Et knippe RSS-lesere

Finn RSS-leseren som passer for deg! DinSide Data gir deg en kjapp innføring i de forskjellige RSS-programmene, og typene.

Publisert
Sist oppdatert


For å bruke RSS trenger du altså å finne kanalene, men for å lese dem må du ha et eget program. Selv om mange nettlesere støtter XML, som RSS bygger på, klarer de ofte ikke å vise RSS-filer i nettleservinduet helt uten videre.

De mest populære RSS-programmene er gjerne de enkleste, men de finnes i mange forskjellige utgaver og med forskjellige funksjoner. Det mest interessante med RSS er muligheten til å bygge teknologien inn i andre programmer, som Mozilla-organisasjonen har benyttet seg av i både Thunderbird og Firefox.

Her er de vanligste programmene:

SharpReader

Et knippe RSS-lesere


SharpReader er enkelt å bruke, gjør det enkelt å holde rede på forskjellige kanaler og opprette mapper, og du får beskjed på skrivebordet når disse oppdateres. I tillegg lar programmet deg velge om du vil se sammendrag, eller hele websiden i innholdsvinduet.

SharpReader krever siste versjon av .Net framework, er gratis og kan lastes ned her.

FeedReader

Et knippe RSS-lesere


FreeReader er nesten nøyaktig lik SharpReader, og er også gratis. Forskjellen er at FeedReader ikke krever .Net, og at det er utviklet etter prinsippene om åpen kildekode. Dermed vil programmet antakelig holde seg i live noe lenger enn SharpReader.

FeedReader kommer derimot uten en eneste forhåndsinstallert kanal, som du i så fall må finne selv.

Her kan du laste ned FeedReader.

ToppNytt

Norske Toppnytt er en annerledes RSS-leser. Den kommer med en rekke norske kanaler, og legger seg på toppen av skrivebordet og programmene dine. Der oppfører den seg som en nyhetsticker der de siste overskriftene ruller over skjermen. Fører du musen over en nyhet får du sammendraget, mens et raskt klikk åpner et nettleservindu mer artikkelen.

Et knippe RSS-lesere


Her kan du laste ned ToppNytt.

Firefox

Et knippe RSS-lesere


Mozilla Firefox er også gratis og utviklet med åpen kildekode. I tillegg er den også en nettleser som stadig spiser markedsandeler fra Internet Explorer. En av grunnene til det er at den har en integrert RSS-leser i form av "Live bookmarks," som lager en "bokmerkemappe" bestående av RSS-overskrifter. Disse tar deg så til artikkelen uten mellomledd.

Her kan du lese vår test av firefox, og her kan du laste det ned.

Opera

Et knippe RSS-lesere


Den norske Opera-nettleseren har vokst til også å inneholde et epostprogram, og her finner vi støtte for det de kaller "newsfeeds," altså RSS. Her får du bare tilgang til sammendragene i ren tekst og en peker til hovedartikkelen. Opera er dermed den eneste kombinerte web-, epost-, og RSS-leseren vi vet om.

Her kan du lese testen vår av Opera 7.5, og her kan du laste ned den siste versjonen.

NewsGator

Et knippe RSS-lesere


NewsGator er i likhet med Firefox en integrert RSS-leser, men integrasjonen er i denne omgang med Outlook. Det vil si at du får alt på ett sted - uten nettleser. I hvert fall i teorien, for NewsGator gir deg bare de tekstbaserte sammendragene. Uansett er dette en enormt praktisk løsning, selv om den ikke er gratis.

Du kan lese mer og laste ned en 14 dagers prøveversjon på hjemmesiden deres
(Newsgator har ingenting med spyware-programmet Gator å gjøre.)

Thunderbird

Et knippe RSS-lesere


Siden vi er inne på RSS og epostlesere, tar vi med Mozilla sin Thunderbird her også. Dette er egentlig et epostprogram av varierende kvalitet, men der det virkelig skinner er som en RSS-leser. Grensesnittet i Thunderbird er enormt fleksibelt, og du kan endre på det meste. Samtidig rendrer den veldig fint nettsider i RSS-vinduet sitt.

Her kan du lese testen vår, og her kan du laste ned Thunderbird.

Hvis du ikke lar deg friste av noen av disse programmene, er det ingen grunn til å fortvile. Det finnes hundrevis av forskjellige RSS-programmer der ute, og også en og annen nettbasert versjon.

Sannsynligvis har du lest mange RSS-baserte nettsider allerede.

Klikk her for populære RSS-kanaler

Tilbake til hovedartikkelen

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer