EPSON PhotoPC L-400 er først og fremst myntet på amatørfotografer og hjemmebruk, og derfor er det lagt vekt på enkelhet i alle ledd. Her er ikke et vell av funksjoner, men det finnes likevel litt av hvert for den som ønsker å eksperimentere eller lage morsomme effekter på bildene.

Her er en kjapp oppsummering av de viktigste egenskapene:
- Kompakt kamera i metallhus
- 4 megapiksels bildebrikke
- 3x optisk zoomobjektiv, brennvidde tilsvarer 34 mm - 102 mm på 35 mm-kamera, åpning F2,8 - F4,9)
- 1,5" LCD, oppløsning på 70.000 punkter
- SD-minnekort, 16 MB medfølger
- Video-funksjon med lyd (320 x 240 piksler, 15 bilder pr sek, Quicktime-format)
TV-utgang samt USB for tilkobling til PC - bruker 4 stk alkaliske AA-batterier, i tillegg medfølger strømadapter
- måler 105 x 33 x 60 mm,
- veier ca 250 gram inkl minnekort og batterier
- leveres med Epson-programvare for bildebehandling og utskrift, både for Mac og PC
- bruker 4 stk alkaliske AA-batterier, i tillegg medfølger strømadapter
Som nevnt innledningsvis har du muligheten til å overstyre de automatiske innstillingene på flere områder, deriblant eksponering (-2 EV til +2 EV, med steg på 0,5 EV), ISO (auto, 100, 200 og 400) og hvitbalanse (4 forhåndsinnstillinger + auto). Dessuten kan du velge mellom landskap og portrett som motivrelatert innstillinger, såkalte "scenes", fra menyen. For de øvrige tekniske egenskapene viser vi til Tekniske data i oppsummeringsboksen.

En annen morsom funksjon er innramming av bilder, direkte på kameraet. Du velger først hvilken ramme du ønsker (det ligger allerede eksempelrammer på minnekortet, og flere følger med på CDen, deriblant Disney-motiver), og deretter knipser du bildet. Dette har vi ikke sett tidligere.
Stilrent



Huset er i stål og aluminium, og har en relativt glatt overflate. Hele objektivet får plass inni huset når kameraet er slått av. På toppen sitter et funksjonshul med fire valg (video, stillbilde, avspilling og setup), med av/på-knapp i midten. Til høyre for hjulet sitter utløseren.
På baksiden sitter en knapp for direkte utskrift oppe til venstre, og du finner direkte-knapper til makro og blitsstyring. Den store knappen til høyre for LCDen har fire akser, og brukes til å navigere i menyer, men kan også programmeres til å utføre andre oppgaver direkte, for eksempel skifte av oppløsning, hvitbalanse etc. Smart. En egen hurtigvisningsknapp lar deg se bildet rett etter at du har tatt det, uten å måtte skru over i avspillingsmodus.
Minnekortet og batteriene er skjult bak samme luke på undersiden. Her sitter også et stativfeste, dessverre er gjengene i plast.
Brukervennlig
Kameraet er som sagt myntet på deg som ønsker minst mulig dilldall for å få tatt et bilde. Da er det bare å sette på helautomatikken og fyre i vei.
LCDen viser mye informasjon, men vi synes ikke det blir uoversiktlig av den grunn. Et kjapt trykk på meny-knappen åpner menyen, uten at du mister søkerbildet. Det liker vi. Gjør du endringer, f. eks på hvitbalansen, ser du resultatet med det samme. Her vises også hvor mange nye bilder du har plass til på minnekortet, batteristyrke, eksponering, ISO, oppløsning og kompresjon. Meget bra.
LCDen har lav oppløsning, men den klarer seg likevel bedre enn forventet. Vi hadde trodd den skulle være mindre skarp, men faktum er at vi ikke har noe å utsette på skjermen. Den klarer seg dessuten bra også i solskinn.
Kobler du kameraet til en PC, dukker det opp som en egen stasjon i utforsker. Du behøver ikke å installere verken programvaren eller drivere for å overføre bilder til en PC med Windows XP.
Ytelse
Kamerat bruker 2,7 sekunder fra du skrur det på til det er klart til å ta første bilde. Det er godkjent. Vi målte 0,8 sekunder fra vi trykket på utløseren til kameraet hadde tatt bildet, da med autofokus og tvungen blits, innendørs og ca 3 meter fra motivet. Det er meget bra, sammenlignet med mange andre kameraer i klassen. På full tele var hastigheten omtrent den samme, også det er imponerende.
Det tok derimot godt og vel 7 sekunder fra vi hadde tatt et blitsbilde til vi kunne knipse igjen. Det er temmelig lang tid, tregere enn samtlige kameraer vi testet for TV2 i november.
Den innebygde blitsen gjør en brukbar jobb, men vi skulle ønske at autofokusen hadde blitt assistert av en hjelpelampe i dårlig lys. Når den har fokusert, gir den fra seg et pip, og en liten lampe ved siden av den optiske søkeren lyser grønt. Hvis den ikke får fokusert ordentlig, blinker den samme lampen. Det gjør den dessverre litt for lett, synes vi.
For øvrig har zoomen bare 5 stoppunkter. Det er etter vår mening for lite på 3x, og du må derfor belage deg på å bevege deg en del under fotograferingen for å ha full kontroll over utsnittet.
Vi fikk ikke målt batterilevetiden nøyaktig, men i følge Epson skal de medfølgende AA-batteriene holde til rundt 500 bilder under varierte forhold. Det er i tilfelle meget bra, men vi hadde forventet oppladbare batterier på et såpass dyrt kamera. Det er en uansett en tilleggsinvestering du neppe vil angre på.
Bildekvalitet
Generelt er vi godt fornøyd med bildene vi tok med Epson PhotoPC L-400. Fargene er nok ofte noe varmere enn i virkeligheten, noe de færreste vil reagere negativt på. Vi tok en del bilder utendørs i ganske vanskelige lysforhold med snø, sol og skygge, noe kameraet taklet meget bra.

Støy blir lett synlig når du forstørrer bildene, men her er ikke Epson PhotoPC L-400 verre enn de fleste andre kameraene i klassen. Men mot Canon Powershot G3 (som riktig nok er et langt større kamera, men med like stor bildebrikke), er støyen klart mer fremtredende (se forstørret utsnitt til høyre).
Vi har lagt ut en del av bildene vi tok, slik at du selv kan være med å bedømme kvaliteten. Du finner bildene her.
Konklusjon
Epson PhotoPC L-400 er et godt kamera. Det er relativt kjapt, og bildekvaliteten er jevnt over meget bra. Kameraet eksponerer bedre enn snittet i sin klasse i enkelte vanskelige lysforhold.
Det er dessuten robust og brukervennlig, men det er da heller regelen enn unntaket i denne klassen nå. Derfor tror vi at konkurransen fra Canon Digital Ixus 400, Casio Exilim EX-Z4 og de andre kan bli litt vel tøff, i hvert fall når vi tar i betraktning at Epson PhotoPC L-400 leveres uten oppladbare batterier. Veiledende pris er 4.695 kroner, noe vi mener er for mye. Men det skal være mulig å finne det til langt lavere pris i flere nettbutikker.
Se bildene vi tok med Epson PhotoPC L-400
Du finner lenker til andre testede kameraer i margen til venstre