Epson Stylus Photo R300

Den har inngang for digitalkamera, og kan også lese minnekort direkte. Dessuten kan du skrive direkte på CD-plater, og overføre data fra minnekort til CDR/harddisk - alt uten å bruke PCen!

Epson Stylus Photo R300
Publisert

Stylus Photo R300 er som du forstår langt mer enn bare en ren fotoskriver. "Alle" har etter hvert fått digitalkamera, og det er først og fremst denne gruppen Epson henvender seg til.

Et hav av tilkoblingsmuligheter

Den er utstyrt med to USB-porter, og til port nummer 2 kan du koble til en CD-brenner eller annen kompatibel lagringsenhet, f.eks. Zip-drev. Dermed kan du enten skrive ut fra PC, direkte fra minnekort - den innebygde leseren støtter 9 typer - eller fra CD eller Zip koblet til via USB. Du kan dessuten jobbe trådløst med Bluetooth eller via trådløst nett med EpsonNet trådløse printserver.

Du kan også lagre bilder fra minnekort over på CD-R, slik at du kan "tømme" kortet og være klar til nye bilder. Imponerende. Og når CD-platen er ferdig brent, er det bare å putte den i adapteren, mate den i fronten og skrive ut - direkte på CDen (på plater med printbar overflate).

Stylus Photo R300 støtter de nyeste standardene for direkte utskrift som Pictbridge og USB DIRECT-PRINT, noe som gjør skriveren kompatibel med de fleste digitale kameraer og minnekort. Installasjon i Windows XP gikk dessuten problemfritt for vår del, styreprogrammet er norsk og skulle det bli nødvendig å bla i manualene, er det godt å vite at disse er både norsk.

Velger du å bruke skriveren frittstående, henter du det aktuelle bildet du vil skrive ut ved hjelp av et LCD-panel og tilhørende knapper. Filene ligger i kronologisk rekkefølge, og vises som No.1, No.2 etc i panelet. Har du mange bilder blir det kronglete, og da kan det være fornuftig å utstyre skriveren med en 2,5" farge LCD-skjerm for forhåndsvinsing. Denne koster i skrivende stund rundt 500 kroner.

Vannfast, skarpt og uten korn

Stylus Photo R300 bruker seks separate blekkpatroner, og Epsons egen MicroPiezo-teknologi med 90 dyser per farge. Maks oppløsning er 5.760 x 1.440 dpi. Dråpestørrelsen er variabel, og minimum 3 pl. Det er noe mer enn f. eks Canons fotoskrivere, men det forhindrer ikke at vi R300 lager meget skarpe og fine fotoutskrifter uten korn. I tillegg er utskriftene fra R300 vannfaste, og fargene holder seg også svært lenge dersom du bruker anbefalt Epson-papir. Men husk - skal du bevare bildene også for etterslekten, putter du dem bak glass eller i album.

Til høyre i fronten sitter en kortleser for de fleste aktuelle minnekort (inkl xD)
Til høyre i fronten sitter en kortleser for de fleste aktuelle minnekort (inkl xD) Vis mer

Skriveren opererer temmelig støysvakt, og reagerer rimelig kjapt på utskriftskommandoer fra Windows XP - MEN ikke dersom skriveren har stått en stund uten å være brukt. Vi opplevde flere ganger at det kunne gå bortimot et minutt før første utskrift ble ekspedert, og det er lenge. I denne perioden jobber skriveren med forskjellige mekaniske forberedelser og klargjøring av skrivehode.

Når den først har kommet i gang, går det derimot bedre. Et foto i A4-størrelse tar rundt 4 minutter i beste kvalitet, og noen få sekunder raskere i nest beste kvalitet. Selv om forskjellene er marginale, er forskjellen i utskriftshastigheten så liten at du bør velge best kvalitet uansett. Hastighetsmessig er det fortsatt et godt stykke opp til de raskeste (les: Canon-skriverne), men likevel er dette godkjent.

Ingen allrounder

Når det gjelder andre typer utskrifter, er vi ikke fullt så overbevist - hva hastighet angår. Spesielt tekstutskrifter er skriveren meget treg på. I kladdemodus klarer den riktig nok 5 sider tekst (Word-fil) på 43 sekunder, men kvaliteten er for dårlig. Den minner mest om en meget sliten matriseutskrift fra tidlig nittitall. Neste trinn blir normalmodus, og da blir kvaliteten glimrende - men 2 minutter og 43 sekunder på 5 sider er svakt - rett og slett.

Også utskrifter bestående av tekst/grafikk i farger blir i topp kvalitet i normalmodus, men det tar tid. 1 minutt og 47 sekunder for 3 websider er ikke veldig imponerende.

Det ser kanskje rotete ut, men i praksis er det enkelt å velge ut bilde og forandre egenskapene for utskrift. Men har du mange bilder, blir det langt lettere med en skjerm som kan vise bildene (tilleggsutstyr)
Det ser kanskje rotete ut, men i praksis er det enkelt å velge ut bilde og forandre egenskapene for utskrift. Men har du mange bilder, blir det langt lettere med en skjerm som kan vise bildene (tilleggsutstyr) Vis mer

Kvaliteten på alle typer utskrifter er svært god, fotokvaliteten er fremragende. Fargene er klare og skarpe, og tåler helt klart sammenligning med utskrifter fra fotoskrivere i høyere prisklasser. Men bruk Epsons egne fotopapir-typer for best resultat - ikke minst med tanke på levetiden på utskriftene.

Konklusjon

Denne skriverens store styrke er fotokvalitet og allsidighet. Det er ikke noen racer, så hvis du er på utkikk etter en kompromissløs løsning for alle typer utskrifter, må du se en anne vei. Men er du først og fremst ute etter en skriver som gjør det beste ut av dine digitale bilder - uten at du blir ruinert, trenger du ikke å lete lenger.

NB! Skal du skrive ut bildene uten å koble til PC, anbefaler vi sterkt å kjøpe LCD-skjermen i tillegg.

[Ugjyldig objekt (debatt)]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer