Enda en lydrevolusjon

"Naturlig" lyd er det lenge siden vi hørte i popmusikk, nå kommer enda et nytt verktøy

Enda en lydrevolusjon
Publisert
Sist oppdatert

De som bruker mange titusener eller hundretusener på lydutstyr - da snakker vi om HiFi - kan kose seg med utstyr som er konstruert og produsert med tanke på at selv de minste detaljer kan ha avgjørende betydning for lytteopplsevelsen.

Dette gir et kvalitetsnivå på apparaturen som er i en helt annen liga enn det utstyret som faktisk brukes til å spille og produsere musikken.

Typisk for lydstudioer i dag er Mac/PC-basert opptaksutstyr med A/D-konvertere til en relativt rimelig penge.

Det man bruker mer penger på er gamle mikrofoner - eller nye håndlagde mikrofoner bygget etter de samme prinsippene - og gamle signalprosessorer, gjerne hentet fra innmaten i gamle miksebord.

Men de mest spennende, rimeligste og mest dramatiske nye verktøy for lyd og musikkproduksjon er rett og slett programvare.

Tidligere i år skrev vi om Melodyne DNA, som lar deg rette opp eller forandre enkelt-toner i lydbildet, selv om tonene ligger på samme lydspor. Det betyr at en feil tone spilt på pianoet kan fikses selv om den er inne i en akkord, eller at du kan gjøre om en gitarloop fra dur til moll eller omvendt.

Dette var den første lydrevolusjonen i 2008.

Nå kommer det en ny, som bygger på beslektet teknikk.

PRISM - The Pitch Designer

Der hvor Melodyne DNA jobber med toner i skalaen, jobber PRISM med spektralt innhold generelt. Det betyr at du kan jobbe med delfrekvensene i andre lyder, som f.eks. trommelyder, på en tilsvarende måte, men uten å jobbe innenfor tonene i skalaen.

Grensesnittet minner om en equalizer, men i stedet for å regulere styrken på frekvensbåndene kan du forandre tonehøyden!

Enda en lydrevolusjon


I tillegg kan du modulere med LFO for vibrato eller styre tonehøyden over tid med attack og release som på en synth.

Dermed kan du stemme om trommesettet i en loop, hver tromme for seg, eller gi trommene og cymbalene en helt annen karakter.

I tillegg åpner det seg for mange kreative muligheter som bare begrenses av fantasien, som vanlig.

For mer info kan du følge med på denne nettsiden. Der finner du også noen lydeksempler.

Pris og levering er ikke nevnt...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer