Epson Stylus Photo 950

Epson var først ute med kantløse utskrifter da Stylus Photo 790 og 890 ble lansert i 2001. Nå er de på banen igjen med en ny, flott fotoskriver som er utstyrt med enda flere nyvinninger.

Publisert
Epson Stylus Photo 950
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Hele sju patroner befinner seg i skriveren, to svarte og fem fargepatroner
Hele sju patroner befinner seg i skriveren, to svarte og fem fargepatroner Vis mer
Papirmottaket har fått en ekstra \"vipp\" ytterst som hjelper til med å holde utskriftene samlet
Papirmottaket har fått en ekstra \"vipp\" ytterst som hjelper til med å holde utskriftene samlet Vis mer

Vi har alltid vært begeistret for Epsons fotoskrivere, og vår interesse foran møtet med Stylus Photo 950 var kanskje ekstra stor. Lanseringen av de nye allround-skriverne i C-serien i fjor høst var etter vår mening bare delvis vellykket, samtidig som en annen stor blekkskriverprodusent, Canon, hadde lansert modeller som parkerte Epsons fotoskrivere både med hensyn til hastighet og utskriftskostnader.

Langt skritt videre

I følge Epson selv markerer lanseringen av Stylus Photo 950 et langt skritt videre for selskapets fotoskrivere. Den er langt dyrere og mer avansert enn de andre A4-skriverne i Stylus Photo-serien. Målgruppen er avanserte hjemmefotografer og profesjonelle, og skriveren stiller derfor i samme klasse som Canon S900.

Stylus Photo 950 er utstyrt med flere nye funksjoner som vi vanligvis ikke finner på denne typen skrivere, som automatisk papirkutter og en egen modul som muliggjør utskrift direkte på CDR-plater. Papirkutteren brukes sammen med fotopapir på rull, og du slipper dermed selv å klippe bildene fra hverandre. Hvis du bruker vanlig fotopapir, f. eks fire fotografier på et A4-ark, er du derimot fortsatt henvist til manuell saksing.

Vell av ekstrautstyr

At Stylus Photo 950 er en avansert skriver får du følelsen av allerede når du pakker den ut av kassen. Papirrullholder, skuff for CDR-plate, rygg til arkmater og papirkuttermodul er blant de løse delene som følger med. Et oversiktlig ”Kom-i-gang”-ark følger med, og vi anbefaler at du kikker på det før du setter i gang med installasjonen av skriveren.

Epson Stylus Photo 950 er stor og tung. Den har også fått et langt lekrere design enn de siste Epson-skriverne vi har stiftet bekjentskap med, og i fargevalg kan den minne litt om Canon S900 (Grå metallic plast). Lokket er i gjennomsiktig sotet plast. Den første åpenbare forbedringen i forhold til tidligere modeller finner vi i arkmottaket, som er utstyr med en stor, oppvippbar stopper som sørger for at ark holdes på plass. Hadde arkmottaket vært et par cm lengre ville det ha fungert 100 % etter hensikten. Mottaket kan i tillegg vippes opp og skjules helt når skriveren ikke er i bruk.

Sju blekkpatroner

På innsiden sitter det en beholder med plass til hele sju blekkpatroner, to sorte (en for tekst og en for foto) samt cyan, lys cyan, gul, magenta og lys magenta. De to lyse utgavene av cyan og magenta sørger for at vanskelige fargepartier blir gjengitt mest mulig korrekt. Et eksempel er et nærbilde av et furet ansikt, der ikke bare hudtoner, men også overganger, skygger osv setter store krav til skriveren.

Hele sju patroner befinner seg i skriveren, to svarte og fem fargepatroner
Hele sju patroner befinner seg i skriveren, to svarte og fem fargepatroner Vis mer
Blekkpatronene har innebygd elektronikk
Blekkpatronene har innebygd elektronikk Vis mer

I motsetning til Canon, som også har separate blekkpatroner i sine modeller, ligger det elektronikk i selve patronen på Epsons nye skrivere. Det kan forklare hvorfor en Epson-patron er litt dyrere å kjøpe enn en Canon-patron. Vi har målt innholdet i en Epson Stylus Photo-patron til å være ca 10 ml, mens en patron til Canon S900 inneholder ca 4 ml mer. Som du vil se lengre nede i denne omtalen, har dette direkte betydning for kostnaden pr utskrift.

Oppløsning er ikke alt

Skrivehodet klarer nå en utskriftsoppløsning på 2.880 x 1.440 dpi, men i praksis vil du sjelden få bruk for denne Superphoto-innstillingen. Høy oppløsning tjener selvsagt som salgsargument i butikken, og enkelte produsenter har allerede lansert skrivere som teoretisk skal klare oppløsninger på inntil 4.800 x 1.200 dpi, men i vår test av Lexmark Z65 var det umulig, selv med lupe, å skille utskrifter i denne oppløsningen fra utskrifter foretatt med 2.400 x 1.200 dpi.

I denne sammenhengen er det minst like interessant at Epson Stylus 950 bruker variable blekkdråpestørrelser helt ned til 2 pikoliter, noe som gir stor grad av nøyaktighet når fine detaljer og streker skal tegnes opp.

Overraskende hastighet - flott kvalitet

Epson var en gang suverene på fotoblekkskrivermarkedet, men har fått merke konkurransen fra Canon. At de nå har tatt seg skikkelig sammen merkes på flere områder. Ett av dem er på utskriftshastigheten, og vi klokket inn en fotoutskrift i A4-størrelse til 3 minutter og 31 sekunder med optimale innstillinger. Det er fortsatt et godt stykke bak Canons racere, men markerer et kvantesprang i forhold til f. eks Stylus Photo 890 (8 minutter og 21 sekunder). Skriver du ut kantløst, må du legge til et par minutter ekstra. Et 20x25 foto i normalkvalitet skrives ut på knappe 25 sekunder på vanlig papir. Dette er svært raskt!

Den elektroniske brukerveiledningen er lett å finne frem i, og har mange greie illustrasjoner
Den elektroniske brukerveiledningen er lett å finne frem i, og har mange greie illustrasjoner Vis mer

Kvalitetsmessig er fotoutskriftene så å si identiske med Stylus Photo 890, dvs av meget høy kvalitet under de aller fleste forhold. Fargegjengivelsen er kanskje et hakk varmere enn hos 890, men det kan henge sammen med at noen av våre nye testfotografier ble tatt med et Print Image Matching-kompatibelt kamera. Nærmeste naturlige konkurrent, Canon S900, vil vi likevel rangere et lite hakk foran. Dette gjelder spesielt på bilder som er tatt med digitalkamera i lav oppløsning, takket være kantutjevningsmulighetene i Canons styreprogram.

Flere forbedringer

Det er gledelig å se at at Stylus Photo 950 produserer tekstutskrifter og blandet tekst/grafikkutskrifter svært raskt, med høy kvalitet også i blekksparemodus. Kvaliteten er betraktelig bedre enn hva Epson tidligere har produsert i raskeste modus, og hastighetsmessig kan den måle seg med de raskeste allround-skriverne på tekst/grafikk. Ikke verst, Epson.

Selv om Stylus Photo 950 er en fotoskriver, er det derfor ingenting i veien for at du kan bruke den til nær sagt alle utskriftstyper. Blekket er i tillegg vannfast, og under de rette forholdene lover Epson at du vil ha glede av utskriftene dine i mange tiår.

Utskriftskostnad som forventet

Hva så med utskriftskostnaden? Vi kjørte vårt testfotografi som egentlig er et collage av forskjellige fotografier (20x25 cm) til første patron gikk tom (gul, som vanlig) og talte til sammen 96 utskrifter.

Det er 10 gram blekk i hver patron, og vi regnet oss frem til en sidekostnad på 6 kroner og 23 øre. Det er omtrent som Stylus Photo 890, og verken spesielt billig eller spesielt dyrt. I tillegg må du huske på kostnader knyttet til fotopapir (gjerne 7-10 kroner pr A4-ark).

Hjelp til CD-produksjon på gutterommet

Ved hjelp av et par adaptere kan du skrive ut direkte på CDR-plater
Ved hjelp av et par adaptere kan du skrive ut direkte på CDR-plater Vis mer

Den medfølgende modulen for utskrift på CDR-plater består av to deler. Hoveddelen er selve materen, som lett hektes på skriveren over arkmottaket. Den andre delen er selve adapteren for CDR-platen, som skyves helt inn i skriveren via materen. Først må du heve skrivehodet og inndragningsmekanismen, ved hjelp av en spak til venstre under lokket. Etter å ha plassert adapteren korrekt, må spaken dras ett hakk tilbake. Deretter legger du ønsket tekst og grafiske elementer på CDen ved hjelp av Epson Print CD, spesialprogrammet som følger med.

Husk at du ikke kan skrive på hvilken som helst CD, den må ha en spesiell matt overflate, og TDK har allerede lansert blekkskriverkompatible plater. Du kan eventuelt klistre på en papiretikett dersom CDR-platene dine ikke er kompatible. Ulempen med papiretiketter er at de lett bølger seg, for eksempel ved skiftende temperatur, fukt osv.

Pass på å se etter denne teksten hvis du vil kjøpe plater som kan skrives på
Pass på å se etter denne teksten hvis du vil kjøpe plater som kan skrives på Vis mer

Vi er egentlig litt forbauset over at Epson valgte å bake inn denne funksjonen på en såpass avansert fotoskriver først; vi tror at slik funksjonalitet er mer etterspurt av andre kjøpegrupper. Dessuten synes vi at å bruke en fotoskriver til dette formålet blir som å beise huset i bunad.

Selv om vi syntes operasjonen var noe tungvint (vi klarte det ikke uten å lese i den elektroniske brukerveiledningen), likte vi muligheten. Vi ser ikke bort fra at en del program- og musikkpirater vil synes det samme.

Konklusjon

Epson Stylus Photo 950 er en flott og solid skriver. Den har i tillegg ekstrafunksjoner som du ikke finner på andre fotoblekkskrivere, som papirkutting og muligheten til å skrive ut på CD-plater. Dessuten er vi svært positivt overrasket over de markante forbedringene i hastigheten på utskriftene.

OBS! Denne testen ble gjort høsten 2002, men oppdatert i des 2003. Skriveren er fortsatt aktuell toppmodell fra Epson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer