Digital farskapserklæring:

Erklær farskapet digitalt

Nå kan man sende inn en elektronisk farskapsmelding. Dermed har nybakte foreldres mest brukte tjeneste hos Nav og Skatteetaten blitt heldigital.

DIGITALT: Du kan nå erklære farskapet digitalt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DIGITALT: Du kan nå erklære farskapet digitalt. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en drøy uke, siden 29. september, har det vært mulig for nybakte foreldre å sende inn en elektronisk farskapsmelding i Norge.

– Den elektroniske farskapsmeldingen vil gjøre det enklere for nybakte forelde, forteller arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holthe til Dinside.

Slutt på fysisk oppmøte

Når foreldrene til et barn ikke er gift med hverandre, følger nemlig ikke farskapet direkte av loven. Det vanlige er da at farskapet fastsettes ved at moren til barnet oppgir hvem som er faren, og at han så erklærer farskapet.

Personlig oppmøte har vært et vilkår for at en erklæring skal være gyldig, frem til barneloven ble endret fra 1. januar 2021, skriver Nav.

Til nå har rundt 25 000 ugifte fedre hvert år måttet møte opp for å erklære farskapet. Nå slipper de det.

– Digitaliseringen innebærer at farskapet i de aller fleste tilfellene blir registrert umiddelbart i Folkeregisteret, slik at alle som bruker opplysningene fra registeret får tilgang til informasjon med en gang, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark til Dinside.

Prosessen er heldigitalisert

Det er også flere tjenester som har blitt digitalisert av Skatteetaten, blant annet melding om fødsel, valg av navn og bekreftelse på navn og fødselsnummer.

– Fordi vi har fått et nytt og modernisert Folkeregister kan vi gi innbyggerne nye og bedre tjenester. Samtidig får vi raskere saksbehandling og bedre kvalitet på opplysningene som kommer alle i samfunnet til gode, forteller Schanke Funnemark.

Siden 29. september har de allerede mottatt 1089 farskapserklæringer. Hjemmefødsler må fortsatt meldes på papirskjema.

Et samarbeid

Før farskapet kan erklæres, må moren imidlertid oppgi hvem som er faren til barnet. Det kan hun gjøre fra og med 22. svangerskapsuke. Moren kan også vente til etter at barnet er født, skriver Nav.

Dette betyr at det alltid vil være moren som begynner på erklæringen ved å logge seg inn og oppgi hvem som er barnets far.

Hvis han logger seg inn før moren har oppgitt ham som far, vil han ikke få mulighet til å erklære farskapet.

Tjenesten er et samarbeid mellom Nav og Skatteetaten, og i tillegg til at man må være enige om farskapet kreves det noen tilleggsvilkår:

  • Barnet må fødes i Norge
  • Moren må være bosatt i Norge
  • Begge foreldrene må ha norsk fødsels- og personnummer
  • Begge foreldrene må være over 18 år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer