En godt bevart hemmelighet: HDMI CEC

Virvaret av fjernkontroller og tilkoblinger av lyd og bilde er ikke bare irriterende. Det gjør at mange kvier seg for å bruke mange penger på elektroniske apparater i stua. Det vil bransjen gjøre noe med, og en standard er faktisk etablert. Men er den kjent nok?

Publisert
Sist oppdatert

Så snart man har koblet til noen apparater til TVen, så begynner virvaret. En DVD-spiller og en dekoder kan de fleste forholde seg til, selv om de ikke er spesielt interessert i apparater og deres indre liv. Men så snart du koblet til et surroundanlegg begynner det å ta av.

Slik brunevarer er i dag er det bortimot en forutsetning at det er en "entusiast" i huset, som liker å koble og sette opp utstyr. Likevel blir det mye knapptrykking når det skal velges innganger både for lyd og bilde, og ekstra morsomt blir det når man må bruke flere fjernkontroller.

Da blir det riktig festlig tidlig om morgenen i helgene, når de små vil se på DVD og TV om hverandre, mens entusiasten egentlig vil sove i fred.

Tidligere forsøk

Det har faktisk vært noen tilløp til forsøk på standarder som skulle løse noen av disse problemene, først og fremst ved bruk av TV og forskjellige signalkilder koblet sammen med SCART-kabler.

SCART-kontaktene har 2 datalinjer på pinne 10 og 12 som kan sende kommandoer til de andre apparatene som er koblet sammen.

Hvis alle apparatene følger samme standard, så vil TVen slå seg på når man setter inn en DVD i spilleren, og automatisk velge riktig inngang. Hvis man så skifter kanal på dekoderen, så vil TV'en skifte inngang slik at det er signalet fra dekoderen som vises.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer