Test: Sonos Arc

Enorm forbedring av TV-lyden

Men vi ville gitt lydplanken én viktig oppgradering.

TERNINGKAST 5: Sonos nye Arc leverer solid på det meste og blir kronet med terningkast fem og anbefalt-stempel. Men du trenger en tilleggsmodul for full valuta for investeringen, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TERNINGKAST 5: Sonos nye Arc leverer solid på det meste og blir kronet med terningkast fem og anbefalt-stempel. Men du trenger en tilleggsmodul for full valuta for investeringen, mener vi. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er egentlig god lyd? For mange dreier det som om høyt volum og buldrende bass, for andre er det viktig med klare, høyoppløste og distinkte detaljer i lydbildet. Og mest sannsynlig har du forskjellige preferanser når du hører på nyhetene, sluker en spenningsfilm eller setter deg ned for å nyte favorittmusikken.

Forskjell på graut og gourmet

I entusiast-sammenheng kan god lyd sammenlignes med et velkomponert måltid. Det handler om å stimulere sansene gjennom flere dimensjoner, rike detaljer og fin fylde. Og som med god mat: man må oppleve den for helt å forstå verdien.

Mens et enkelt musikkanlegg eller liten portabel høyttaler gjerne formidler musikken som en flat vegg, der instrumenter og vokal er sauset sammen til en slags graut (gjerne med kraftig bass for å skjule svakhetene), kan et avansert anlegg presentere den samme musikken som et lys levende orkester som står rett foran deg - med luft mellom klart definerte instrumenter og klokkeklar vokal som får hårene til å reise seg på armene.

Slik skapes entusiasme. Denne berikelsen skal man ikke kimse av, for mange dreier gode lydopplevelser seg rett og slett om økt livskvalitet - akkurat som å kjøre en god bil eller nyte et godt måltid.

Mye av lyden som formidles digitalt i dag er imidlertid sterkt komprimert - og det er en stor utfordring når kvalitet og detaljrikdom skal stå i fokus. Å oppskalere og gjengi komprimert lyd på best mulig måte, er noe alle store og seriøse produsenter av lydutstyr bruker mye ressurser på.

Sonos er én av disse produsentene. Fra og med 10. juni 2020, er deres nye lydplanke Arc tilgjengelig i butikkene. Denne omtales av Sonos selv som et av de mest avanserte lydproduktene selskapet noen gang har laget.

Fullspekket sværing

Lydplanken er utstyrt med totalt elleve høyttalerelementer, hvorav to av dem peker oppover for å levere 3D-lyd (Dolby Atmos), åtte er elliptiske basshøyttalere og tre er rene diskanthøyttalere. Takket være utformingen med 270-graders buet front, vinkling av elementene og det faktum at lydplanken er såpass bred (114 cm), blir det mulig å spre lyden effektivt rundt i rommet.

BRED: Sonos Arc er hele 134 centimeter bred. En rekke høyttalerelementer er plassert i forskjellige vinkler i det avrundede huset. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRED: Sonos Arc er hele 134 centimeter bred. En rekke høyttalerelementer er plassert i forskjellige vinkler i det avrundede huset. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
DETALJER: Stemmestyring er mulig takket være mikrofonen som er plassert øverst til høyre. På baksiden sitter også skruefester for veggmontering. Foto: Bjørn Eirik Loftås
DETALJER: Stemmestyring er mulig takket være mikrofonen som er plassert øverst til høyre. På baksiden sitter også skruefester for veggmontering. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Lydplanken leverer alene tilsvarende et 5.0-system, men kan i tillegg (med fordel) pares med en basshøyttaler og bakhøyttalere fra Sonos. Spesielt førstnevnte er noe vi definitivt vil anbefale. Mer om det siden.

Som andre nyere Sonos-produkter, bruker Arc Trueplay for å tilpasse og kalibrere lydplanken til rommet ditt. Det innebærer blant annet at planken sender ut noen spesielle lydsignaler som reflekterer i vegger og plukkes opp av mobilen din, mens du veiver med den samtidig som du beveger deg rundt i rommet.

Forskjellen i lydbildet med og uten Trueplay er påfallende, nesten mistenkelig stor. Uten å spekulere for mye i det, vil vi definitiv anbefale å aktivere funksjonen.

BRED: Her står Arc foran en TV på 70 tommer. Se også hvor liten vår Apple TV blir i oppsettet. Arc fås både i sort og hvit utførelse. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BRED: Her står Arc foran en TV på 70 tommer. Se også hvor liten vår Apple TV blir i oppsettet. Arc fås både i sort og hvit utførelse. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kun én HDMI

Sonos Arc er for øvrig utstyrt med kun én HDMI-kontakt. Denne kobler du til den HDMI-kontakten i TV-en din som er merket "ARC". ARC står her for Audio Return Channel, og sørger for at lydplanken mottar lyd fra TV-en. Kilder som Blu-ray-spiller, spillkonsoll, TV-mottaker og så videre, kobler du altså direkte i TV-en.

Du er imidlertid avhengig av en TV med HDMI eARC for å dra full nytte av Dolby Atmos-teknologien, altså lyden som sendes oppover og i bue gjennom rommet. eARC er en nyere utvidelse av ARC som støtter langt større båndbredde enn den opprinnelige standarden fra 2009. I tillegg må kilden også støtte dette. Flere strømmetjenester, deriblant Netflix og Amazon Prime, gjør dette i skrivende stund.

I tillegg har lydplanken en optisk lydinngang som for eksempel kan brukes dersom TV-en din ikke har HDMI-ARC-støtte. I tillegg har den en nettverkskontakt (ethernet) og wifi-støtte. Støtte for Bluetooth har den dessverre ikke.

Ute etter ny TV? Nå er det 8K som gjelder. I videoen over kan du se hvor skarpt bildet blir. Video: Dinside Vis mer

Svært brukervennlig oppsett

Når du koblet til Arc, fulgt installasjonsoppsettet i Sonos-appen og kalibrert lyden, kan du deretter styre volum enkelt med din vanlige TV-fjernkontroll, via Sonos-appen eller med stemmen (Google Assistant og Amazon Alexa). Oppsettet er blant de mest brukervennlige vi har prøvd.

Du finner også knapper for start/pause og volumjustering på toppen av planken.

BETJENING: Du kan justere lyd og trykke start/stopp direkte på lydplanken. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BETJENING: Du kan justere lyd og trykke start/stopp direkte på lydplanken. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Via appen får du tilgang til en haug med lydstrømmetjenester, for eksempel Spotify, YouTube Music og Tidal - slik at du kan bruke ARC også når TV-en ikke står på. ARC kan dessuten gå inn i et større multirom-oppsett fra Sonos, og kan som nevnt utvides med Sonos Sub eller to bakhøyttalere som Sonos One - for å få en fyldigere lydopplevelse.

Arc har støtte for Airplay, så med iPhone kan du bruke mange strømmeapper direkte. Det er ikke alltid like enkelt med Android-mobiler, siden Arc verken støtter Bluetooth eller Spotify Connect, for å nevne noe. Du har imidlertid alle de viktigste funksjonene på plass i Sonos-appen, så det er ikke noe stort ankepunkt for de fleste av oss.

GOD APP PÅ NORSK: Oppsett og styring via appen er noe Sonos alltid har vært god på. Lista over musikktjenester du kan bruke Arc mot, er imponerende lang! (Skjermdumper)
GOD APP PÅ NORSK: Oppsett og styring via appen er noe Sonos alltid har vært god på. Lista over musikktjenester du kan bruke Arc mot, er imponerende lang! (Skjermdumper) Vis mer

Slik er lyden

Sammenligner du lyden fra Arc med lyden du får gjennom TV-høyttaleren, er det ikke usannsynlig at du får hakeslepp. Lyden er langt fyldigere, vokalen er utrolig krisp og du får plutselig lyst til å skru opp volumet i en hver sammenheng. Sammenlignet med vår enkle lydplanke med bass i 4.000 kronersklassen, byr Arc alene på en vesentlig rikere opplevelse.

Du kan justere bass og diskant, og vi endte opp med å skru bassen opp tre hakk fra 0-posisjon før vi var fornøyde. Som ventet var det nettopp i den nedre delen av registeret vi kunne savne noe mer trøkk, spesielt til film. Til musikk og vanlig TV-titting var savnet langt mindre.

Vi bad imidlertid Sonos om å få tilsendt et eksemplar av Sonos Sub til testingen, og det ble noe helt annet med denne tilkoblet. Noe så enkelt som bruset fra fossende elvestryk, tog som dundrer over rustne jernbanespor og trommesoloer på rockekonserter får tilført en helt ny dimensjon og aktiverer frydefølelsen sporenstreks.

Samspillet mellom elementene i oppsettet gir lydopplevelser som totalt sett er noe av det bedre vi har hørt på lydplankefronten, både til film og musikk.

BASS: Den kan minne om en stor stasjonær PC, men utover det er det stort sett bare positivt å si om Sonos Sub. Foto: BJørn Eirik Loftås
BASS: Den kan minne om en stor stasjonær PC, men utover det er det stort sett bare positivt å si om Sonos Sub. Foto: BJørn Eirik Loftås Vis mer

Konklusjon

Planken i seg selv koster veiledende 8.990 kroner. Det er mye penger. I tillegg vil vi sterkt anbefale å supplere med en Sonos Sub, og da lander vi fort på rundt 17.000 kroner. Men dropper du å reise bort i sommer, har beholdt jobben og har feriepenger å bruke, tviler vi sterkt på at du kommer til å angre.

Enorm forbedring av TV-lyden

Vil du ha et fullt surround-oppsett, kan du føye til to bakhøyttalere også, men det etter vår mening langt mindre påkrevd for en grom opplevelse fra sofakroken. Se oppsummeringen under med plusser og minuser.

Av konkurrerende løsninger i samme prisklasse, bør du også sjekke ut Bose Soundbar 700, Samsung HW-Q96R og Sony HT-ST5000. Dinside planlegger å teste flere aktuelle i tiden som kommer, tips oss gjerne om modeller du vil vi skal ta inn på testbenken.

Testresultat

Sonos Arc

Meget god lyd, spesielt høy kvalitet på vokal, høy generell kvalitetsfølelse, meget brukervennlig oppsett, god app med mange muligheter

Får ikke utnyttet sitt fulle potensial uten en dedikert bass, ikke Bluetooth eller Spotify Connect-støtte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer