Lost Ark:

Enorme køer for å spille

Nå får gigantspillet gjennomgå i brukeranmeldelsene på Steam.

Trailer for spillet Lost Ark. Spillet ble lansert 11. februar i Europa, og dagen etter hadde det drøye 1,3 millioner samtidige spillere - det nest høyeste som har vært registrert. Vis mer
Publisert

Lost Ark, som har vært under utvikling i nesten ti år, ble lansert på tampen av 2018 i Sør-Korea, og har også vært tilgjengelig for russiske og japanske spillere en stund.

Spillet, som mange ser på som en blanding av klassikerne Diablo og World of Warcraft, er et såkalt MMORPG-spill – «massive multiplayer online role playing game», altså et nettrollespill som veldig mange spiller samtidig. Det er gratis å spille, men det er også mulig å bruke penger på å kjøpe gjenstander i spillet.

Det var imidlertid ikke før 11. februar i år at dørene åpnet for europeiske spillere - for under ei uke siden. Den lanseringen har ikke akkurat gått smidig for seg.

15-20 000 i kø

Populariteten har nemlig eksplodert, mens serverne ikke har kapasitet til å la alle som vil spille samtidig.

KØ: Skal du spille Lost Ark, må du belage deg på å vente noen timer først. Foto: Yuri Santos
KØ: Skal du spille Lost Ark, må du belage deg på å vente noen timer først. Foto: Yuri Santos Vis mer

Sandefjordingen Yuri Santos er en av svært mange som har prøvd det populære spillet. Han forteller at det er ikke akkurat bare er å trykke play og sette i gang.

I skjermbildet over venter Yuri på å få spille, men er nummer 14 944 i køen.

– Med 14 000 kan du fort regne med fire timer, sier han til DinSide.

Forleden dag måtte han sitte i kø fra klokka 16 til klokka 22, da det var rundt 20 000 i kø foran ham. Hvor fort køen går unna beror på hvor mange av dem som spiller som logger av.

Løsningen har blitt å fjernstyre PC-en hjemme og starte spillet noen timer før han faktisk har planer om å spille, slik at den digitale køen heller kan forseres på tampen av arbeidsdagen og på toget hjem fra jobb.

Svært populært

Ifølge SteamDB, som overvåker spillstatistikk fra Steam-plattformen, hadde Lost Ark drøye 1,3 millioner samtidige spillere dagen etter lansering, og millionen har vært passert fem dager på rad.

Det er det nest høyeste tallet nettstedet har registrert og høyere enn populære titler som CS:GO, Dota 2 og Cyberpunk 2077, som følger på de tre neste plassene. Fremdeles er det dog langt opp til PUBG (Playerunknown: Battlegrounds), som topper lista med drøye 3,2 milloner samtidige spillere.

Men tallet kunne nok ha vært mye høyere om man ikke måtte stå i kø med titusenvis av spillere foran seg.

Får gjennomgå

De lange serverkøene har skapt frustrasjon hos mange, som da har postet en negativ anmeldelse av spillet.

Steam har spillet nå drøye 80 000 anmeldelser fra brukerne, der 32 prosent av dem er negative. Etter den første dagen gjaldt det bare 18 prosent av dem, men de påfølgende dagene ble andelen negative omtaler langt høyere.

– Jeg har 33,5 timers «in-game»-spilletid. Omtrent 20 av timene er bare å stå i kø. 5-7 timers kø er helt normalt i dette spillet, sier en av Steam-brukerne i sin negative omtale.

– Køsimulator, sier en annen, som også gir tommelen ned.

Brukeren PapiPepe gir tommel opp, men har brukt all spalteplassen i brukeranmeldelsen på en pizzaoppskrift du kan lage mens du venter i køen.

Skal oppgradere

Amazon, som gir ut spillet, lover nå bedring for europeiske spillere.

I et innlegg på Lost Ark-nettsidene meddeler de at de jobber på spreng med å sette opp nye europeiske servere. Samtidig understrekes det at disse da blir separert fra de sentraleuropeiske serverne som finnes i dag, og at det ikke er mulig å spille cross-play på tvers av disse serverne.

Derfor anbefales det først og fremst at nye spillere knytter seg til disse serverne, samt spillere som ikke har forpliktet seg til å spille på serveren de spiller på allerede. Det advares samtidig om at regionsspesifikke ting som «crystal» og «silver» ikke blir overført om man bytter. «Royal crystal» skal imidlertid kunne bli med over.

Som plaster på såret får alle spillere også en gavepakke med diverse gjenstander man kan bruke i spillet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer