Slik sikrer du WiFi-ruteren

Enkel nettside gir deg oppskriften

Steg-for-steg-guider til «alle» rutere.

GJØR DEN SIKRERE: Når du kjøper en ruter bør du bytte standardpassordene som er satt opp. Foto: Ksander / Shutterstock / NTB scanpix
GJØR DEN SIKRERE: Når du kjøper en ruter bør du bytte standardpassordene som er satt opp. Foto: Ksander / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Når du tar i bruk en ny ruter, kommer den som regel med et standard brukernavn og passord for å administrere den, samt en standard SSID (nettverksnavn) og tilhørende passord.

Det kan være en risiko å la dette stå urørt. Da kan uvedkommende få tilgang til nettverket, og kanskje enda viktigere – administrasjonen av det.

En som kan sakene sine kan da gjøre mye skade – stjele passord, overvåke trafikken, bytte ut legitime nettsider med skadelige nettsider og den slags.

Bytt passord!

Med andre ord bør du sørge for å bytte passordene som er standard på ruteren.

Spesielt admin-passordet, altså det som er nødvendig for å logge seg på ruteren og administrere nettverket, men gjerne også SSID-en (nettverksnavnet) og passordet til det trådløse nettet.

For noen år siden viste det seg for eksempel at man kunne kalkulere seg frem til nettverkspassordet på ruterne Telenor sendte med som standard til kunder med ADSL-abonnement.

Men hvordan gjør man det?

Fremgangsmåten for å bytte ut administratorpassordet og nettverkspassordet, vil selsvagt være noe varierende fra ruter til ruter, og nettopp derfor tenkte vi i dag å tipse om nettsiden Modemly.

STEG FOR STEG: Her har vi valgt en tilfeldig ruter fra Netgear, og som du ser får vi steg-for-steg instruksjonen til hvordan man sikrer den skikkelig. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
STEG FOR STEG: Her har vi valgt en tilfeldig ruter fra Netgear, og som du ser får vi steg-for-steg instruksjonen til hvordan man sikrer den skikkelig. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her kan du nemlig taste inn modellnavnet på ruteren din i søkefeltet på toppen, og så får du en lettfattelig steg-for-steg-guide til hvordan du går frem. Den dekker riktignok ikke alle rutere, men våre stikkprøver viser at de fleste nok kan regne med å finne sin modell.

Det inkluderer blant annet ei lenke til korrekt IP-adresse for å administrere nettverket, standardbrukernavn og -passord for den aktuelle ruteren, og i mange tilfeller hvor i menyene du finner innstillingene du bør endre på.

Dette er også krydret med passordtips og andre kjekke brukertips, som hvordan du kan sjekke hvilken nettverkskanal du bør bruke og den slags.

URL: http://modemly.com/

LES OGSÅ:
Trippeltest av tre dyre rutere
Seks tips til bedre trådløst nett
Slik bytter du ut ruteren du fikk fra internett-leverandøren din

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer