Lenovo ThinkPad X1 Fold

En PC vi ikke har sett maken til

Vi har fått en smakebit på fremtidens PC, som faktisk er her nå.

THINKPAD X1 FOLD: Lenovo er først ut med et PC-format vi har ordentlig tro på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
THINKPAD X1 FOLD: Lenovo er først ut med et PC-format vi har ordentlig tro på. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om den kommer i mange varianter og former, har den bærbare PC-en stort sett vært den samme: En todelt, portabel PC med skjermen på den ene siden og tastatur og selve maskinvaren på den andre.

I 2012 kom den største endringen på lang tid, med Windows 8 og 2-i-ett-maskiner. Lenovo var med fra starten med Yoga-modellen med sin markante hengsel, og nå kan den kinesiske PC-giganten stå for starten på en helt ny type PC-er.

Nemlig foldbare.

Du kan enkelt dele skjermen i to med én app på hver side. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Du kan enkelt dele skjermen i to med én app på hver side. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Starten på noe nytt?

Foldbare mobiltelefoner, eller brettemobiler, er det blitt flere av, og selskaper som Samsung, Huawei og Lenovo-eide Motorola har lansert mobiler med skjermer som kan brettes.

Og nå er altså den første foldbare PC-en her: ThinkPad X1 Fold.

Først annonsert under CES i Las Vegas i januar, ble Lenovos spesielle PC først tilgjengelig i høst, og dette er første gang vi får tatt en titt på enheten.

Det første som slo oss, var at X1 Fold ser ut som en bok. En litt tykk en sådan, og kan faktisk minne om Surface Book med det spesielle hengselet som lager et lite mellomrom når den er klappet sammen.

BRETTBART: Slik er den brettbare mobiltelefonen Huawei Mate X. Video: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lenovo forteller meg at det er for å gi plass til tastaturet (selges separat), slik at PC og tilbehør kan lagres sammen.

Selve skjermen er på 13 tommer og har en oppløsning på 2048 x 1536 piksler, som betyr at dette er noe så uvanlig som et 4:3-panel på en PC. Det er hakket nærmere kvadratisk enn 3:2, som vi liker godt, og selv om det føles uvanlig, er førsteinntrykket positivt.

Panelet er faktisk OLED, her samarbeider Lenovo med LG, og gir sterke og klare farger, men aberet er at den samtidig gir vel mye refleksjoner. Og, som brettemobilene, er bretten der skjermen foldes forholdvis synlig, uten at vi ble plaget av det den timen vi hadde til rådighet.

Den ser litt ut som en liten Surface Book, eller hva? Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Den ser litt ut som en liten Surface Book, eller hva? Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Velbygd

Selve chassiset er ikke overraskende utformet i karbonfiber, som er blitt kjennemerket med ThinkPad X1-serien. X1 Fold føles også solid og velbygd ut, og Lenovo forteller at den oppfyller standarden MIL-STD 810H, som kort fortalt betyr at den tåler en trøkk.

En litt tykk, men overraskende lett «bok». Foto: Martin Kynningsrud Størbu
En litt tykk, men overraskende lett «bok». Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Klappet sammen er PC-en forholdsvis tykk, men er samtidig overraskende lett og veier under kiloen. Den ligger godt i hånda i «bokmodus», men her blir vi nesten nødt til å teste mer for å få et ordentlig inntrykk.

Lenovo har valgt å plassere kameraet på høyre side i stedet for ovenfor skjermen, som er normen på bærbare PC-er, for å gi det bedre vinkel. Kameraet er faktisk vidvinkel, så selv om det filmer vertikalt i bærbar PC-modus, får det med hele deg på Teams-møtet.

Ellers er PC-en utstyrt med to USB-C-kontakter og én microSD-port.

Brettet ut er ThinkPad X1 Fold et stort nettbrett på 13 tommer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Brettet ut er ThinkPad X1 Fold et stort nettbrett på 13 tommer. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Windows 10 ...

Opprinnelig ble X1 Fold annonsert med Windows 10X, et nytt operativsystem fra Microsoft, som først var tiltenkt PC-er som X1 Fold og utsatte Surface Neo – altså PC-er med to skjermdeler. Men Windows 10X er utsatt til neste år og kommer i første omgang for vanlige bærbare PC-er, som en konkurrent til Googles Chrome OS.

ThinkPad-stempelet er som regel et symbol for kvalitet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ThinkPad-stempelet er som regel et symbol for kvalitet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Så X1 Fold som vi har tatt en titt på, kjører dermed Windows 10, som etter vår erfaring fungerer greit med nettbrett og berøring. Windows 10 har også en nettbrettmodus som gjør det lettere å navigere med fingre.

Lenovo har så langt ikke gjort store forandringer med Windows 10, men har implementert en kjekk snarvei som gjør at du enkelt kan sidestille apper. En grei start, men vi håper at blant annet Windows 10X og mer fokus fra Microsoft på denne typen enheter, kan gjøre opplevelsen enda hvassere.

Tykk ramme og gjenskinn i skjermen. Vi er uansett positive til formfaktoren og er spent på hvordan generasjon to, tre og fire av ThinkPad X1 Fold blir. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Tykk ramme og gjenskinn i skjermen. Vi er uansett positive til formfaktoren og er spent på hvordan generasjon to, tre og fire av ThinkPad X1 Fold blir. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Høy pris, men positiv start

Alt i alt sitter vi igjen med et positivt førsteinntrykk med X1 Fold, og vi skulle gjerne hatt den med oss hjem for å teste videre. Vi håper ikke det er for lenge til et testeksemplar blir tilgjengelig.

Men vær obs på prisen, for X1 Fold er ikke rimelig. Komplett selger en modell med i5-prosessor, 256 GB SSD-lagring og 8 GB minne til 37.490 kroner, og da kommer tastatur utenom.

ThinkPad X1 Fold er den første i sitt slag. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
ThinkPad X1 Fold er den første i sitt slag. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Slik er det ofte med førstegenerasjon av en ny type enhet, og OLED-panelet gjør det ikke akkurat rimeligere. Samtidig er det greit å huske på at X1 Fold i denne runden ikke er myntet på forbrukere, men heller bedrifter, noe ThinkPad-stempelet er bevis på.

Så er det jo lov å håpe på at det kommer en forbrukervariant, kanskje under Yoga-merkevaren, til en lavere pris og med Windows 10X.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer