsen er derimot lik. Den holder helt fint til video (også strømming i 4K) og ellers alle 2D-oppgaver.

Ytelsesmålinger

Passmark poeng: 2120
CPU: 3535
GPU (3D): 697
SSD l/s: 530 MB/560 MB pr sek
Batteri video: 506 min

SSD-en er ikke så rask som på Swift 3, men jevnt over 500 MB i sekundet både på lesing og skriving, er så raskt at det neppe kommer til å være merkbart i de fleste situasjoner.

Vi må heller ikke glemme det trådløse nettverkskortet. Det støtter såkalt MU-MIMO-teknologi, som kan gi bedre overføringshastighet hvis du bruker en kompatibel ruter. Les mer om det i denne artikkelen.

Testresultat

Acer Swift 7-SF713

Tynn, lett og lekker PC, god skjerm, godt tastatur, lydløs, god batteritid, MU-MIMO-støtte, leveres med ren Windows

Få tilkoblingsmuligheter, ingen kortleser, USB-C-port har ikke støtte for de høyeste hastighetene, fingeravtrykk vises fort på lokket, ikke baklyst tastatur

Videre er det verdt å merke seg at denne PC-en leveres med en såkalt Signature-utgave av Windows 10, noe som betyr at du slipper helt søppelprogrammer og prøveversjoner fra tredjepart. Det er definitivt med på å gjøre brukeropplevelsen til en positiv affære.

Rundt 9 timer på hver lading

Batteritiden oppgis fra produsenten å ligge på rundt 9 timer med variert bruk, én time mindre enn Swift 3 - som riktig nok er både tykkere og veier 400 gram mer. I vår videostrømmetest holdt batteriet i 506 minutter før det var natta. Det tilsvarer 8 timer og 26 minutter, noe som bør bety at det er hold i Acers påstander. På en så tynn PC kan vi ikke annet enn å si oss meget fornøyd.

Ladetiden er også bra - fra tomt batteri viste indikatoren 29 prosent etter en halv time med lading og 56 prosent etter en time. Snittet ligger på rundt 25 og 50 prosent.

Konklusjon

Acer viser nok en gang at de mener alvor når de sier at de nok en gang skal ta opp konkurransen mot markedslederne. Acer Swift 7 er helstøpt, og selv om vi har noen ankepunkter, redder den såvidt en femmer på terningen. Vi elsker at den er lydløst, samtidig som den ikke henger etter på ytelse til lett, vanlig PC-bruk.

Det lover godt for tiden som kommer - vi tipper vi snart kommer til å le av at vi en gang hadde bærbare PC-er med støyende vifter.

Det største ankepunktet er egentlig at det er få tilkoblingsmuligheter. Ytelsen er som sagt helt OK, men ligger et stykke bak nyeste generasjon «fullblods» Core i5 U-prosessorer - til og med litt bak Core i3-7100U, som sitter i PC-er som gjerne koster noen lapper mindre. Vi hadde også satt pris baklyst tastatur og at fingeravtrykkene ikke viste så godt.

Er du ute etter en tynnest mulig PC, bør du også få med deg testene av HP Spectre 13 og Lenovo Yoga 900S. Førstnevnte koster et par tusenlapper mer, men er også langt kraftigere og har flere tilkoblinger, sistnevnte koster omtrent det samme som Swift 7.

Sjekk også plussene og minusene i boksen over til høyre. De andre testene vi har gjort i år, finner du i listen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer