Oppdatere fastvaren på PC - (BIOS / UEFI)

En enkel oppdatering ga 44 minutter ekstra batteritid

Derfor bør du sjekke om det har kommet fastvareoppdateringer til PC-en din.

BEDRE BATTERI: Denne PC-en fra Acer fikk dramatisk bedre batteritid etter at vi oppdaterte fastvaren. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BEDRE BATTERI: Denne PC-en fra Acer fikk dramatisk bedre batteritid etter at vi oppdaterte fastvaren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange gode grunner til å sørge for at PC-er, mobiler og nettbrett til enhver tid er oppdaterte, ikke minst på sikkerhetssiden. Moderne operativsystemer og mange apper og programmer sørger for å holde seg selv oppdatert, men det kan være oppdateringer fra produsenten som ikke inkluderes i disse prosessene.

En av disse kan noen ganger ha ganske stor betydning for opplevelsen av produktet. Vi snakker her om oppdateringer av fastvaren i PC-en, som inneholder de mest grunnleggende oppstartsinstruksene, og som blant annet sørger for at operativsystemet kan kommunisere effektivt med maskinvaren i PC-en.

BIOS og UEFI

Denne fastvaren kalles UEFI – Unified Extensible Firmware Interface, og er etterfølgeren til BIOS som du finner på eldre PC-er (mange PC-produsenter bruker fortsatt betegnelsen BIOS om UEFI).

UEFI-OPPSETT; Her er et eksempel på UEFI-oppsettet på en PC fra Asus. Skjermdump: Quora
UEFI-OPPSETT; Her er et eksempel på UEFI-oppsettet på en PC fra Asus. Skjermdump: Quora Vis mer

Har du for eksempel en PC som bråker uforholdsmessig mye, stadig mister kontakten med det trådløse nettet eller har uvanlig kort batteritid, kan det være gode grunner til å sjekke om det har kommet en UEFI-oppdatering du ikke har fått med deg.

Trykker du på en bestemt tast (ofte F10 eller Del-tasten) like etter at du har skrudd på PC-en, kommer du inn i et styrepanel der kyndige brukere til en viss grad skreddersy hvordan UEFI skal fungere.

Du kan lese mer om UEFI i denne artikkelen.

Dramatisk bedre batteritid

Nylig så vi et godt eksempel på hva en oppdatert UEFI kan utrette:

Noen dager etter at vi nylig publiserte testen av PC-en Acer Swift 3, ble det sluppet en UEFI-oppdatering som ifølge produsenten skulle gi inntil én time bedre batteritid. Her inneholdt altså fastvaren nye instrukser som sørget for at operativsystemet, på en eller flere måter, ble bedre i stand til å spare mer strøm under bruk.

Da vi kjørte vår batteritest på ny, kunne vi strømme video i 5 timer og 18 minutter. Før oppdateringen var batteriet tomt etter 4 timer og 36 minutter, altså en forbedring på ikke ubetydelige 44 minutter.

Ikke alltid nødvendig

Samtidig er det verdt å nevne at hvis du ikke opplever noen problemer, er det heller ikke veldig viktig å oppdatere fastvaren. For selv om selve oppdateringsprosessen som regel er veldig enkel (i vårt tilfelle var det bare å dobbeltklikke på en kjørbar fil, og vente på resultatet), innebærer den i noen tilfeller også en risiko.

TAR NOEN MINUTTER: Her er vi godt i gang med å oppdaterer UEFI. Legg merke til advarselen i rødt. Brudd i strømtilførselen kan noen ganger føre til store problemer i etterkant. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TAR NOEN MINUTTER: Her er vi godt i gang med å oppdaterer UEFI. Legg merke til advarselen i rødt. Brudd i strømtilførselen kan noen ganger føre til store problemer i etterkant. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Går noe galt under oppdateringsprosessen, for eksempel at strømmen kuttes, kan du oppleve at PC-en enten ikke vil starte eller oppfører seg underlig. Her blir moralen if it ain't broke, don't fix it.

De fleste PC-produsentene legger fastvare-oppdateringer ut på sidene sine, til gratis nedlasting. Sørg bare for at du laster ned og installerer riktig oppdatering.

NEDLASTINGER: Så sent som 18. januar kom en fastvareoppdatering til Lenovo Ideapad 720S. Skjermdump: Dinside
NEDLASTINGER: Så sent som 18. januar kom en fastvareoppdatering til Lenovo Ideapad 720S. Skjermdump: Dinside Vis mer

Her finner du nedlastingsområder for noen populære PC-merker:
Acer: https://www.acer.com/ac/no/NO/content/drivers
Asus: https://www.asus.com/no/support/Download-Center/
Dell: http://www.dell.com/support/home/no/no/nobsdt1/Products?app=drivers​
HP: https://support.hp.com/no-no/drivers
Lenovo: https://pcsupport.lenovo.com/no/en/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer