Digital farskapserklæring:

Erklær farskapet digitalt

Nå kan man sende inn en elektronisk farskapsmelding. Dermed har nybakte foreldres mest brukte tjeneste hos Nav og Skatteetaten blitt heldigital.

DIGITALT: Du kan nå erklære farskapet digitalt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DIGITALT: Du kan nå erklære farskapet digitalt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en drøy uke, siden 29. september, har det vært mulig for nybakte foreldre å sende inn en elektronisk farskapsmelding i Norge.

– Den elektroniske farskapsmeldingen vil gjøre det enklere for nybakte forelde, forteller arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holthe til Dinside.

Slutt på fysisk oppmøte

Når foreldrene til et barn ikke er gift med hverandre, følger nemlig ikke farskapet direkte av loven. Det vanlige er da at farskapet fastsettes ved at moren til barnet oppgir hvem som er faren, og at han så erklærer farskapet.

Personlig oppmøte har vært et vilkår for at en erklæring skal være gyldig, frem til barneloven ble endret fra 1. januar 2021, skriver Nav.

Til nå har rundt 25 000 ugifte fedre hvert år måttet møte opp for å erklære farskapet. Nå slipper de det.

– Digitaliseringen innebærer at farskapet i de aller fleste tilfellene blir registrert umiddelbart i Folkeregisteret, slik at alle som bruker opplysningene fra registeret får tilgang til informasjon med en gang, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark til Dinside.

Prosessen er heldigitalisert

Det er også flere tjenester som har blitt digitalisert av Skatteetaten, blant annet melding om fødsel, valg av navn og bekreftelse på navn og fødselsnummer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer