Enkle passord kan være best

Det skal ikke være enkelt. Eller skal det det? Når det kommer til passord kan det ha sine fordeler.

ER DET ENKLESTE DET BESTE? Mange vil kanskje tenke at passordet som ser verst ut også er det beste. Er det slik? Foto: Øivind Idsø
ER DET ENKLESTE DET BESTE? Mange vil kanskje tenke at passordet som ser verst ut også er det beste. Er det slik? Foto: Øivind Idsø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har ikke levd før du på grunn av ferien har glemt passordet fem somre på rad, og du har ihvertfall ikke levd før du har blitt skjelt ut av en systemadministrator fordi du glemte å ta med et "&" og minst tre "¢"-tegn i det seksten tegn lange passordet.

Men er det nødvendig? Behøver virkelig passordet være så langt og så komplisert at den eneste som kan huske er det en gul post-it-lapp på veggtavla?

Inspirasjon fra en tegneserie

Diskusjonen har blusset opp igjen etter at amerikanske Randall Munroe, mannen bak den svært nerdete og tidvis også svært morsomme tegneserien xkcd, postet en stripe som diskuterer nettopp det: Bør folk plage seg selv med passord som inneholder alt fra tall til store bokstaver og spesialtegn?

Munros svar er et entydig "nei".

Argumentet er enkelt, for med de to eksemplene tegneserieskaperen bruker i stripa vil det elleve tegn lange passordet bestående av både bokstaver, tall og spesialtegn ("Tr0ub4dor%3") dankes ut av det sammensatte passordet bestående av fire frittstående ord uten tall og spesialtegn ("correcthorsebatterystaple").

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer