EULA: Forbrukerens skrekk

Med dette gratisprogrammet får du et sammendrag av EULA-avtaler.

Publisert
Sist oppdatert
(...)det er ikke akkurat skjønnlitteratur det er snakk om. Tungt språk, gjentakelse og nærmest meningsløse avsnitt preger EULA-sjangeren som en helhet.Når man installerer et program, blir man ofte konfrontert med en EULA-avtale.

Mange har lagt seg til uvanen med å trykke "neste" uten å lese hva som står av informasjon under installasjonsprosessen, og ender gjerne opp med ett eller to programmer ekstra. Mange ganger må man også huke av i et felt for å bekrefte at man godtar bruksvilkårene for programmet.

Advokatmat

Nå er det gjerne slik at ikke alle har verken tid, lyst eller kompetanse til å lese gjennom en EULA-avtale. For det er ikke akkurat skjønnlitteratur det er snakk om. Tungt språk, gjentakelse og nærmest meningsløse avsnitt preger EULA-sjangeren som en helhet.

I tillegg inneholder EULA-dokumenter punkter som er på randen til galskap - Ville du skrevet under på en kontrakt hvis en av partene når som helst kan endre avtalen uten å gi beskjed til deg?

Les også: Og dette skrev du under på?

Mye av det som står i en slik avtale er ren advokatmat. Tanken er å sikre seg mot søksmål i ekte amerikansk stil, á la "Jeg sølte kaffe i fanget, gi meg x dollar", men midt inne i dette kan det ligge et lite avsnitt som er interessant.

For hva hvis programmet overvåker nettsurfingen din, serverer irriterende pop-upannonser på skrivebordet ditt eller driver med noe annet snusk du ikke oppdager før det er for sent?

Hvis du velger å godta avtalen uten å lese gjennom den sitter du fint i det.

Les også: iTunes gir etter

Få med deg det viktigste

Du vil nok neppe få noen produsenter til å innrømme det, men slike avtaler er relativt urealistiske. Hvem leser egentlig side opp og side ned med advokatspråk, gjerne presset inn i et altfor lite vindu?

EULAlyzer er et gratisprogram som har funnet en interessant løsning på denne problemstillingen. Man limer inn EULA-avtalen i programmet, og får opp avsnitt hvis de inneholder et av flere nøkkelord.

Tenk å lese en hel EULA - med dette programmet slipper du.
Tenk å lese en hel EULA - med dette programmet slipper du. Vis merSlike nøkkelord kan være "advertising", "Third Party" eller "Without notice". Nøkkelordene blir rangert etter sannsynligheten for at du finner dette interessant eller "Interest Level". Alt over

EULA

Leser du avtalevilkårene til programvare du installerer? (Avsluttet)
Nei(94%) 580
Ja(6%) 39
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Programmet er gratis for ikke-kommersiell bruk, men finnes også i en betal-versjon hvor man blant annet får automatisk sjekk av EULA-avtaler.


Merk deg at dette programmet ikke er et alternativ til å lese EULA-avtaler før man godtar dem. Dog, hvis man ellers ville hoppet over lesingen kan det være lurt å kjøre en kjapp analyse for å få med seg de viktigste punktene.

Leser du avtalevilkårene før du installerer progammer? Gi din stemme i boksen til høyre eller i debatten under.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer