Ultra-D

Endelig 3D-TV uten briller?

Amerikansk selskap jobber for å få teknologien på markedet i løpet av kort tid. Vi har tatt en titt på Ultra-D.

3D-SPILLING UTEN BRILLER: Naturligvis ikke mulig å gjengi på bildet, men i virkeligheten var det en viss 3D-dybdeeffekt i bildet - helt uten bruk av briller. Foto: Bjørn Eirik Loftås
3D-SPILLING UTEN BRILLER: Naturligvis ikke mulig å gjengi på bildet, men i virkeligheten var det en viss 3D-dybdeeffekt i bildet - helt uten bruk av briller. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått med deg at det er veldig lite snakk om 3D-TV for tiden. Faktisk er teknologien, som krever at du bruker 3D-briller, helt parkert. Ingen av de nye TV-ene som ble annonsert under årets CES-messe i Las Vegas, har en gang støtte for 3D.

Men ett selskap nekter å gi opp 3D på TV. Det amerikanske selskapet Stream TV Networks har i flere år jobbet med en løsning som ikke krever briller, og nå regner de teknologien som moden for markedet.

- Vi er i samtaler med TV-produsenter og håper at vi i hvert fall lander en avtale med én stor aktør i løpet av året, sier Leo Riley, en av sjefene i Stream TV Networks, til Dinside.

Eget lag med optiske filtre

Selskapet har en stor stand under årets CES-messe, der de blant annet demonstrerer Ultra-D på en 65-tommer 4K-TV. På skjermen ser vi eksempler på sportssendinger, nyhetssendinger og spill - alt med en viss dybde i bildet. 3D-effekten er imidlertid ikke så stor som vi er vant med fra «brilledagene», spesielt ikke på objekter som vi er vant med kommer «ut av skjermen», men ja - det funker.

- Hvordan er dette egentlig mulig?

HAR KLOKKERTRO: Vi snakket med Leo Riley, en av toppsjefene i selskapet som har utviklet 3D på TV uten bruk av briller. Foto: YBLTV
HAR KLOKKERTRO: Vi snakket med Leo Riley, en av toppsjefene i selskapet som har utviklet 3D på TV uten bruk av briller. Foto: YBLTV Vis mer

- I TV-panelet sitter et eget lag med et optiske filtre som opererer på sub-pikselnivå. Sammen med vår maskinvare og avansert programvare konverteres et 2D-bilde til 3D på direkten, og du kan justere dybdeeffekten etter eget ønske via fjernkontrollen. Mange vil for eksempel ha større dybde når de spiller enn når de ser nyhetssendinger, sier han.

- Hva med materiale som allerede er laget for 3D, fungerer det også?

- Ja, det gjør det. Algoritmene i programvaren oppdager dette automatisk, og projiserer det på skjermen slik det ville blitt håndtert på en vanlig 3D-TV, forteller Riley.

Han forteller videre at Ultra-D med enkelhet kan tilpasses de aller fleste TV-paneler, både LCD og OLED - til og med i berøringsskjermer. Det er med andre ord ikke snakk om å lage helt egne TV-er for å kunne ta i bruk løsningen.

AVANSERT: Selv om teknologien er temmelig kompleks, skal den være enkelt å implentere i TV-er, hevder selskapet bak Ultra-D. Illustrasjon: Stream TV Networks
AVANSERT: Selv om teknologien er temmelig kompleks, skal den være enkelt å implentere i TV-er, hevder selskapet bak Ultra-D. Illustrasjon: Stream TV Networks Vis mer

Men hvor bra er det egentlig? Våre inntrykk

3D-effekten er definitivt til stede, men den varierer noe med hvor du befinner deg foran TV-en - og naturligvis også med innholdet som vises. Det er også åpenbart at skjermbildet er mindre skarpt enn hva vi forventer i dag.

Etter noen minutter titting, føler vi at øynene blir litt slitne, muligens fordi de sliter med å vite hvor de skal fokusere på skjermen. Det er nemlig ikke slik at dybdeeffekten alltid er like logisk i oppbygningen, føler vi. Det hadde muligens sett bedre ut med ekte 3D-innhold, men det fikk vi ikke se noe av under demonstrasjonen.

Skal 3D på TV ha noen fremtid, er det åpenbart at det må være uten briller, mener vi. Om dette er løsningen som vekker kjøpelysten igjen, er vi derimot litt usikre på. Men kanskje i neste generasjon?​ Du kan lese mer om teknoligen her.

Flere saker fra CES 2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer