Er det lov å peke på nettet?

KOMMENTAR: Napster.no-dommen skulle avklare om det var lov å lenke til musikk på nettet, men endte i stedet opp med at Tono sender ut regninger for pekere.

Er det lov å peke på nettet?
Publisert
Sist oppdatert

Da Høyesterett avsa dommen i Napster.no-saken 27. Januar, hoppet de elegant over det spørsmålet som kanskje er den største trusselen mot Internett som vi kjenner det. Er det lov å lenke til materiale som andre enn deg selv har lagt ut på nettet?

Ubesvart spørsmål

Dette er overraskende nok blitt et sentralt spørsmål for norske nettbrukere, etter at rettighetsorganisasjonene tok det med i søksmålet mot Napster.no-eieren Frank Allan Bruvik. Han drev en nettside som utelukkende bestod av lenker til ulovlig kopierte MP3-filer, og rettsaken mot ham ble avsluttet med en fellende dom og et stort spørsmålstegn.

Tono ville gjerne at Høyesterett skulle si en gang for alle at en lenke er en "tilgjengeliggjøring," som i følge opphavsrettsloven er det samme som en eksemplarfremstilling eller en fremførelse av et verk. Resten av oss håpet på en dom som sa at en lenke er det samme som en adresse, og at Internett slik vi kjenner det - der alle lenker fritt til all alle - kan bestå.

Heleri er ikke lenkeansvar

Men Høyesterett sa ingen av delene, og nå har Tono begynt å sende ut regninger for lenker til radiokanaler på Internett.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.