Epson Stylus Photo R800

Canon har de siste par årene vært overlegne når det gjelder hastighet på fotoutskrifter. Med lanseringen av R800 er Epson i ferd med å snu bildet. Men det er slett ikke det eneste denne skriveren har å slå i bordet med.

Publisert
Epson Stylus Photo R800
Hele 8 blekktanker, inkludert et nytt glanseblekk
Hele 8 blekktanker, inkludert et nytt glanseblekk Vis mer
Utskrift på CD var en enkel affære, men ble litt lys i vårt tilfelle. Du kan gjøre den mørkere via programmet CD Print som følger med.
Utskrift på CD var en enkel affære, men ble litt lys i vårt tilfelle. Du kan gjøre den mørkere via programmet CD Print som følger med. Vis mer
Utskriften på Premium Glossy Photo Paper tålte flere minutter under rennende vann
Utskriften på Premium Glossy Photo Paper tålte flere minutter under rennende vann Vis mer
Tekstutskriftene på vanlig papir er ikke vannfaste.
Tekstutskriftene på vanlig papir er ikke vannfaste. Vis mer

Markedet for fotoskrivere øker. Det skyldes først og fremst at salget av digitalkameraer har eksplodert, og flere og flere ser muligheten til å "fremkalle" bildene sine selv. Alle de store blekkskriverprodusentene setter store ressurser inn på å tilby den optimale skriver for oppgaven - og da snakker vi ikke kun om utskriftskvalitet, men også holdbarhet.

Nytt blekk - større omfang, bedre glans

Stylus Photo R800 er Epsons nye toppmodell blant A4-fotoskriverne, og den er temmelig ulik det meste vi har sett tidligere. Først og fremst har den fått et helt nytt pigmentert blekk (EPSON UltraChrome Hi-Gloss) og hele 8 blekkfarger. Grunnfargene gul, magenta, cyan og svart er naturligvis på plass, i separate tanker. I tillegg har den fått blekktanker for rødt, sort og en tank med mattere svart. Til slutt har den fått et eget blekk kalt Gloss Optimizer. Som navnet antyder er formålet med sistnevnte å sørge for en glanset overflate, lik den du får fra fotobutikken. Målgruppen for R800 er først og fremst fotografer og andre som stiller svært høye krav til kvalitet.

I følge Epson sørger tilleggsfargene rødt og blått for at fotoutskriftene dine får et fargeomfang og dybde som tidligere kun har vært oppnåelig med sølvhalid. Levetiden avhenger av blant annet lys, luft og fukt - Epson oppgir den til mer enn 80 år (bak glass).

Ingen prikker

Skriveren klarer maks 5760 x 1440 dpi. Dråpestørrelsen er variabel, de minste dråpene er på mikroskopiske 1,5 pikoliter. Det er det for øyeblikket ingen andre fotoskrivere som kan måle seg med. Vårt inntrykk etter å ha testet skriveren er at korn ikke lenger er mulig å oppdage - med mindre du bruker lupe for å studerer bildene.

Arkmateren har plass til 100 vanlige ark, og inntil 20 ark av typen Premium Photo Glossy Paper, som vi benyttet i testen. Denne papirtypen gir svært godt resultat på foto, både kvalitetsmessig og med hensyn til levetid. I tillegg kan du montere en rull med fotopapir bak på skriveren, ypperlig dersom du skal skrive ut mange bilder og vil spare deg for klipping.

Firewire og USB2.0

Drivere og programvare til både Mac og Windows følger med, norske versjoner var ikke tilgjengelig da vi testet skriveren. Programvaren er relativt omfattende, med Photoquicker og EPSON Print CD i sentrum. Førstnevnte er ypperlig å bruke når du for eksempel ønsker å skrive ut flere bilder pr ark. Kommunikasjon skjer via USB2.0 eller Firewire, sistnevnte ser man sjelden på fotoblekkskrivere. Installasjonen er omfattende, men enkel - du behøver ikke å trykke OK mer enn en gang (vi testet skriveren i Windows XP).

Selv om dette opplagt er en fotoskriver, klarer den også andre utskriftstyper meget bra, inkludert utskrift på CD/DVD med printbar overflate. Det følger med en adapter som skyves inn i skriveren via fronten, og metoden er enklere enn dem vi har sett tidligere. Arkmottaket løftes ganske enkelt opp et hakk, og dermed er det fri bane for adapter og CD inn i skriveren.

Raskere enn kontorskriverne

Vi fikk oss flere overraskelser under testing av skriveren. Den første fikk vi allerede under målingen av utskriftshastighet på vanlig, sort tekst. Selv om spesifikasjonene skulle tilsi at den er tregere enn mange andre skrivere vi har testet, viste det seg at den var blant de aller raskeste - faktisk raskere enn de aller fleste kontorskriverne vi har testet! 29 sekunder på 5 tettskrevne A4-sider er imponerende (kladdemodus). Også blandet grafikk/tekst i farger gikk unna, ca 40 sekunder på 3 sider er respektabelt.

Mest gledelig var det uansett å måle hastigheten på fotoutskrifter. Det går rundt halvannet minutt på et 20 x 25 cm foto i nestbeste kvalitet, og rundt minuttet ekstra dersom du skriver ut kantløst i A4-størrelse. Det er meget nært opp til de raskeste Canon-skriverne, som så langt har vært i en særklasse raskest.

Nestbest best?

Hastigheten halveres dersom du velger aller beste kvalitet, men spørsmålet er om du ønsker å bruke denne innstillingen. Når det gjelder skarphet og prikker er det umulig å skille våre testutskrifter i beste og nestbeste kvalitet fra hverandre, men på ett punkt er det en forskjell: ved å bruke aller beste kvalitet be fargene en smule mer nøytrale - dersom vi ellers brukte automatiske innstillinger. Det merket vi best på hudtoner, der nestbeste kvalitet gav litt mer varme og glød.

PhotoQuicker 3.5 følger med, et program som bl.a. gjør det enklere å skrive flere bilder pr ark, uten marger. Klikk på bildet for full størrelse.
PhotoQuicker 3.5 følger med, et program som bl.a. gjør det enklere å skrive flere bilder pr ark, uten marger. Klikk på bildet for full størrelse. Vis mer

Uansett er fotokvaliteten ekstremt bra, helt på høyde med det beste vi har sett tidligere - på alle våre testutskrifter. Utskriftene på Premium Glossy Photo Paper er dessuten vannfaste, noe som er rimelig unikt i denne sammenhengen.

Pigmentert blekk fra Epson har flere ganger tidligere imponert oss med høy grad av vannfasthet - til og med på vanlig kopipapir. Her er ikke R800 like sterk som for eksempel Stylus Color C84. Tekst i normalmodus er skarp og klar, men en fuktet fingertupp kunne lett gni blekket utover, selv en time etter at siden var skrevet ut. Dette er for øvrig mer regelen enn unntaket på de fleste blekkskrivere i dag.

For alle detaljer omkring tekniske egenskaper og testmålingene, klikk her.

Konklusjon

Epson Stylus Photo R800

Dette er utvilsomt blant de aller beste fotoskriverne som finnes på markedet, og det klart sterkeste kortet Epson har presentert på flere år. Vi merker oss samtidig at Canons forsprang med hensyn til hastighet plutselig har krympet betraktelig.

Den mangler kortlesere samt direktetilkobling av digitalkamera, slik et par av de åpenbare konkurrentene har (Canon i965/i995, HP Photosmart 7960), uten at vi tror målgruppen vil rynke på nesen av den grunn.

Vi har ikke målt utskriftsøkonomi i denne runden, men vær klar over at et komplett sett med patroner til denne skriveren koster veiledende rundt 1.200 kroner inkl mva . Det høres mye ut, men fordelen er selvsagt at du kan bytte en og en patron etter hvert som de går tomme (ca 150 kroner pr patron). Epson oppgir at hver patron holder til 400 sider ved 5% dekning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer