Epostene du ikke bør svare på

Når det er for godt til å være sant ...

Vær på vakt - det er mange som har lyst på kredittkortdetaljene dine. Foto: Colourbox.com
Vær på vakt - det er mange som har lyst på kredittkortdetaljene dine. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

... er det som regel det.

Daglig sendes det millioner på millioner av e-poster verden rundt, og flere undersøkelser tilsier at over 90% av det som blir sendt er spam; som regel e-poster som prøver å lure deg til å kjøpe et eller annet du ikke har bruk for.

Én ting er nettsteder som dytter på deg reklame for reelle produkter, men langt skumlere er svindelforsøk, der bakmennene går langt for å prøve å få deg på kroken. Mest kjent her til lands er de såkalte Nigeria-brevene, som lurte flere nordmenn til å tro at de skulle få en stor sum med penger, bare de bidro med utgiftene for å få frigjort pengene.

Få fem millioner dollar - dette er Nigeria-svindelen

Her er noen måter de prøver å lure deg på:

Den store pengesummen

Dette er hvordan Nigeria-brevene utarter seg. Du mottar en tilsynelatende seriøs e-post fra en som har et problem - hans rike onkel har etterlatt seg en drøss med penger, og han vil gjerne dele en stor del av denne summen med deg dersom du hjelper ham.

I motsetning til mye annen type spam, vil bakmannen svare deg dersom du biter på og føre en troverdig samtale (ja, til og med pr telefon!) der han uttrykker sin frustrasjon over regelverket, siden staten krever at det betales inn en forholdsvis stor slump med penger (noen titalls tusen kroner, som regel) for å få ut arvepengene. Kan du bare hjelpe ham med dette beløpet, skal du få noen millioner tilbake. De vil du selvsagt aldri se noe av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer