Er det rart folk får virus?

Tusenvis bet på iPhone-bløff.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettet flommer over av gratisprogrammer som lover gull og grønne skoger, og mange laster ukritisk ned programmer som ser fristende ut, med det resultat av at maskinen ender opp med å bli infisert av virus, spionvare og andre uhumskheter.

Men hvordan kan du vite om et program er verdt å laste ned eller ikke? Det kan du lese om i denne miniguiden, der vi tar for oss noen forholdsregler du bør ta når du kommer over et program som ser kjekt ut.

Lurte tusener

Utvikleren bak Gull1hack presenterte et program for å jailbreake iPhone v3.1.3 (jailbreak betyr å "åpne" telefonen for å omgå Apples restriksjoner), som fikk massiv omtale i en rekke blogger, og programmet ble lastet ned av tusenvis av iPhone-eiere.

Når de så kjørte programmet, ble de presentert med et skjermbilde der den 18 år gamle tyske utvikleren hadde lagt igjen en beskjed:

Fritt oversatt:Jeg har alltid lurt på hvordan virusskaperne klarer å infisere millioner av PC-er og få muligheter til å styre dem. Og nå vet jeg hvorfor: Du kjører dette programmet uten å vite noe om programmets funksjoner eller om utvikleren. Hvorfor? Stopp med det. Kjør bare programvare du kjenner tiil! Jeg kunne ha krasjet Windows, stjålet filene dine eller slettet hele harddisken din. Heldigvis for deg åpner jeg bare Google.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer