Et godt tidspunkt å kjøpe ny PC på...

...er nå.

Det kan lønne seg å kjøpe PC nå, mener artikkelforfatteren. Det skyldes først og fremst at du kan velge selv om du vil ha Windows 7 eller Windows 8 på den.
Det kan lønne seg å kjøpe PC nå, mener artikkelforfatteren. Det skyldes først og fremst at du kan velge selv om du vil ha Windows 7 eller Windows 8 på den. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du går med planer om å kjøpe ny bærbar eller stasjonær PC, er dette et gunstig tidspunkt å gjøre det på. Ikke fordi prisene er lavere enn vanlig (de er jo som kjent omtrent alltid på bunn), men fordi vi står foran et skifte.

Vi kan godt kalle det et skifte mellom den klassiske PC-æraen med tastatur og pekeplate/mus, og den nye med berøringsskjermer og Windows 8.

Hvis vi ser bort fra smarttelefoner og lommedingser kan årsaken til dette skiftet i fokus oppsummeres i ett eneste produkt: iPad-en. Den selger nå mer enn selv de største PC-produsenter selger av alle sine modeller - til sammen!

Men enkelte omtaler forsøket på å dreie den klassiske PC-en over i berøringsverden som en katastrofe for PC-industrien, og sammenligner Windows 8 med å hoppe fra timeteren uten å vite om det er vann i bassenget.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data. Han har gjennom en årrekke testet hundrevis av bærbare PC-er for DinSide. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data. Han har gjennom en årrekke testet hundrevis av bærbare PC-er for DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


Uansett om det blir silkemyk landing eller ikke mener altså jeg at det er et godt tidspunkt å kjøpe PC på nå. Det skyldes først og fremst at du nå får en PC med Windows 7 installert, verdens mest brukte operativsystem, dønn stabilt og gjennomprøvd, med et uendelig stort program- og spillutvalg og andre muligheter. Mange omtaler Windows 7 som det nye Windows XP. Systemet som til slutt ble så innarbeidet, utprøvd og solid at selv i dag, 11 år etter lansering, er verdens nest mest brukte operativsystem.

Men ikke bare får du en PC med Windows 7, du får muligheten til å oppgradere til Windows 8 for en slikk og ingenting, dersom du skulle ønske å gjøre det en gang etter 26. oktober. Om ikke annet kan du skaffe deg oppgraderingen, og la den ligge til du eventuelt føler deg moden for oppgradering en gang i fremtiden.

Hvis du venter et par måneder med å kjøpe PC vil den mest sannsynlig være utstyrt med Windows 8, uten startmenyen og med et grensesnitt som i beste fall representerer noe nytt og friskt, men som i verste fall kan virke ulogisk og oppleves som ineffektivt for deg som er vant til klassisk PC-bruk med skjerm, tastatur og mus.

Vi vet samtidig at mange PC-er som blir solgt etter Windows 8-lanseringen vil komme med muligheten til å nedgradere til Windows 7, men dette vil som regel være en mer omfattende prosess enn en oppgradering.

Personlig er jeg overbevist om at Windows 8 aldri blir en like stor suksess som Windows 7. Muligens må vi vente til Windows 9 før Microsoft har funnet suksessformelen, hvis den da finnes. Innen den tid har vi riktignok PC-er som like tynne og lette som dagens nettbrett, men det vil fortsatt være uhorvelig mange av oss som trenger kraftige PC-er med store skjermer til våre lange dokumenter, vide regneark, tunge bilderedigering - og gjerne plass til alt på en gang.

I en slik setting gir Windows 8 foreløpig langt mindre mening enn Windows 7.

Flere ferske PC-tester

Vår sammenlignende PC-oversikt er også et godt utgangspunkt for deg som skal kjøpe PC

Samleside: Windows 8

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer