Kjøre bil med hodetelefoner

Er det greit å kjøre bil med hodetelefoner?

FM-slukking kan føre til at flere blir fristet, men Trygg Trafikk og politiet advarer.

ADVARER: Kjører du med hodetelefoner over ørene? Det kan føre til at du bryter Vegtrafikkloven paragraf 3. Aller farligst er støydempende hodetelefoner som på bildet, ifølge Trygg Trafikk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ADVARER: Kjører du med hodetelefoner over ørene? Det kan føre til at du bryter Vegtrafikkloven paragraf 3. Aller farligst er støydempende hodetelefoner som på bildet, ifølge Trygg Trafikk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Du har kanskje lagt merke til dem når du sitter i bilkø: Sjåførene som sitter bak rattet med hodetelefoner over ørene. Kanskje du selv er en av dem?

Årsakene til at noen velger denne løsningen kan være mange, men det er sannsynlig at de fleste ikke har lydanlegg i bilen som støtter strømming av musikk fra mobiltelefonen. Enkelte lytter kanskje også til nettradio, fordi de ikke har DAB-radio i bilen.

Er det egentlig lov?

- Når det gjelder bruk av hodetelefoner når man kjører bil, så er ikke dette regulert spesifikt i vegtrafikklovgivningen. Dette vil si at det i utgangspunktet ikke er ulovlig, sier politioverbetjent Krister Hoel i Trafikkorpset for Oslo politidistrikt, til Dinside.

Han skynder seg å legge til at slik bruk slett ikke er noe de anbefaler.

- Politiet ser helt klart et farepotensiale med å ha på hodelefoner både når man går ute i trafikkbildet som fotgjenger, men også når man har på disse som bilfører, sier han.

Normalt stanser politiet disse bilførerne for å gi dem veiledning uten ytterligere straffereaksjoner, ifølge Hoel.

Vegtrafikkloven er klokkeklar

- Vi anbefaler at enhver som ferdes i trafikken er mest mulig skjerpet og ikke bruker gjenstander som kan føre til at man blir uoppmerksom. Dette gjelder ikke bare hodetelefoner, men også GPS, mobiltelefoner og hettegenser som blokkerer sidesynet og mye annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer