En reise i MP3-historien

KAVALKADE: MP3-spilleren fyller 10 år i år. Bli med på en tidsreise gjennom MP3-historien!

Denne spilleren fra Diamond Multimedia var ikke først, men var den første spilleren som ble en salgssuksess.
Denne spilleren fra Diamond Multimedia var ikke først, men var den første spilleren som ble en salgssuksess. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 10 år siden den første MP3-spilleren så dagens lys. Mpman F10 ble ingen kjempesuksess, men den markerte starten på et eventyr som har snudd opp ned på det meste, både i musikkbransjen og måten publikum konsumerer musikk på.

Men selve MP3-formatet ble introdusert for publikum allerede tre år tidligere, etter at en arbeidsgruppe bestående av teknikere og forskere fra Nederland, Tyskland, Frankrike og USA hadde jobbet med det i flere år.

Formålet var enkelt forklart å skape et komprimert digitalt lyd/musikkformat som kun bestod av en brøkdel av informasjonsmengden på en vanlig CD, uten at lytteopplevelsen ble degradert. Arbeidet må ses i lys av at båndbredde på dette tidspunktet var en en svært knapp faktor.

For å oppnå den ønskede effekten måtte deler av lydbildet fjernes; deler som det menneskelige øret normalt ikke ville være i stand til å oppfatte.

Men arbeidet var vanskelig. Så sent som i 1992 holdt hele prosjektet på å bli lagt ned, på grunn av matematiske komplikasjoner. Senere prøvde platebransjen å forby salg av MP3-spillere.

Mer om dette på de neste sidene. Der presenterer vi MP3-formatets historie, fra den spede starten på ideen i 1977, til den første MP3-spilleren så dagens lys i 1998, videre til iPod Touch og DRMens fall i 2008.

>> Les videre: MP3-formatets far

Innhold:
[Hovedside][MP3-formatets far][MP3-formatets mor][MP3 blir født][MP3 til folket][Den første MP3-lommespilleren][Platebransjen reagerer][Spillere på løpende bånd][Napster][Kapasitet til tusen][Den første samletesten][iPod][Musikkhandel][DRM][Veien videre]

Kilder som er benyttet: DinSide.no, About.com, Fraunhofer-Gesellschaft, Wikipedia, mp3licensing.com, BBC, RIAA, Businessweek.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer