Et leksikon for alle, av alle

Kan et nettleksikon som alle kan redigere fungere i praksis? Over 450 000 artikler med stort sett høy kvalitet beviser poenget om at kunnskap er til for å deles.

Et leksikon for alle, av alle
Publisert
Sist oppdatert

Nettleksikonet Wikipedia har allerede oppnådd status som et av internettets underverker. Her er det nemlig et fullstendig åpent og gratis leksikon på nettet, og ser du en feil er det bare å rette den opp selv.

Det er det svært mange som gjør, og i løpet av fire år har wikipedia blitt til verdens største leksikon - målt i både antall artikler, og lengden på disse.

Verdens største leksikon

Til nå er nettsiden oppe i over 472.000 artikler, som får Microsofts Encarta-nettsider til å blekne i sammenligning. Der ligger bare 4.500 artikler åpne, mens Caplex skryter av å ha flere enn 65 000 korte artikler på sine nettsider.

På den internasjonale utgaven er det over 16 000 redaktører, som stadig oppdaterer og raffinerer de mange artiklene - sammen med flere millioner daglige brukere. Dermed er det ikke sagt at det er verdens beste leksikon, siden det ikke følger de etablerte reglene for leksikonproduksjon. Disse sier at det er de fremste ekspertene i sitt felt som skal redigere artiklene, i stedet for hundretusenvis individer som ofte har oppstykkede kunnskaper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.