Test av Huawei MateBook X Pro

En ordentlig bra PC

Huawei er for alvor blitt en å regne med i PC-markedet.

FABELAKTIG: Huawei MateBook X Pro er blant de beste PC-ene i premiumsegmentet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
FABELAKTIG: Huawei MateBook X Pro er blant de beste PC-ene i premiumsegmentet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Huawei har på få år blitt blant de største mobilprodusentene i verden, og har sakte, men sikkert utvidet porteføljen sin med nettbrett, PC-er og lydprodukter.

På PC-fronten har de imponert med sin MateBook X-serie, som ikke står noe tilbake mot de beste premium-laptopene på markedet: Dell XPS, HP Envy og Lenovo Yoga for å nevne noen.

Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

MateBook X Pro

Bortsett fra Huawei-logoen på lokket, er det fort gjort å forveksle MateBook X Pro med en MacBook Pro. Likhetene er mange, også når du åpner lokket og ser det svarte tastaturet med lav vandring og den forholdsvis store styreflaten.

Huaweis nyeste toppmodell er en ordentlig velbygd og stilig PC. Den er utstyrt med to USB-C-kontakter, hvorav den ene er andre generasjon 3.1, i tillegg til USB-A (USB 3.0) og en lydkontakt. I esken medfølger også MateDock 2 med VGA, HDMI, USB-C og USB-A. Spesielt HDMI er kjekt hvis du ønsker å koble PC-en til en ekstern skjerm.

Ellers er det fint å se at Huawei fortsetter med 3:2-formatet på sine toppmodeller. 16:9 blir etter min mening for lavt og bredt, 16:10, som MacBook bruker, er litt bedre, men 3:2 er det jeg vil omtale som perfekt på bærbare PC-er. Du får mer arbeidsplass i høyden som virkelig gjør susen, spesielt for oss som skriver mye og ikke er så avhengig av ekstra plass i bredden.

Ulempen er at du vil se svarte felter over og under skjermbildet når du ser på film, men det gjør egentlig ingenting.

Panelet er for øvrig det samme som MateBook X Pro fra 2018, som vi likte svært godt. Det har 100 prosent sRGB for høy fargenøyaktighet, en oppløsning på 3000 x 2000 piksler, svært god innsynsvinkel og er lyssterkt.

MateBook X Pro har svært smal ramme rundt skjermen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MateBook X Pro har svært smal ramme rundt skjermen. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Skikkelig god styreflate

Tastaturet er i samme stil som de andre Huawei-modellene. Det vil si god komfort, lav vandring og forholdsvis lite støy. Ellers er det jo slik at tastaturet er en smakssak. Noen syns kanskje at MateBook har for lav vandring og foretrekker heller ThinkPad X1 Carbon med høye taster. Og noen liker begge deler.

Ovenfor tastaturet sitter for øvrig Huaweis kombinerte fingersensor og påknapp. Vi har skrevet om den flere ganger og kan jo nevne igjen at den er helt super. Med ett trykk starter du PC-en og logger automatisk inn i Windows 10. Enklere og bedre blir det ikke, og gjør savnet etter Windows Hello ansiktsgjenkjenning litt mindre.

Både tastaturet og styreflaten er en fryd i bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Både tastaturet og styreflaten er en fryd i bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Styreflaten er faktisk blant de beste vi har testet på en Windows-bærbar – den er rett og slett en fryd i bruk og har alle ingrediensene en god oppskrift på styreflate trenger:

  • Stor i størrelsen
  • Støtter Precision-driverne og dermed gestene til Microsoft
  • Støyer lite
  • Er utformet i glass

I tillegg til å støtte gester på styreflaten, har Huawei også implementert en fingergest i skjermen. Ved å sveipe nedover med tre fingre, kan du ta skjermdump. Du kan enten ta skjermbilde av et åpent vindu, hele skjermen eller bruke fingeren til å merke av et området.

Hvis du ikke ser nytten i dette, kan du deaktivere det i Huaweis PC Manager-app. Personlig syns jeg det går like raskt å bruke Windows 10s innebygde funksjon ved å trykke Windows+Shift+S, men hver sin smak.

Sveip med tre fingre på skjermen for å ta skjermbilde.
Sveip med tre fingre på skjermen for å ta skjermbilde. Vis mer

«Ren» Windows 10

Enn så lenge får ikke Huawei og Google samarbeide, som betyr at du må gjennom litt av en prosess for å få Googles tjenester installert på Huaweis nyeste toppmodell, P40 Pro.

Et selskap som har søkt om å få gjøre forretninger med Huawei er Microsoft, og de har fått grønt lyst fra amerikanske myndigheter. Det betyr at Huaweis PC-er leveres med Windows 10, og du behøver ikke å gå gjennom en omfattende prosess for å få systemet til å fungere.

MateBook X Pro er en såkalt Signature Edition-PC, som betyr at den leveres med en ren utgave av Windows 10 uten en drøss med unødvendige programmer. På plass er riktig nok Huaweis PC Manager, som er en ganske hendig app for driveroppdateringer, Huawei Share med «Multi-Screen Collaboration» – som du kan lese mer om her – og kjekke innstillingsmuligheter.

For eksempel kan du velge hvor lenge tastaturet skal lyse uten aktivitet – her kan du velge fra fem sekunder til aldri.

Du kan også velge Fn-funksjonalitet, altså om du kan trykke på F3-tasten for å justere lyset på tastaturet, eller om du skal trykke Fn+F3.

Den siste funksjonen i PC Manager-appen som vi vil nevne, er batteribeskyttelse, som stanser ladingen på et visst nivå. Kjekt hvis du sitter med PC-en på hjemmekontor og har den plugget i strømmen hele tida. Da er det godt for batteriet at det ikke lades mer enn 80 prosent.

Dog er ikke PC-en helt fri for det mange vil kalle «bloatware», eller gjøkeprogrammer om du vil. Windows 10 leveres blant annet med «Bubble Witch Saga», «Candy Crush Friends» og blant annet Netflix og Spotify.

På hjemmekontor

I disse dager er det også viktig å se på hvordan PC-en gjør seg når du er satt til å jobbe på hjemmekontor og må kommunisere med kolleger gjennom for eksempel videochat.

Derfor har vi testet kvaliteten på mikrofonen og kameraet for å se om de leverer en tilfredsstillende opplevelse.

Nei, jeg lener meg ikke tilbake. Det ser bare sånn ut. Foto: Skjermdump
Nei, jeg lener meg ikke tilbake. Det ser bare sånn ut. Foto: Skjermdump Vis mer

MateBook X Pro har totalt fire støyreduserende mikrofoner, som luker bort det meste av bakgrunnsstøy, men tilbakemeldinger etter Teams-samtaler er at de fanger opp klikking fra tastaturet og styreflaten.

PC-ens innebygde høyttalere er også gode og faktisk blant de bedre vi har testet – kun slått av MacBook Pro 16". Vi hører Teams-deltakerne godt, og lyden har også litt dybde som gjør seg godt til musikk og film.

Opplevelsen med kameraet er dessverre ikke like god. Først og fremst på grunn av plasseringen under en tast på F-raden på tastaturet, som gir mildt sagt en dårlig vinkel. Kvaliteten på selve kamera er helt OK tatt i betraktning i at sensoren kun er på 1 megapiksel.

Så tommel opp til mikrofonene og høyttalerne, tommel ned til kameraet.

Personvernmessig er kameraplasseringen helt topp, men vinkelen blir dessverre helt feil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Personvernmessig er kameraplasseringen helt topp, men vinkelen blir dessverre helt feil. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Maskinvare

I Norge tilbyr Huawei to modeller der hovedforskjellen er lagringsplassen. Toppmodellen har 1 TB SSD-lagring mens den andre har 512 GB. Sistnevnte er også den eneste som tilbys i den stilige grønnfargen.

Modell 1 Modell 2
CPUIntel i7Intel i7
Lagring512 GB1 TB
Minne16 GB16 GB
GrafikkMX250MX250
FargerEmerald Green, Space GreySpace Grey
Pris18.999 kroner20.999 kroner

Prosessoren er tiende generasjon Intel Core i7-10510U, som er paret med det dedikerte grafikkortet Nvidia GeForce MX250 med 2 GB GDDR5-minne. Grafikkortet er langt fra blant de kraftigere, men gjør seg godt til enkle spill.

Vi testet blant annet nye «Gears Tactics» og «Ori and the Will of the Wisps», og i begge tilfeller fikk vi varsel ved oppstart om at grafikkortet ikke er kraftig nok, men det gikk faktisk fint å spille på lavere innstillinger, som betyr at du også kan spille blant annet «Fortnite» og «Minecraft».

I bruk er MateBook Pro X en fryd. Det meste går som en lek, takket være en forholdsvis kvikk prosessor og 16 GB minne. Til jobbruk leverer i7-prosesseren til det meste, men ting kan gå litt tregt hvis du gjør krevende ting i Photoshop.

Når det gjelder lagring, er Huawei kjent for å levere raske brikker i sine toppmodeller. Slik er det også med nye MateBook X Pro hvis SSD har lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 3418 og 3021 Megabyte per sekund.

Det plasserer MateBook X Pro over blant annet Apple MacBook Pro 16, som i vår SSD-test leverte en skrivehastighet 2900 Megabyte per sekund og lesehastigheten på over 2700 Megabyte per sekund.

Når det kommer til batteri, er det tilsvarende som sitter i 2018-utgaven av MateBook X Pro. Dog sier Huawei at batteritiden er forbedret på grunn av blant annet Intels nye prosessor som skal være mer strømgjerrig.

Vi har kjørt MateBook X Pro gjennom en arbeidsdag, noe den fint klarer med forbehold om bruk. Som journalist bruker man mye tid på å skrive og i nettleseren, men bruker du mer krevende programvare kan du forvente å dra frem laderen før arbeidsdagen er over.

I batteritesten i PCMark10 ender MateBook X Pro på 8 timer og 22 minutter, som er den tredje beste tiden vi har målt. Kun HP Envy 13 – 11 timer og 50 minutter – og Lenovo Yoga C940 med 9 timer og 40 minutter, har høyere score.

Konklusjon

Tross sterke sanksjoner fra USA, fortsetter Huawei å gjøre mye riktig for tiden. P40 Pro er en av de beste telefonene på markedet og MateBook X Pro kan vise seg å bli blant årets mest spennende PC-nyheter.

Byggekvaliteten er i toppklasse, og Huawei beviser til gagns at det ikke bare er Apple som kan lage en ordentlig god styreflate.

En ordentlig bra PC

Skjermen er også en fryd i bruk, vi venter på at 3:2 skal bli standard på bærbarmarkedet, men den innebygde lyssensoren er i overkant aggressiv så ofte er skjermen litt i mørkeste laget. Styr heller lysstyrken manuelt.

Det er egentlig ikke så mye å utsette på årets MateBook X Pro, men det er fortsatt slik at vinkelen på kameraet ikke er optimal, og så er det en del viftestøy ved tung last.

Ellers kan innstegsmodellen oppleves litt dyr. I 2018 fikk du en MateBook X Pro til rundt 14.000 kroner, mens 2020-modellen starter på 19.000 kroner, men prisøkningen er omtrent i tråd med endringene i dollarkursen i samme tidsrom.

Testresultat

Huawei MateBook X Pro (2020)

Velbygd
Flott 3:2-skjerm
Tastatur og styreflate
Både USB-C og USB-A
God batteritid

Kameraplassering
Tidvis en del viftestøy
I overkant aggressiv auto-lysstyrke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer