Epson Stylus Color C84

Er levetid på utskriftene viktigere enn høy hastighet? Da bør du absolutt overveie Stylus Color C84.

Epson Stylus Color C84
Publisert

Epson introduserte en helt ny type blekk da de lanserte Stylus Color C82 for et knapt år siden. Blekket, kalt Durabrite, skulle i følge Epson ikke bare gi vannfaste utskrifter med lang levetid, men også gi langt bedre resultater på vanlig kopipapir. Du kan lese mer om teknologien bak blekket i denne artikkelen.

Overbevisende resultater

Samtidig lanserte Epson et nytt fotopapir, spesiallaget for Durabrite-blekket. Vi skrev ut et par testbilder som vi hengte på veggen i kontoret i januar, helt ubeskyttet, og der har de hengt siden. Nå, elleve måneder senere, skrev vi ut de samme bildene på etterfølgeren C84. Etter å ha sammenlignet utskriftene kan vi bekrefte at holdbarheten har vært meget god - under våre forhold.

Til venstre ser du en utskrift som ble gjort i januar på Stylus Color C82. Til høyre ser du samme bilde skrevet ut på Stylus Color C84, som bruker samme blekk. Foruten litt lysere himmel og noen gulnende grønne vekster i veikanten, har fargetapet vært forbausende lite.
Til venstre ser du en utskrift som ble gjort i januar på Stylus Color C82. Til høyre ser du samme bilde skrevet ut på Stylus Color C84, som bruker samme blekk. Foruten litt lysere himmel og noen gulnende grønne vekster i veikanten, har fargetapet vært forbausende lite. Vis mer

Vi kommer tilbake med en rapport om levetid på utskrifter fra forskjellige skrivere senere denne uken.

Toppmodellen

Stylus Color C84 er Epsons toppmodell blant blekkskrivere beregnet for blandet bruk. Den har fått et flott design i sølv og sort, men på innsiden er den nærmest identisk med forgjenger C82. Riktignok med et par unntak - ett av dem er at C84 kan skrive ut bilder uten marger. Oppløsningen er fortsatt maks 5760x720 dpi, dråpestørrelsen er variabel (ned til 3 pikoliter) og hastigheten er oppgitt til 22 sider pr minutt.

Skriveren leveres med drivere og programvare på CD, og lot seg installere uten problemer i Windows XP. Vi trengte heller ikke å kalibrere skriverhodet før vi kunne kjøre ut de første utskriftene.

Styreprogrammet er på norsk, og er enkelt og oversiktlig. Du har standardvalgene kladd, tekst, tekst og bilde, foto og beste foto. Hvis du har lyst til å eksperimentere finner du også en del avanserte innstillinger. I motsetning til de siste skriverne fra Lexmark og HP, må du fortsatt velge papirtypen manuelt på Epson Stylus Color C84.

Rask respons

Skriveren reagerer kjapt på utskriftskommandoer, selv etter å ha stått ubrukt i lengre tid. Hastighetsmessig er den ikke mer enn middels, dvs kladdeutskrifter går kjapt - men holder ganske lav kvalitet. Støynivået er litt høyere enn på sammenlignbare modeller som Canon i560 og HP 5652.

Oppsiktsvekkende nok brukte C84 noen sekunder mer på tekstutskrifter og blandede utskrifter enn forgjenger C82 i våre tester. Hastigheten på fotoutskriftene var derimot forbedret med 15-20% i snitt. Velger du nest beste innstilling på fotoutskriftene, blir hastigheten faktisk meget høy (rundt 2 1/2 minutt pr A4-side). Rastene blir litt grovere, og for fotoalbumet ville vi derfor valgt beste kvalitet.

Et tips: bruk innstillingen "tekst" selv om det er både tekst og bilder i utskriften din. Da blir utskriften ferdig nesten dobbelt så raskt i forhold til innstillingen "tekst og bilde", og kvaliteten får mer enn godkjent fra oss.

Klikk på lenken Tekniske data i oppsummeringsboksen for detaljer omkring hastighet.

Kvalitetsvurderinger

En av fordelene med Durabrite-blekket, skal i følge Epson være mindre utflyting i overflaten på vanlig kopipapir med grov overflate. Vi skrev ut tekst fra Epson C84 og Canon i865 på samme papir, og etter å ha gått over resultatet med lupe, viste det seg at i865 hadde langt mindre utflyting (se under).

FORSTØRRET: Øverst ser du en tekstutskrift fra Epson Stylus Color C84. Teksten under er skrevet ut på samme papir med Canon i865. I begge tilfeller har vi brukt normalinnstillinger. Klikk på teksten for å se den i enda større utgave.
FORSTØRRET: Øverst ser du en tekstutskrift fra Epson Stylus Color C84. Teksten under er skrevet ut på samme papir med Canon i865. I begge tilfeller har vi brukt normalinnstillinger. Klikk på teksten for å se den i enda større utgave. Vis mer


På flere punkter har C84 derimot klare fortrinn i forhold til skriverne Canons i-serie. Først og fremst var fotoutskriftene på vanlig papir mye bedre, med bedre fargegjengivelse, kontrast og detaljer, men også bestandigheten mot fuktighet viste seg å være langt bedre på C84. Blekket tørket også raskere.

Til venstre ser du en fotoutskrift foretatt på vanlig kopipapir med Canon Bubble Jet i865. Til høyre ser du samme utskrift fra langt billigere Epson C84. Kvalitetsmessig er C84 overlegent best.
Til venstre ser du en fotoutskrift foretatt på vanlig kopipapir med Canon Bubble Jet i865. Til høyre ser du samme utskrift fra langt billigere Epson C84. Kvalitetsmessig er C84 overlegent best. Vis mer


Kvaliteten på fotoutskriftene på det matte Durabrite-blekket er generelt meget god, på høyde med hva de fleste blekkskrivere med fire blekktanker er i stand til å lage - dog et lite stykke bak Canons i850, i560 og i865. Men hvis du skal skrive ut mange bilder bør du kanskje sette i gang prosessen før du går til sengs om kvelden; det er nemlig ikke gjort i en håndvending - dersom du ønsker beste kvalitet, og det gjør man gjerne. Et foto i A4-størrelse uten marger tok over 9 minutter å skrive ut i beste kvalitet.

Konklusjon

Epson Stylus C84 er rimelig, du finner den flere steder til under 1.500 kroner inkl mva. I denne prisklassen er C84 blant de aller beste kjøpene, ingen tvil om det. Det er først og fremst Durabrite-blekket som taler til C84 sin fordel. Både levetid, fotokvalitet på vanlig papir og bestandighet mot fuktighet er etter vår mening overlegent alt annet på blekkmarkedet akkurat nå.

Skuffelsene våre er først og fremst knyttet hastigheten, og vi må nok en gang konstatere at Canon er den ubestridte ener på dette punktet. Vi hadde også forventet at Durabrite-blekket skulle sørge for null utflyting på tekstutskrifter, noe som viste seg å ikke holde stikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer