Enklere å være pirat

En ny tjeneste gjør det langt enklere å være fildeler. Hvor skal dette ende?

Publisert
Sist oppdatert

Alle som har prøvd å laste ned materiale fra - la oss kalle det - uatoriserte kanaler på nettet, vet at det kan være en risikosport. Virusene florerer, og kvaliteten på materialet er ofte svært variabel, enten det er snakk om lyd eller video.

Lar seg ikke stoppe

Interessen for å laste ned slikt materiale har imidlertid ikke blitt mindre de siste årene, til tross for alle uhumskhetene og trusler fra rettighetshaverne og myndighetene om politianmeldelse. Utvalget av ulovlig materiale ser ut til å øke kraftig, søkemulighetene har blitt mer sofistikerte, og samtlige forsøk på å kneble aktivitetene har så langt vært fånyttes.

Et godt eksempel er nettstedet The Pirate Bay, som ble stengt av svensk politi i 2006. Tre dager senere var nettstedet ioppe igjen, da med servere i utlandet. Siden den gang har siden vært blant de aller mest besøkte, og hundretusenvis av filmer, bilder, musikkfiler, bøker og programmer, lovlige og ulovlige, deles mellom millioner av brukere.

Et piratformat eller er dette fremtiden?

Vertor (VERified TORrents) er, i likhet med The Pirate Bay, en såkalt BitTorrent tracker, en side som enkelt forklart sporer opp og lenker til filer som deles mellom brukere, ved hjelp av BitTorrent-teknologien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer