Enkel fildeling i hjemmenettverket

Dukto fungerer både på Windows, OSX og Linux.

DRA OG SLIPP: Med Dukto installert på to PC-er, kan du sende filer enkelt ved å dra og slippe dem over programvinduet.
DRA OG SLIPP: Med Dukto installert på to PC-er, kan du sende filer enkelt ved å dra og slippe dem over programvinduet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du flytte filer fra én maskin til en annen i hjemmenettverket, finnes det flere muligheter. Mange sverger til minnepinnen, en ekstern harddisk, en nettlagringstjeneste eller en NAS (nettverksdisk) som mellomlagring.

Andre setter opp deling i nettverket slik at man via filutforskeren kan navigere seg inn på en annen PC og kopiere fila derfra.

Apple viste vei

Apple forenklet denne prosessen da de introduserte AirDrop i siste utgave av OSX – Mavericks. Teknologien gjør det mulig å overføre filer på en veldig enkel måte til andre i nettverket ved å dra og slippe en fil over ikonet til den aktuelle datamaskinen.

AirDrop er imidlertid kun tilgjengelig på nyere Mac-maskiner og ikke for andre operativsystemer.

Fungerer på alle operativsystem

Dukto er et gratisprogram som fungerer både på Windows, OSX og Linux og som har den samme elegansen som Airdrop fra Apple.

Man starter enkelt og greit programmet på begge PC-er, og så lenge de er koblet til det samme nettverket dukker de andre maskinene opp i oversikten. Derfra kan man dra og slippe filer, hele mapper eller skrive en melding til motparten.

Les også: Konvertér filer på nett

Egen knapp som viser IP-adressen

Da vi testet det i redaksjonen var vi ikke koblet på samme aksesspunkt, men da går det an å oppgi IP-adressen til maskinen du ønsker å sende til. Programmet har også en egen knapp som viser IP-adressen til maskinen du sitter på.

Konfigurasjonsmulighetene begrenser seg til fargetema og nedlastingsmappe, og man får heller ingen mulighet til å bekrefte hvorvidt man vil motta filer eller ikke.

Åpen kildekode

Dukto er laget med åpen kildekode og krever ingen oppkobling til internett for å overføre filer mellom maskiner, så overføringen foregår direkte mellom maskinene.

For Windows er det også tilgjengelig som en såkalt «portabel» versjon, som i praksis betyr at du for eksempel kan legge programmet på en minnepinne og kjøre direkte uten å måtte installere noe på maskinen.

Nedlastingslenker finner du på denne siden, og her er direktelenker til de ulike versjonene (vi fikk nemlig servert en annonse med en stor download-knapp som pekte til noe helt annet):

Dukto for Windows
Dukto for OS X
Nedlastingsside for Linux-versjonen

SAMLESIDE:

Gratisprogrammer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer