Få full kontroll over ZIP-filene

Gjør ZIP-filene til diskstasjoner, og jobb enkelt med innholdet i komprimerte arkiver.

ZIP-STASJON: Innholdet i denne ZIP-filen dukker opp som en egen stasjon i Utforsker. Dermed kan du bla gjennom bildene som om de lå på hvilkens som helst disk eller minnepinne.
ZIP-STASJON: Innholdet i denne ZIP-filen dukker opp som en egen stasjon i Utforsker. Dermed kan du bla gjennom bildene som om de lå på hvilkens som helst disk eller minnepinne. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stasjonsbokstaver i filbehandleren kan være en effektiv metode å få rask tilgang til disker, minnepinner, partisjoner og nettverksstasjoner. Men stasjonsbokstaver kan også peke til spesielle mapper (opprettes ved å bruke SUBST-kommandoen) samt vise innholdet i virtuelle disker, for eksempel ISO-arkivfiler.

Visste du forresten at Windows Utforsker (Nå: Filutforsker) i Windows 8 og 10 allerede har innebygd støtte for virtuelle CD-er og DVD-er i form av ISO-arkivfiler?

Det er bare å høyreklikke disse arkivfilene, og velge Åpne i - Windows Utforsker:

Få full kontroll over ZIP-filene


... og så dukker innholdet opp som en egen stasjonsbokstav, og kan behandles som hvilken som helst annen CD eller DVD:

Få full kontroll over ZIP-filene


Les også: Se de skjulte nyhetene i den første store Windows 10-oppdateringen

Også for ZIP

Men hva om du kunne gjøre det samme med andre arkivtyper? For eksempel ZIP-filer? Joda, du kan vise innholdet i ZIP-filer direkte i Utforsker, men det er begrenset hva du kan gjøre med det uten å pakke innholdet ut.

Det kan være mange situasjoner der det kunne vært praktisk å få full tilgang: For eksempel hvis du får en ZIP-fil med mange bilder, som du ønsker å bla gjennom uten å måtte pakke ut innholdet først. Mange dataprogrammer kommer også som ZIP-filer, og lar seg ikke installere før du har pakket ut alt innholdet.

Det finnes heldigvis verktøy for slikt, vår favoritt heter Pismo File Mount Audit Package. Når du har installert programmet, er det bare å høyreklikke på ZIP-filen du ønsker skal dukke opp som stasjon, og velge Mount...

Få full kontroll over ZIP-filene


Velg en stasjonsbokstav øverst, og om du vil ha lesetilgang eller både lese- og skrivetilgang. Sistnevnte er ikke offisielt støttet ennå, så det er ikke sikkert det vil fungere med dine ZIP-filer. De andre feltene kan du bare la være som de er:

Få full kontroll over ZIP-filene


Avslutt med å trykke Mount, og vips - så kan du bla i innholdet som om det var hvilken som helst diskstasjon:

Få full kontroll over ZIP-filene


Du «avmonterer» ZIP-filen ved å høyreklikke på stasjonen, og velge Unmount.

Pismo File Mount Audit Package har også støtte for ISO- og CFS-filer, i tillegg til sitt eget Private Folder-format. Det er et proprietært arkivformat for krypterte, passordbeskyttede mapper der du kan lagre data du ikke ønsker skal komme på avveie.

Les også: Slik kobler du nettskyen til Utforsker

Om Pismo Technic

Selskapet bak løsningen heter Pismo Technic og holder til i Oregon, USA. De har spesialisert seg på å utvikle portable filsystemer som de selger til tredjepart. Pismo File Mount Audit Package er kun laget for å demonstrere hva teknologien deres kan brukes til, og gis derfor bort til private og bedrifter uten kostnad.

Det fungerer i Windows XP og nyere. Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra pismotechnic.com/pfm/ap/.

Samleside: Gratisprogrammer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer