Epox 8RGA+

Brikkesettet fra nVidia gjør det meste av tilleggskort overflødige. Vi har oppgradert en PC med et nVidia-basert hovedkort, med innebygd støtte for 2 skjermer. Hva mer kan vi ønske oss?

Publisert
Sist oppdatert

Vår egen hjemmePC er i likhet med mange andre PCer moden for oppgradering. Årsaken til det er ikke at den ikke klarer oppgavene, men først og fremst at det ikke er plass til de tilleggskortene vi vil ha. Det gamle hovedkortet er basert på brikkesettet VIA K266A, som var et svært avansert kort i sin tid. Det har innebygget RAID, både 4 USB1.1 og 4 USB 2.0 samt AC97 lyd.

Klikk for større bilde
Klikk for større bilde Vis mer

Men når vi hadde satt inn skjermkort, FireWire, nettverk, lydkort og enda en disk-kontroller - og dermed var det fullt. De to brakettene med USB2.0 og USB 1.1 tok de siste plassene, dermed var det ikke plass til TV-kort.


Alt på ett kort

Mange fabrikanter har allerede levert hovedkort med nForce2, men dette har vært SPP-utgaven uten integrert grafikk. Det eneste unntaket er Shuttle sin miniPC, som du kan lese om i denne artikkelen.

Nå begynner det å dukke opp ordinære hovedkort med IGP - grafikkutgaven, og vi har installert et splitter nytt kort fra Epox i vår hjemmePC.

Epox 8RGA+ har følgende integrerte funksjoner:

 • AGP 8x
 • 6 PCI-plasser
 • 3 minneplasser og to kanaler (maks 3 GB)
 • 2 Ultra ATA-66/100/133 kanaler for harddisker
 • USB 2.0 x 6 (4 på hovedkortet, 2 til kan bygges ut med ekstra brakett)
 • 10/100 Mbit nettverk
 • 1 Diskettstasjon,
 • 2 PS/2 (mus og tastatur)
 • 2 serieporter (på brakett)
 • 1 parallellport
 • 1 Gameport (på brakett sammen med serieport)
 • 2 IEEE1394/FireWire (på brakett)
 • 1 Surround-lyd med 3 minijack-kontakter på hovedkortet. S/PDIF (koaks) og ekstra inn/ut må kobles til brakett eller panel.
I tillegg er det 2 interne kontakter for analog lyd, fra for eksempel TV-kort, modem eller CD.

Bilde og lyd

Den interne grafikken har moderat 3D-spillytelse, men for vårt bruk er det mer enn tilstrekkelig. Går du ned på oppløsning og kvalitet, for eksempel til 800x600 og 16-farger, og dropper de mest avanserte finessene, er det likevel fullt mulig å spille ganske krevende spill uten problemer.

Epox 8RGA+


Det vi falt for var at kortet støtter 2 skjermer, noe som har vært sentralt i vårt arbeidsmiljø i lang tid. For de som ønsker kraftig spillytelse er det bare å sette inn et avansert grafikkort, hvis behovet dukker opp, 8x AGP-plassen er jo der, klar til bruk.

Epox 8RGA+


Lydresursene er også tilfredsstillende for de fleste. Du får 5.1 surround ved å bruke alle 3 minijackene som utganger. Har kabinettet et ekstra i/o-panel, kan du bruke dette til mikrofon og hodetelefoner ved å koble kablene til kontaktene på hovedkortet. Her er det også en SPDIF-utgang som også krever egen brakett eller panelkontakt.

Lydkvaliteten er meget bra, og styreprogramvaren byr på en mengde muligheter for effekter og innstillinger.

MIDI-delen tilbyr i tillegg til inn og utgang til instrumenter og moduler en sample-basert synth. Denne støtter både nedlastbare lyder i formatene DLS og SF2 (Soundfonts), dvs. hele Soundblaster-biblioteket ++.

Lyddelen støtter også ASIO, som er en driverstandard som brukes av profesjonelle lydprogrammer og virtuelle instrumenter. Denne drivertypen skal gi raskere respons (kort latency) ved miksing og spilling, men her har nVidia ikke levert. Den stinker, rett og slett, og er helt ubrukelig på grunn av støy og knitring uansett innstilling.

Installasjon

Her føyer kortet seg inn i rekken av gode erfaringer med nForce. Dette er det femte systemet vi bygger, og alle har vært såre enkle å konfigurere. De har også vært stabile fra første stund, og helt unødvendige å ”tweake” for å fungere som de skal.

Epox 8RGA+
Epox 8RGA+


Vi satte inn den rimeligste Barton-prosessoren AMD Athlon XP2500+ og en ordinær aluminiumskjøler med en stillegående Papst-vifte.

Kortet krever en strømforsyning med ekstra 4-pins kontakt, som også brukes på Intel-kort. Alle nye strømforsyninger beregnet på fullkonfigurerte PCer har dette, men ikke regn med å kunne bruke en hvilken som helst eldre strømforsyning.

Vi brukte en PC3200-DIMM som kjørte uten problemer på 400 MHz etter SPD.

Videre oppsett av lagringsenheter var også helt problemfritt, og kortet støtter selvsagt store harddisker, som vår 200 GB WD2000 som vi bruker som ren lagringsdisk.

Til systemdisk har vi foreløpig brukt en WD400 som var en av systemdiskene i RAID (mirroring) på forrige utgave av vår hjemmePC. Den viste seg ikke uventetn å være en klar sinke i forhold til den nyeste 120GB disken fra WD, så vi vil installere denne for å kunne sammenligne testresultatene med de andre hovedkortenevi har testet i det siste.

Vi kommer derfor tilbake til ytelsestester om få dager.

Foreløpig konklusjon

Kortet er svært praktisk, har et helt riktig utstyrsnivå for vårt bruk, og ekspansjonsmuligheter for det meste.

Importør er EET, og kortet er nå på vei ut til forhandlerne.

Listepris er rundt 1 625 kroner inkl mva

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer