Få fart på hjemmenettet del II

I dag skal du lære å strekke kabler og montere plugger!

Få fart på hjemmenettet del II
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du har fulgt med på DinSide Data i det siste, har du sikkert fått med deg at vi har satt fokus på hastighet i hjemmenettet, og at det ikke behøver å koste mange hundrelappen for å oppgradere til et gigabit-nettverk med teoretisk hastighet på dataoverføringer mellom datamaskiner og enheter på 125 MB pr sekund.

Les også: Få fart på hjemmenettet del I

Nå er denne hastigheten riktig nok svært teoretisk, i praksis er det en del flaskehalser i et hvert system som bremser på overføringen. Men 500 mbit per sekund (60-70 MB) mellom to PC-er med gigabit nettverkskort bør absolutt være mulig.

Men det krever også sitt av kablene, og da er vi kommet til kjernen i del II av denne skolen.

Tre typer kabler

Normalt vil du komme bort i tre typer nettverkskabler, Kategori 5, Kategori 5E og Kategori 6 (CAT5, CAT5E og CAT6). Alle består av åtte tråder som er tvunnet to og to ("twisted pairs"), men mens CAT5 kun garanterer hastigheter på inntil 100 megabit pr sekund (12,5 MB), garanterer CAT6 for hastigheter opp til 1000 megabit pr sekund (125 MB). Derfor er det vanlig å bruke CAT6-kabler i et gigabit-nettverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer