Et nytt digitalt klasseskille

KOMMENTAR: Avanserte nettbrukere blir vinnere i vårt fremtidige arbeidsmarked.

Foto: Steve Woods
Foto: Steve Woods Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I fremtiden vil det bli større forskjeller på de som kan bruke Internett og de som KAN bruke Internett.«Det er sånne ting som dette som gjør at dere som er yngre stormer opp og frem, vettu. Det å kunne gjøre såpass tungvinte ting så enkelt gjør at dere får gjort mye mer på en arbeidsdag - det er jo kommet SÅ mye som vanlige databrukere som meg aldri kommer til å få snøring på.»

Jeg hadde akkurat demonstrert Ubiquity for en kollega. På ingen måte en eldre mann, men gammel nok til ikke å hive seg rundt hver eneste gang en ny nettjeneste lovet å gjøre noe bedre enn det var før.

Han var imponert.

Det jeg brukte snaue to sekunder på, ville han ha brukt 30 sekunder på. Det jeg brukte 15 sekunder på ville han ha brukt 3 minutter på.

Det blir fort mye i løpet av en arbeidsuke.

I dag er forskjellene på våre IT-kunnskaper mindre enn de var for 15 år siden. Den gangen var det et mye større skille mellom de som kunne bruke en PC og de som ikke kunne det. Nå kan de fleste et minimum som sikrer dem muligheten til å delta i det digitale samfunnet - de fleste kan operere et e-postprogram, se på bildene de har tatt med digitalkameraet, lese nyheter på nettet og lage en bursdagsinvitasjon med Powerpoint. Og en fjerdedel av befolkningen har en konto på Facebook.

>> Les også: - Skolen glemmer det viktigste faget

Dette kan selvsagt ses i sammenheng med at PC-utstyr har blitt langt billigere enn det var før, og at de aller fleste i Norges land nå har mulighet til å få en rask Internettilkobling hjemme uten at det koster skjorta. I tillegg er det blitt nødvendig kunnskap på de fleste arbeidsplasser. Om du selger kjøkken, jobber på lager eller er politimann, kommer du ikke unna tastetrykking. Hver eneste dag.

Min kollega har imidlertid et viktig poeng, og det er at vi i disse dager er i ferd med å oppleve en ny æra med tanke på PC-bruk. Nesten daglig oppdager vi nye nettjenester og programmer som gjør smarte ting - ofte fordi de gjør et eller annet mer elegant enn før og dermed sparer oss for tid.

Alle som leser nyheter via RSS vet hvor mye tid man sparer på ikke å surfe rundt fra side til side. Alle som har utstyrt Firefox med en rekke utvidelser vet hvor mange finesser mannen i gata aldri benytter seg av. Avanserte Google-brukere ser hvordan Google blir enda mer nyttig når du kan et par ekstra søketriks. Brukere av Filemail slipper å klø seg i hodet og ringe IT-avdelingen fordi de ikke får sendt en stor fil på e-post.

I fremtiden vil det bli større forskjeller på de som kan bruke Internett og de som KAN bruke Internett. Nettets såkalte «power users» vil derfor kunne bli morgendagens vinnere på arbeidsmarkedet; ikke bare i IT-jobber - å vite hvordan du kan få nettet til å jobbe for deg, vil være en svært nyttig egenskap i vår fremtidige digitale arbeidsdag.

Min oppfordring til deg er derfor å ta nettet på alvor. Nettet er mer enn Facebook, VG, Google og Finn.no. Det er et gigantisk verktøy som stadig utvikler seg, og for å holde seg attraktiv på arbeidsmarkedet er det viktig å holde seg oppdatert og virkelig BRUKE nettet for det det er verdt.

Dine nettvaner

Henger du med på nettutviklingen? (Avsluttet)
Ja!(65%)
Nei, men jeg burde definitivt(19%)
Nei, og jeg gir egentlig blaffen(15%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Her på DinSide prøver vi så godt vi kan å opplyse deg om nettets skjulte skatter og hvordan du bruker dem best mulig. I så måte skal du få et par pekere til slutt:

De 25 beste nettjenestene
Alltid oppdatert med Google Reader
Slutten på vanlig surfing?
Bruker bokmerker smartere
Slik får du mest ut av Gmail

Samleside: http://dinside.no/data/temasider/nettjenester/

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer