eSATA eller USB 3.0?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Jeg skal kjøpe meg en ekstern harddisk. Hva er best av eSATA eller USB 3.0?

Jeg kommer antagelig til å bruke den på flere maskiner, skal kjøpe meg ny bærbar i løpet av våren.

Lars

Datadoktoren svarer

Hei

Her er det både ytelse og praktiske hensyn som teller. Hva som er raskest kommer an på hva slags harddisk det er snakk om. Hvis det er en roterende harddisk er den langsommere enn både USB 3.0 og eSATA, så da spiller det ingen rolle.

Hvis det sitter en SSD i kabinettet, altså en "harddisk" basert på flashminne og ikke en roterende disk, blir det mer spennende. Forskjellen er ikke stor, men flere tester vi har sett, f.eks. på denne siden, viser at USB 3.0 ofte er litt raskere.

USB 3.0 kommer sannsynligvis til å ta over for eSATA, siden det ikke ble noen bred enighet i praksis om hvordan strømforsyning skulle foregå i eSATA kontakter og kabler. Her er spesifikasjonene klare for USB 3.0 og etter hvert som SSD-baserte disker overtar blir strømforbruket så lite at det ikke er behov for separat strømforsyning. Da er det bare å vente på at kapasiteten og prisen kan konkurere med de roterende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.