Etter CES: Vil databransjen overta hjemmeunderholdningen?

CES - eller 2004 International Consumer Electronics Show er nettopp avsluttet. Blant alskens dippedutter i alle prisklasser tegner det seg et mønster - nøkkelordene er digitalisering og brukervennlighet. Eller er det bare en bløff?

Publisert
Sist oppdatert

CES er en svært omfattende messe. Den dekker alt fra ekstrem hi-fi til de simpleste dingser som knapt kan kalles leketøy. Men en stadig viktigere trend de senere årene er sammensmeltingen av databransjen og underholdningselektronikken. Dette kom enda sterkere til uttrykk på årets messe.

Stortromma

Topplederne fra både Intel og Microsoft var blant hovedtalerne på konferansen i forbindelse med årets messe, og begge satser stort på å vinne kraftig innpass i framtidige produkter og løsninger. Og når Intel og Microsoft satser stort, da skjer det ting.

Intel satser på at sine prosessorer og annen teknologi skal erstatte dagens spesialutviklede kretser, sammen med standard PC-utviklingsverktøy i stedet for produsentenes egne løsninger. Dette skal både gjøre utviklingstiden kortere fra 3-5 år ned til mellom under et år og 2 år. Samtidig vil prisnivået bli lavere, i følge Intel.

Det første skrittet Intel tar er å integrere bedre lyd og trådløst nett i sine nye brikkesett for neste generasjon prosessorer, som blir lansert i løpet av året. Men også nye medieprosessorer, som prosessorer for skrivere, digitale kameraer, opptakere, skjermer og projektorer er underveis.

Fra "2 fot til 10 fot" grensesnitt

Intel vil erstatte husets mange apparater med en Entertainment PC for håndtering av ALLE typer medier. Den skal kobles til alle typer eksisterende nettverk og kabeltjenester, og sørge for å fordele mediestrømmer mellom alle apparatene i huset.

Visjonen spenner fra trådløse digitalkameraer hvor bildene automatisk overføres til sentral lagring, til spillelister for musikk som overføres til spilleren i bilen før du drar på jobb om morgenen - trådløst.

Etter CES: Vil databransjen overta hjemmeunderholdningen?


Alt dette dreier seg om utstyr som ikke lenger er i samme begrensede avstand fra hverandre som tradisjonelt PC-utstyr inkludert tastatur, skjerm og tilleggsutstyr "2-fots sfæren". Her snakkes det om "10-fots sfæren" som dekker TV, spillkonsoller, projektorer osv. og gjerne involverer flere enn én person.

Etter CES: Vil databransjen overta hjemmeunderholdningen?


Microsoft er med

Etter CES: Vil databransjen overta hjemmeunderholdningen?


Også Microsoft er på banen, med ny standarder, konsepter og grensesnitt. Visjonene er stort sett de samme som Intels, med den store forskjellen at det er snakk om programvare, ikke prosessorer og brikkesett.

Bill Gates forestiller seg nye tillegg til Windows, slik at nye medieenheter kan henvende seg direkte til PCen, enten trådløst eller via kabel, og finne relevante mediefiler, uten at det skal installeres programvare for dette.

En annen visjon er IPTV, hvor TV-sendingene ikke kringkastes - analogt eller digitalt - som i dag, men opptrer på brukerens premisser, slik at programmene kan tilpasses forskjellig utstyr, gjøres interaktive og være mer fleksible i forhold til brukerprofiler.

Mer nærliggende er Microsofts Media Center, som er en spesialkomponert PC beregnet på å kunne håndtere og kobles til alle typer underholdningsapparater. Helt sentralt er enkel betjening med fjernkontroll. Mus og tastatur er ikke nødvendig.

Etter CES: Vil databransjen overta hjemmeunderholdningen?


En ny tilleggsenhet ble også lansert, som ble kalt Windows Media Center Extender. Dette er en enhet som kobles til TV eller stereoanlegget og kommuniserer med Meida Center-PCen med trådløst eller kablet nettverk. Lignende enheter har vi allerede testet, fra Linksys og SMC.

Men det er mange hindringer - les vår kommentar

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer