Eventyrlige PC-priser

Du trenger ikke lenger betale mange tusen for en god bærbar PC. Her er seks til under 4.000.

Publisert
Sist oppdatert
... minne er generelt rett og slett blitt grisebillig


For litt over et år siden kjøpte redaksjonen en Asus bærbar PC til 4.990 kroner. På det tidspunktet var den blant de aller billigste på markedet, og etter vår mening modellen som bød på mest valuta for pengene i billig-segmentet.

Ett år senere har startprisen i billig-segmentet krøpet godt under 4.000 kroner, og for å illustrere utviklingen har vi sammenlignet vår ett år gamle ASUS-maskin med Lenovo N200 som i det siste har blitt solgt til rundt 4.000 kroner flere steder:

Asus A6rp til venstre, Lenovo N200 til høyre. Vi gjør oppmerksom på at bildet er en montasje, og størrelsesforholdet stemmer ikke helt. Begge PCene har 15,4" bredskjerm med kontrastbelegg.
Asus A6rp til venstre, Lenovo N200 til høyre. Vi gjør oppmerksom på at bildet er en montasje, og størrelsesforholdet stemmer ikke helt. Begge PCene har 15,4" bredskjerm med kontrastbelegg. Vis mer


 Asus A6rpLenovo N200
Pris4.995 (des 06)*4.195 (jan 08)*
ProsessorIntel Celeron M 420 1,6 GHzCeleron M 530 1.73 GHz
64-bit OS-støtteNeiJa
Minne512 MB1,5 GB
Harddisk80 GB IDE120 GB SATA
OperativsystemWindows XP HomeWindows Vista Basic
Windows opplevelsesindeks2,53,0
GrafikkATI 200MIntel X3100
Trådløst nettverkBroadcom 802.11 B/GIntel 802.11 A/B/G
ir-portJaJa
BluetoothNeiJa
FingeravtrykkleserNeiJa
WebkameraNeiJa
MikrofonJaJa
FirewireNeiJa
Batterilevetid3 timer3 timer
Størrelse35,8 x 27,7 x 4,1 cm36 cm x 26.7 cm x 3.9 cm
Vekt2,9 kg2,7 kg
* Priser hentet fra Komplett.no


Vi skaffet oss også et eksemplar av N200, og kan skrive under på at maskinen ikke står tilbake for den ett år gamle PCen på noe punkt, med unntak av at viften spinner opp litt oftere på Lenovo N200 enn på Asus-maskinen.

Her er seks bærbare til under 4.000 kroner.

Bærbar er billigst!

Er dette Norges billigste bærbare PC? Fujitsu Siemens Amilo Li1705 koster 3.595 kroner inkl mva hos Komplett.no
Er dette Norges billigste bærbare PC? Fujitsu Siemens Amilo Li1705 koster 3.595 kroner inkl mva hos Komplett.no Vis mer


Hvis behovet ditt begrenser seg til surfing på nettet, musikk- og filmavspilling og kontoroppgaver, kan en maskin som N200 være mer enn tilstrekkelig. Det oppsiktsvekkende er at bærbare maskiner er i ferd med å krype under stasjonære i lavpris-segmentet. Det er svært sjelden vi ser stasjonære PCer med skjerm, tastatur, mus og operativsystem til 4-5.000 kroner. Når pris ikke lenger er noe argument er det ikke veldig mange grunner igjen for å velge stasjonært for denne kjøpegruppen.

Lagring er heller ikke noe stort ankepunkt lenger. Selv de billigste PCene er ofte utstyrt med 120 GB harddisk, og har du behov for mer plass kan du mangedoble den ved hjelp av en ekstern harddisk til tusenlappen, eventuelt oppgradere den interne med en 320 GB disk. Snart kommer også 500 GB harddisker til bærbare.

Tidligere var dessuten minneprisen høyere på bærbare PCer, men med høy etterspørsel og tilhørende produksjon, drives prisene nedover. Nå skiller det knapt noe på prisene lenger, og minne er generelt rett og slett blitt grisebillig.

Spillytelse og skjermstørrelse/oppløsning kan være to ankepunkter fortsatt. Høy grafikkytelse på bærbare er mulig, men det gjør som regel maskinen langt dyrere. Derfor vil stasjonære PCer være foretrukket av mange spillere, og slik vil det være lenge ennå. Men både Nvidia og AMD har fullt fokus på dette, og med økt etterspørsel vil også prisene utjevnes på sikt, også her.

Forskjeller på billig og dyrt

Det er langt lettere å kjøpe PC i 2008 enn for få år siden. For det første representerer det for de fleste en langt lavere investering, og med et behov som skissert over er nær sagt alt godt nok. For det andre er det færre fallgruber, blant annet på grunn av standardiseringer på komponentnivå, og at den generelle kvaliteten er blitt høyere.

Men her følger noen generelle ledetråder for deg som likevel har problemer med å bestemme deg for om du skal bruke 4.000 eller 8.000 kroner på en bærbar PC.

  • 1. De billigste bærbare PCene leveres som regel med 1 GB minne. En dobling kan gi en langt mer smidig PC-opplevelse, spesielt i Windows Vista. Å oppgradere er en smal sak, men koster noen hundrelapper.

  • 2. De billigste PCene er som regel ustyrt med Windows Vista Home Basic. Dette er den enkleste varianten av operativsystemet, og mangler blant annet noen multimedia-programmer og det nye, myke AERO-grensesnittet. Du kan fortsatt installere og kjøre favorittprogrammene dine på Basic-utgaven som på de øvrige utgavene, men du mister noe av den innebygde funksjonaliteten. En oppgradering til Vista Home Premium koster gjerne en tusenlapp.

  • 3. De fleste billig-PCene er utstyrt med en enkeltkjerneprosessor av typen Intel Celeron. De litt dyrere modellene har prosessorer med flere kjerner, som i praksis betyr at de er bedre i stand til å gjøre flere operasjoner parallelt. Spesielt når det er snakk om tunge oppgaver som videokompresjon og bearbeiding av store tallmateriale, og ved samkjøring av mange programmer, vil dette ha betydning. Det trenger med andre ord å ha lite å si dersom du har et moderat behov på dette punktet.

    Celeron-prosessoren mangler videre Intels Speedstep-teknologi, som regulerer klokkehastigheten etter behov. Dermed kan du forvente litt lavere batterilevetid på PCer med Celeron-prosessor enn tilsvarende PCer med Core 2 Duo-prosessor, siden prosessoren ikke "hviler" når det ikke er aktivitet på PCen. Litt mer viftestøy kan også være en ugrei bieffekt.

  • 4. De billigste PCene er som regel aldri blant de letteste modellene. Miniatyrisering er komplisert og dyrt, noe som gjenspeiles i prisen.

  • 5. De billigste PCene har nesten uten unntak integrert grafikkbrikke som deler minne med internminnet i maskinen. Det betyr at hvis PCen er utstyrt med 1 GB (1024 MB) ystemminne, og 128 MB brukes til grafikken, vil tilgjengelig minne for operativsystemet og programmene være 896 MB. De integrerte brikkene har videre begrenset ytelse, spesielt merkes dette i 3D-programmer og spill.

    I motsetning til stasjonære PCer kan grafikkløsningen i en bærbar PC nesten aldri oppgraderes. Så er spilling av de nyeste 3D-spillene viktig for deg skal du ikke velge en PC med integrert grafikk (finnes knapt på modeller under 6.000 kr)

Så hva skal jeg kjøpe?

Hvis du ikke tenker gjennom behovene før du kjøper bærbar, kan det altså bli dyrt å oppgradere. Erfaringsmessig velger likevel mange å kjøpe en PC som er langt bedre spesifisert enn hva behovet skulle tilsi, fordi man ønsker en modell man kan vokse med og som vil dekke morgendagens behov.

Her gjelder det imidlertid å stikke fingeren i jorda før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe en langt dyrere modell. Spørsmål du må stille deg er: Hvor stor er sjansen for at mine behov vil være stort annerledes om ett år enn i dag? Og hvor stor blir ekstrakostnaden ved å kjøpe en bedre spesifisert PC i dag i forhold til å kjøpe en ny når behovet melder seg? For mange vil det være best økonomi i å velge en modell som dekker behovet ditt i dag.

Med utgangspunkt i sammenligningen mellom de to billig-PCene vi kjøpte med ett års mellomrom, er det enkelt å begrunne påstanden. Det hadde raskt kostet oss noen tusenlapper å oppgradere Asus-PCen til samme utstyrsnivå som Lenovo-PCen, den gangen vi kjøpte førstnevnte. I stedet har vi i dag to godt brukbare PCer som ikke har kostet oss mer enn totalt 9.000 kroner.

Les videre: Her er de billigste bærbare - akkurat nå (6 stk til under 4.000 kroner)

DinSide Datas løpende test av bærbare PCer finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer