En eller to minnebrikker?

Publisert
Sist oppdatert

Hei datadoktoren,

Jeg har tenkt og kjøpe meg en bærbar PC snart og så lurte jeg på hva som er forskjellen mellom 1 eller 2 RAM-brikker. Er det for eksempel best å bruke én 512 MB RAM-brikke i stedet for 2*256 MB?

Hva er best? Hva er forskjellen? Hva fungerer best? og hvorfor er 2*256MB ca. 500 kroner billigere enn en 512 MB (etter Dell tilbud) ?

Hilsen Anders

Datadoktoren svarer

Hei,

Forskjellen ligger i at både denne og den forrige utgave av Centrino, samt mange AMD-baserte bærbare PCer bruker tokanals minne. Det vil si at den behandler hver minnemodul uavhengig, og sender kommandoer til om hverandre. Dette gjør maskinen langt raskere, ettersom tilgangen til minnet og båndbredden mellom minnemodulene og prosessoren er en av de største flaskehalsene i moderne PCer.

Det nytter nemlig ikke med en superrask prosessor hvis den allikevel blir sittende å vente på at minnet skal levere data til behandling.

Derfor er det alltid best å bruke to identiske minnemoduler når du skal oppgradere eller kjøpe nytt.

Forskjellen i pris på de to modulene skyldes tre forhold; at tettheten i 512 MB-brikken er større og ofte krevet eget utstyr, at produksjonsprosessen er modnere (at de har betalt ned større deler av investeringen i fabrikken), og sist, men ikke minst, at det er større konkurranse mellom de forsekjllige produsentene på 256 MB-moduler enn de på 512.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer