EULA: Forbrukerens skrekk

Med dette gratisprogrammet får du et sammendrag av EULA-avtaler.

Publisert
Sist oppdatert

Når man installerer et program, blir man ofte konfrontert med en EULA-avtale.

Mange har lagt seg til uvanen med å trykke "neste" uten å lese hva som står av informasjon under installasjonsprosessen, og ender gjerne opp med ett eller to programmer ekstra. Mange ganger må man også huke av i et felt for å bekrefte at man godtar bruksvilkårene for programmet.

Advokatmat

Nå er det gjerne slik at ikke alle har verken tid, lyst eller kompetanse til å lese gjennom en EULA-avtale. For det er ikke akkurat skjønnlitteratur det er snakk om. Tungt språk, gjentakelse og nærmest meningsløse avsnitt preger EULA-sjangeren som en helhet.

I tillegg inneholder EULA-dokumenter punkter som er på randen til galskap - Ville du skrevet under på en kontrakt hvis en av partene når som helst kan endre avtalen uten å gi beskjed til deg?

Les også: Og dette skrev du under på?

Mye av det som står i en slik avtale er ren advokatmat. Tanken er å sikre seg mot søksmål i ekte amerikansk stil, á la "Jeg sølte kaffe i fanget, gi meg x dollar", men midt inne i dette kan det ligge et lite avsnitt som er interessant.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer