Få bort varmen

Enten du overklokker prosessoren din eller grafikkortet ditt, blir det ekstra varmeutvikling som du må håndtere. En ekstra vifte er ikke nok. Du risikerer å bare sette allerede varm luft i bevegelse.

Publisert

Nesten alle komponentene i PCen utvikler varme. Prosessoren er normalt den største varmekilden og derfor er den ofte utstyrt med en egen vifte.

Viften har som funksjon å få prosessorens overflatetemperatur ned til romtemperatur. I kombinasjon med en kjøleribbe går det som oftest utmerket. Tilsvarende kjøleribber og vifter benyttes også på noen grafikkort. Pass på at kjøleribben har god kontakt med prosessoren. Bruk enten silikonfett eller en kjøleribbe med kontaktpute. Hvis du vil ha en vifte son fungerer lenge, bør du velge en med kulelager.

Husk at selv om en komponent fungerer fint, er det godt mulig at varmen fra den komponenten ødelegger for driften til en annen del av PCen.

PCens romtemperatur

Med romtemperatur mener vi varmen på luften som sirkulerer i PCen. Hvis denne luften sirkulerer ut og inn av PCen, og byttes ut med korte mellomrom, vil PCens klima være gunstig.

På mange måter er PCen et lite økosystem hvor komponentene "lever og ånder" i et felles miljø. Moderne PCer er konstruert slik at luft utenfra skal passere over alle komponentene før den oppvarmede luften slippes ut gjennom luftespalter i kabinettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer