Epson EMP-TW10

MINITEST: Sterkt reduserte priser og støysvake projektorer gjør at mange nå overveier å lage kino i sin egen stue. Vi har kikket nærmere på Epsons sterkeste våpen i 10.000-kroners klassen.

Epson EMP-TW10 koster rundt 12.000 kroner.
Epson EMP-TW10 koster rundt 12.000 kroner. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Familien har lenge hatt lyst på hjemmekino-projektor (uttales projektor), og har satt noen krav til produktet: Den må først og fremst være støysvak og lyssterk. Dessuten må lampen ha en solid levetid, og dessuten ikke være dyr å erstatte. Til slutt spiller selvsagt innkjøpsprisen en vesentlig rolle; projektoren må ikke koste mye over 10.000 kroner.

Vanskelig valg

Som regel får man ikke i pose og sekk. En billig projektor kan for eksempel ha dårlig levetid på lampen, og den er gjerne dyr å erstatte, se for eksempel denne artikkelen.

Epson EMP-TW10 koster ca 12.000 kroner, og det er først og fremst hjemmekino-markedet Epson har hatt i tankene da de utviklet produktet. Det er en SVGA-projektor med widescreen-modus (maks oppløsning er 854 x 480), og lysstyrken er oppgitt til 1000 ansi lumen, og kontrastforholdet 700:1 - som er meget bra.

Fra bare 2 meters avstand kan du lage et 80" stort bilde på veggen eller lerretet, og har du bedre plass kan du faktisk lage bildet til 300". Det skulle være tilstrekkelig for de fleste stuer...

Klikk for stor versjon av bildet.
Klikk for stor versjon av bildet. Vis merLCD eller CRT?

Selve projektoren er temmelig stor, 40.2 x 29.4 x 11.4 cm, og har en avrundet sølv/offwhite design. Dette er for øvrig en LCD-projektor, som de fleste andre av de rimeligste modellene. Forskjellene mellom de forskjellige projektor-typene er forresten godt forklart i denne artikkelen (eng).

Projektoren har RGB, VGA, S-video, kompositt og lydinnganger. Det er altså en liten høyttaler bak på projektoren, som selvfølgelig kan brukes når du ikke har andre lydmuligheter tilgjengelig.

Klikk for stor versjon av bildet.
Klikk for stor versjon av bildet. Vis merEnkel installasjon

Vi hadde ikke lerret tilgjengelig, og ønsket å se hvor bra bilde vi kunne få direkte på den hvite veggen i stua. Installasjonen viste seg å være veldig enkel. Vi plugget DVD-spilleren til kompositt-inngangen, startet projektoren og klikket på source-knappen på toppen et par ganger, til DVD-bildet dukket opp på veggen. Det var både uskarpt og trapes-formet. Skarphet og størrelse var enkelt å justere ved hjelp av de to spakene over lampen. To godt merkede knapper løste trapes-problematikken elegant. Alt kan forresten også styres fra den lille, medfølgende fjernkontrollen.

Hele oppsettet tok nøyaktig 2 minutter.

Epson EMP-TW10


Bildet ble overraskende bra, selv med full belysning i rommet. Bakgrunnen var selvsagt ikke optimal, og vi fikk raskt problemer med kontrasten dersom vi blåste bildet opp i full størrelse, uten å skru av lyset i rommet. Dette skyldes at lyset fra lampen da må fordeles over en større flate.

Uten å ha målt nøyaktig, kan vi tenke oss at vi landet på rundt 60". Et lerret hadde selvfølgelig vært å foretrekke, men ingen i testpanelet klaget over kinofølelsen. Vi prøvde også med både XBox og PC - begge deler fungerte perfekt. Faktisk klarte den å vise PC-bildet i 1024 x 768 punkter komprimert, men lesbarheten på liten tekst ble langt bedre på 800 x 600. Til presentasjoner og bildevisning fungerte førstnevnte oppløsning helt fint.

Viften i projektoren avgav en del støy, men den var lavfrekvent og opplevdes ikke som plagsom. Epson oppgir støynivået til 29 decibel.

XBox på veggen var stor stas for familiens bilinteresserte 5-åring.
XBox på veggen var stor stas for familiens bilinteresserte 5-åring. Vis merHva så med levetid på lampen? Den oppgis til 3000 timer fra Epson. 1.500 - 2.000 spillefilmer altså. Dette fikk vi av naturlige årsaker ikke sjekket, men det er ikke uvanlig å finne lavere oppgitt levetid på de billigste modellene. En ny lampe har vi sett i nettbutikker til ca 2.000 kroner, og det er egentlig ikke så verst sammenlignet med mange andre i klassen.

Konklusjon

Joda, familien har ikke fått mindre lyst på projektor etter å ha sett Gubben og Katten, Olsenbanden jr, Reinsdyret Robbie og Ringenes Herre - to tårn i kinoformat, for anledningen rett på veggen. Vi tør tippe at denne typen produkt blir å finne under en del juletrær i år, men minst dobbelt så mange neste jul.

For mer informasjon om EMP-TW10, ta kontakt med Epson Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer