En gang pirat - alltid pirat?

Hvordan ville Pirate Bay blitt omtalt for 112 år siden? Omtrent som dette.

En gang pirat - alltid pirat?
Publisert
Sist oppdatert

Første omgang av kampen mellom de svenske Pirate Bay-gründerne og medieindustrien er over, og sistnevnte leder foreløpig 1-0. Saken kommer garantert til å versere i rettssystemet i lang tid framover, men inntil neste runde går av stabelen kan en eldgammel artikkel fra New York Times sette saken i et langt videre historisk perspektiv enn tidligere.

Artikkelen har fått tittelen "Music pirates in Canada", og tar for seg et relativt betydelig piratproblem - fra 1897.

Pirate Bay avdeling Canada?

Den 112 år gamle teksten omtaler piratvirksomhet på en litt annen skala enn det Pirate Bay ble dømt for, men problemet ble likevel ansett for å være betydelig. Kanadiske lokalaviser publiserte den gangen lister over utgivelser som kunne kjøpes fra pirater for mellom 2 og 5 cent, mens vanlig utsalgspris gjennom offisielle kanaler lå på mellom 20 og 40 cent.

Det dreier seg tydeligvis om ulovlig kopiering og salg av "populærmusikk", eller "popular songs" som det står i den opprinnelige teksten, som altså sendes til kjøperne via vanlig postgang.

Avisene som annonserer musikken er også involvert i handelen, ettersom de mottar halvparten av salgssummen for hver eneste utgivelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer