Google Stadia:

En smakebit på fremtiden

Fy søren, dette var imponerende saker. Her er alt du trenger å vite om Googles nye spilltjeneste.

STADIA: Norge er ett av 14 land som får Stadia fra start. Video: Pål Joakim Pollen / Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen, tirsdag, åpner Googles nye storsatsing, Stadia: En spilltjeneste der du i stedet for å laste ned og installere spill strømmer dem via nettet direkte til en mobiltelefon, PC eller TV-skjerm.

Norge er ett av 14 land som er med fra start, og i det dørene åpnes blir 22 spill tilgjengelige, der det relativt raskt skal fylles opp med mer og mer.

Vi fikk tre kvarter med Stadia i Googles lokaler i forrige uke, og vi ble rett og slett mektig imponerte: Ikke én gang viet vi en tanke til at vi faktisk satt og strømmet spillet fra nettet, der all maskinvare vi brukte var en Chromecast Ultra og Stadia-håndkontrollen. Ja, og så et trådløst nettverk, selvsagt.

STARTPAKKE: Om du vil spille på TV trenger du både Stadia-håndkontrollen og Chromecast Ultra. Begge er med i Googles salgspakke, men ikke Pixel-telefonen til høyre. Foto: Google
STARTPAKKE: Om du vil spille på TV trenger du både Stadia-håndkontrollen og Chromecast Ultra. Begge er med i Googles salgspakke, men ikke Pixel-telefonen til høyre. Foto: Google Vis mer

Startpakke

Om du vil spille på en TV, er Stadia-kontrolleren obligatorisk å kjøpe, og i tillegg må du ha en Chromecast Ultra plugget i TV-en.

I salgspakken til 1299 kroner finner du begge deler, samt et tre måneders abonnement på Stadia Pro (mer senere). Kun håndkontrollen koster 699 kroner.

For ordens skyld spurte vi om det var mulig å bruke for eksempel Nvidia Shield TV i stedet for en Chromecast Ultra, men foreløpig er ikke dette mulig. Har du en Chromecast Ultra fra før, vil den kunne brukes, men først etter en oppdatering som vil komme ei uke eller to etter Stadia-lanseringen.

Kan spilles på nær sagt hva som helst

Har du en PC eller Mac kan du også spille på den - enten med Stadia-kontrolleren, mus/tastatur eller en annen kompatibel håndkontroll koblet til:

Kontroll TV PC Mobil
Stadia-kontrollTrådløs (WiFi)USBUSB
Mus og tastatur-USB+Bluetooth-
DualShock 4-USB+BluetoothUSB+Bluetooth
Xbox One-USB+BluetoothUSB+Bluetooth
Xbox One Elite-USBUSB
Xbox Adaptive-USB+BluetoothUSB+Bluetooth
Xbox 360-USBUSB
Switch Pro-USB+Bluetooth-

Her stilles det egentlig ingen spesielle krav til PC-en – det må gjerne være en tre år gammel PC du kjøpte for 3.000 kroner eller en splitter ny Macbook Air, så lenge du har Chrome-nettleseren installert.

Og allikevel vil du få grafikk av ypperste kvalitet.

Vel å merke hvis du har en rask nettoppkobling.

Tilpasser seg netthastigheten

For det er netthastigheten det hele står og hviler på. Skal du nyte Stadia-spillene på sitt beste grafikkmessig, anbefaler Google at du har ei nettlinje på minst 40 Mbps (megabit per sekund). Da vil du få inntil 4K-oppløsning med HDR, 60 bilder per sekund og 5.1-surroundlyd.

Stadias hastighetstest kan du sjekke nettlinja di og få tilbakemelding om hva slags oppløsning du kan regne med. Minimumskravet er 10Mbps, som da vil gi deg 720p-oppløsning.

Her ser du krav til nettverkshastighet når du skal strømme spill fra Stadia. Foto: Google
Her ser du krav til nettverkshastighet når du skal strømme spill fra Stadia. Foto: Google Vis mer

Altså er det bare nettoppkoblingen din som vil avgjøre hvor bra det ser ut når du spiller. Og oppløsningen og kvaliteten på skjermen du spiller på, selvsagt.

En fordel med å spille på denne måten er at du slipper å laste ned spill- og systemoppdateringer, men en ulempe er åpenbart at du ikke får spilt spillene uten nettilgang. Det er heller ikke å anbefale over mobilnettet, for eksempel om du tar med deg Stadia på hytta. Strømmer du med 40Mbps tilsvarer det 18 GB i timen, for å si det sånn.

Så får vi se når 5G-nettet rulles ut om kvotebegrensninger fortsatt vil gjelde, eller om operatørene heller vil segmentere abonnementene på fart. I så fall vil Stadia også være mer aktuell for spilling på reise.

Fullblods grafikk

For konseptet er altså at det er Googles maskinvare i nettskyen som står for maskinkraften når du spiller - på din skjerm strømmes bare spillet som om det var en film på Netflix.

DATASENTER: Her er et bilde fra Googles datasenter, som står for maskinkraften i Stadia-tjenesten. Foto: Google
DATASENTER: Her er et bilde fra Googles datasenter, som står for maskinkraften i Stadia-tjenesten. Foto: Google Vis mer

Og med så kraftig maskinvare blir grafikken derfor tilsvarende det å spille på en toppspesifiert PC med grafikkinnstillingene på maks – vesentlig bedre enn om du er vant med spillkonsoll fra før. Da vi testet Destiny 2, som er ett av lanseringsspillene, ble vi servert knallgrafikk med flotte lyseffekter uten så mye som antydning til hakking – også Shadow of the Tomb Raider så svært pent ut.

Shadow of the Tomb Raider er ett av lanseringsspillene på Stadia.
Shadow of the Tomb Raider er ett av lanseringsspillene på Stadia. Vis mer

Bilspillet Grid, som også slippes på Stadia, vil støtte 40 biler i samme race, der PC- og konsollutgavene er begrenset til 16 biler. Det skyldes både Stadias massive datakraft og måten Google kan håndtere nettrafikken mellom Stadia-spillere på.

En god ping-tid (tiden det tar å sende en datapakke til serveren og få en tilbake) vil selvsagt være viktig på spill som krever millisekunders presisjon, men siden Googles håndkontroller har WiFi og er koblet direkte mot ruteren, som igjen kommuniserer med Googles nærmeste datasenter, blir denne uansett lavere enn om signalet først skulle gått via Bluetooth til en spillkonsoll, ifølge Google.

Hos Google satt vi på en 100/100-linje, og det var ikke i våre tanker at vi faktisk strømmet spillsesjonen der vi spilte Mortal Kombat – forsinkelse var rett og slett ikke et tema.

God håndkontroll

Nå rakk vi selvsagt ikke å bli skikkelig svett i hendene der vi spilte mens vi pratet og stoppet opp i ny og ne, men førsteinntrykket av Stadia-kontrolleren var definitivt positivt. Den er god å holde, passe tung (268 gram) og med en ryddig knappelayout.

Stadia-kontrolleren. Finnes i tre farger: sort, hvit og wasabi, pluss en blå utgave for de som var tidlig ute med forhåndsbestillingen. Foto: Pål Joakim Pollen
Stadia-kontrolleren. Finnes i tre farger: sort, hvit og wasabi, pluss en blå utgave for de som var tidlig ute med forhåndsbestillingen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Utover de «vanlige» knappene og stikkene finnes det også to menyknapper, en knapp som lar deg spare inntil 30 sekunder med spillopptak på Stadia-kontoen din og en egen Google Assistent-knapp. Den kan du bruke for vanlige Google Assistent-kommandoer med stemmen, starte spill og lignende, men de ansatte fra Google kunne røpe at de så på mulighetene for å integrere stemmestyring i spillene, slik at du for eksempel kan si «use medkit» for å lappe deg sammen i kampens hete fremfor å trykke deg frem til det.

Håndkontrollen lades med USB-C, men foreløpig har vi ikke fått noe svar på batteritiden utover at den skulle være meget solid. I bunnen sitter også en 3,5 mm-port til hodetelefoner. Kontrolleren har Bluetooth innabords, men det er ikke aktivert for lydoverføring - ennå. Etter hvert vil det også komme støtte for USB-C-baserte hodesett.

Pro-medlemskap

For ordens skyld er ikke Stadia en slags «Netflix for spill» – skal du spille på Stadia kjøper du i utgangspunktet spillene stykkvis, og det kan du bare gjøre via Stadia-appen på mobiltelefonen, og ikke direkte på TV, for eksempel. Ei heller i fysiske butikker.

Et pro-medlemskap til 99 kroner per måned er nødvendig om du vil spille med 4K-oppløsning og 5.1 surround, og medlemskapet vil også gi deg rabatt på spill, samt enkelte «gratisspill» som du da kan spille så lenge du er pro-medlem (første spill ut der er Destiny 2: The collection), altså litt a la PlayStation Plus og Xbox Live Gold. Uten pro-medlemskap er du begrenset til stereolyd og inntil full HD-oppløsning, men også der 60 bilder per sekund.

Stadia støtter for øvrig flere brukerprofiler slik at flere i husstanden kan spille med hver sine savegames og innstillinger. Vi fikk en demonstrasjon på hvor smidig det gikk å bytte skjerm, der vi pauset spillet på TV, åpnet Stadia-appen på telefonen, plugget i kontrolleren og fortsatte spillingen der i løpet av sekunder.

Vil du bruke mobiltelefon må du foreløpig ha en Pixel-telefon (vil få bredere støtte etter hvert), som ikke er i offisielt salg i Norge, og både der og på PC-en må Stadia-kontrolleren kobles til med kabel – den fungerer kun trådløst når du spiller på TV. Kort tid etter lansering kommer også «The claw», et mobilfeste du kan sette på Stadia-kontrolleren.

Slik blir angivelig mobilfestet til Stadia-kontrolleren, The Claw. Foto: Imgur
Slik blir angivelig mobilfestet til Stadia-kontrolleren, The Claw. Foto: Imgur Vis mer

Opptil fire kontrollere støttes for øvrig på samme TV.

22 lanseringsspill

Når Stadia går live i morgen blir det med 22 spill, der vi foreløpig ikke kjenner prisene. Her er listen med Metacritic-score i parentes der den er tilgjengelig:

Lanseringsspill:

• Assassin’s Creed Odyssey (87/100)
• Attack on Titan 2 (78/100)
• Destiny 2: The Collection (87/100, følger med Pro-medlemskapet)
• Farming Simulator 19 (73/100)
• Final Fantasy XV (85/100)
• Football Manager 2020 (86/100)
• GRID (73/100)
• GYLT (Stadia-eksklusivt)
• Just Dance 2020
• Kine
• Metro Exodus (82/100)
• Mortal Kombat 11 (86/100)
• NBA 2K 20 (78/100)
• Rage 2 (67/100)
• Red Dead Redemption 2 (97/100)
• Rise of the Tomb Raider (88/100)
• SAMURAI SHODOWN
• Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition (82/100)
• Thumper (86/100)
• Tomb Raider: Definitive Edition (86/100)
• Trials Rising (83/100)
• Wolfenstein: Youngblood (69/100)

Bekreftet, senere i 2019:

• Borderlands 3
• Darksiders Genesis
• Dragon Ball Xenoverse 2
• Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint

Bekreftet, 2020 eller senere

• Baldur's Gate III
• Cyberpunk 2077
• Destroy all humans
• Doom
• Doom Eternal
• Get Packed (Stadia-eksklusivt)
• Marvel's The Avengers game
• Monster Energy Supercross 3
• Orcs Must Die 3
• Power Rangers: Battle for the Grid
• Superhot
• The Crew 2
• The Elders Scrolls Online
• Tom Clancy's The Division 2
• Watch Dogs: Legion
• Windjammers 2

Fortsatt «work in progress»

De siste månedene har Google delt ting og tang som vil komme på Stadia, men ikke alt er klart ved lansering. Dog vil det komme ukentlige oppdateringer av tjenesten i tiden fremover.

I en AMA-sesjon på Reddit (Ask me anything) forleden dag, stilte noen av Stadia-folkene opp og svarte på det Reddit-brukerne spurte om.

Slik ser Stadia-logoen ut.
Slik ser Stadia-logoen ut. Vis mer

Her er noen ting som vil mangle på lanseringsdagen:

- Nevnt er at eksisterende Chromecast Ultra-enheter ikke vil fungere fra start. Disse planlegger Google å sende ut oppdatering til i løpet av de to første ukene.

- Achievements-systemet er ikke på plass, men bragder blir allikevel lagret slik at de vises når systemet er oppe og går, kort tid etter lansering.

- Hvordan familiedeling skal fungere er ikke helt klarert ennå, så som foreldre har man foreløpig kun mulighet til å begrense spillingen på titler og/eller tidsbruk.

- Stream connect, som lar deg spille med andre på nettet, er ikke klart til lansering, men skal komme innen året er omme.

- State share, der du kan dele et savegame med andre via en lenke slik at de kan hoppe rett inn i situasjonen du er i, kommer ikke før i 2020. Det samme gjelder Crowd play-funksjonen som lar de som ser på en spillstrømming stille seg i kø for å delta i spillingen med den som sender.

- Buddy pass, som lar de som har forhåndsbestilt gi et gaveabonnement til en kompis, er forventet i løpet av 14 dager.

Det skal også nevnes at mange av de som har forhåndsbestilt den såkalte «founders edition» ikke vil få pakkene sine til lansering, men at de uansett vil få en invitasjonskode slik at de kan spille på en PC. Det er det selvsagt mange som raser over i diverse fora rundtom - godt forståelig.

Ikke alene

Google er imidlertid ikke alene om å tilby strømming av spill over nettet. Nvidia har lenge hatt sin GeForce Now-tjeneste, som vi prøvde allerede i 2015 på Nvidia Shield TV. Tjenesten har det siste året vært tilgjengelig i en betaversjon for Windows og MacOS.

Tidligere i år lanserte også Sony sin Playstation Now-tjeneste i Norge, som mot en månedlig avgift lar deg både laste ned spill, eller strømme dem direkte på samme måte som Stadia.

Microsoft er også i full gang med lukket betatesting av sin xCloud-tjeneste, som har vart en måned nå. Faktisk ble spillkatalogen der skrudd opp fra fem til over 50 titler forleden dag, og selskapet sikter på å lansere tjenesten i 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer