Endres radikalt

Nå kommer kunstig intelligens til Googles søkemotor.

BLIR NY: Verdens mest besøkte nettside gjennomgår sin mest radikale endring på 25 år. Foto: Google / YouTube
BLIR NY: Verdens mest besøkte nettside gjennomgår sin mest radikale endring på 25 år. Foto: Google / YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkene i Google har nok klødd seg i hodet etter at OpenAI lanserte ChatGPT i november i fjor. Hvordan skulle de møte den plutselige konkurransen på et område de har dominert i årevis på.

Denne uka fikk vi svaret. Da Googles årlige utviklerkonferanse I/O ble sparket i gang onsdag, viste de fram den neste evolusjonen innen Google-søk.

Det anerkjente teknologinettstedet The Verge omtaler det som den mest radikale endringen av det som er verdens mest besøkte nettside på 25 år.

Lanserer «Search Generative Experience»

Som ventet vil søkegiganten ta i bruk kunstig intelligens i en ny versjon av søkemotoren. Under presentasjonen påpekte de riktignok at KI allerede har vært en del av søket lenge, men nå blir det mer synlig enn det har vært tidligere.

Det nye Google-søket vil imidlertid ikke forvandles til en ren snakkerobot som ChatGPT eller My Ai. Søkeresultatene vil imidlertid se merkbart annerledes ut enn de har gjort til nå.

NY TYPE SVAR: Still et spørsmål, og i løpet av få øyeblikk vi du få en KI-generert oppsummering, med lenker til nettsteder som informasjonen er hentet fra. Foto: Google / YouTube
NY TYPE SVAR: Still et spørsmål, og i løpet av få øyeblikk vi du få en KI-generert oppsummering, med lenker til nettsteder som informasjonen er hentet fra. Foto: Google / YouTube Vis mer

Når du taster inn et spørsmål i søkefeltet, vil du automatisk få opp et sprettoppvindu med et KI-generert svar i tillegg til de vanlige søkeresultatene.

- De såkalte «10 blå lenkene» som vi er alle kjent med dukker bare opp i et kort øyeblikk før de dyttes vekk fra siden av en ny fargerik tone med AI-generert informasjon, forklarer The Verge.

Ikke helt ulikt hvordan Microsoft har gjort det da de integrerte ChatGPT i sin Bing-søkemotor tidligere i år.

Google kaller det nye søket for «Search Generative Experience».

I tillegg til å få KI-genererte svar, vil brukerne imidlertid også få muligheten til å gå inn i en samtalemodus hvor du kan stille oppfølgingsspørsmål.

Endres radikalt

Ifølge Reuters påpeker Google at dette ikke er ment å fungere som en snakkerobot med personlighet - dette skal bare hjelpe deg å få svar på det du lurer på.

USA først ut

Google var også påpasselige med å gjenta at dette bare er et eksperiment. Så det kan hende at søkemotoren med kunstig intelligens-funksjonalitet vil se helt annerledes i framtida.

Nordmenn må riktignok vente på å få prøve ut det nye Google-søket. I første omgang vil det bare lanseres i USA med venteliste.

I tillegg til den nye søkeopplevelsen, åpner riktignok Google opp for at flere utenfor USA kan få prøve selskapets «rene» snakkerobot, Bard, som de lanserte tidligere i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer