5 ting du bør gjøre på en ny Mac

Få Mac-en til å oppføre seg som den burde

Tilpasningene som gjør Apple-maskinen enda lettere å bruke.

JO DA, DU KAN HØYREKLIKKE: Som standard er det ikke mulig å få til høyreklikk med Mac-styreflaten - men du kan skru det på. Foto: Bjørn Eirik Loftås
JO DA, DU KAN HØYREKLIKKE: Som standard er det ikke mulig å få til høyreklikk med Mac-styreflaten - men du kan skru det på. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Å komme i gang med å bruke en helt ny Mac er en relativt enkel sak.

Du pakker opp maskinen, starter opp og går gjennom oppstartsveiviseren, hvor du blant annet setter opp iCloud-kontoen din.

Når oppsettet er ferdig, er det også en håndfull tilpasninger du bør gjøre. Her er fem ting vi pleier å gjøre.

Få høyreklikk på styreflaten

En av de første irritasjonene til de som går over fra Windows-verdenen til Mac, er at de ikke kan høyreklikke på styreflaten. Men det kan de, bare de skrur det på i innstillingene til maskinen.

VELG DENNE: Innstillingen som sørger for at du kan høyreklikke på styreflaten din. Foto: Kirsti Østvang
VELG DENNE: Innstillingen som sørger for at du kan høyreklikke på styreflaten din. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Gå til «Systemvalg», velg «Styreflate». Under fanen «Pek og klikk», gå til «Sekundærklikk». Velg «Klikk i nederste høyre hjørne.

Bytt rulleretning

Scrolling, eller rulling, på styreflaten på en bærbar Mac fungerer som på iPhone og iPad.

Drar du fingeren ned, scroller du opp. Drar du fingeren opp, scroller du ned.

Vil du at rulleretningen skal gå samme vei som fingeren din, altså når du drar fingeren ned, så scroller du ned på for eksempel en nettside?

Gå til «Systemvalg», «Styreflate» og under fanen «Rull og zoom», og fjern haken ved «Rulleretning: naturlig».

FÅ VANLIG SCROLLING IGJEN: Gjenopprett balansen i universet ved å skru av naturlig rulleretning. Foto: Kirsti Østvang
FÅ VANLIG SCROLLING IGJEN: Gjenopprett balansen i universet ved å skru av naturlig rulleretning. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Rydd opp på Dock-feltet

Apple har lagt en haug med sine egne programmer i den såkalte Dock-feltet nederst på skrivebordet, slik at du raskere kan åpne dem. Fjern de du ikke bruker.

Klikk og dra et programikon, og så slipp når du har dratt det så langt vekk fra Dock-en at det står «fjern» på ikonet.

DRA FOR Å FJERNE: Vil du ha vekk en snarvei fra Dock-feltet, bare ta tak i det med musepekeren og dra og slipp det på skrivebordet. Foto: Kirsti Østvang
DRA FOR Å FJERNE: Vil du ha vekk en snarvei fra Dock-feltet, bare ta tak i det med musepekeren og dra og slipp det på skrivebordet. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Du legger til et program ved å dra det over Dock-feltet og så slippe på ønsket plassering.

Tilpass varsler

Varslingssenteret er funksjonen som gjør at du kan se alle innkommende varsler på Mac-en din på ett og samme sted. Det kan være dagens kalenderavtaler, epost, tekstmeldinger, Facebook-oppdateringer og så videre.

Varslene dukker opp på skrivebordet ditt i form av sprettoppvinduer øverst til høyre på skjermen. Som med alle varsler, kan det være nyttig, men det kan også bli for mange varsler.

For å bestemme hvilke varsler som vises og hvordan de vises, gå til «Systemvalg» og velg «Varslinger». Finn det aktuelle programmet i listen til høyre i innstillingsvinduet.

Her kan du velge varselstil, om det ikke skal være noen varsel i det hele tatt, om du skal få opp en banner øverst i høyre hjørne som forsvinner etter en kort tid eller «varsler», som du må trykke på for at skal bli borte.

RO NED KALENDERVARSLENE: Er du lei av å klikke vekk alle kalendervarslene som spretter opp på skjermen din, kan du velge varselstilen banner. Da forsvinner den automatisk - men du vil fremdeles se den. Foto: Kirsti Østvang
RO NED KALENDERVARSLENE: Er du lei av å klikke vekk alle kalendervarslene som spretter opp på skjermen din, kan du velge varselstilen banner. Da forsvinner den automatisk - men du vil fremdeles se den. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

«Fiks» Safari

Mange med Mac bruker Apples nettleser Safari, men for et par år siden endret selskapet standardoppsettet, slik at den rett ut av boksen er av det minimalistiske slaget uten noe særlig med knapper og verktøylinjer.

Men er du som oss, og ønsker å ha favoritt-bokmerkene dine tilgjengelig til enhver tid? Gå til menyen «Vis», velg «Vis favorittlinje».

VIS FAVORITTENE: Få kjappere tilgang til Dinside og andre favoritt-nettsteder ved å vise favorittlinjen i Safari. Foto: Kirsti Østvang
VIS FAVORITTENE: Få kjappere tilgang til Dinside og andre favoritt-nettsteder ved å vise favorittlinjen i Safari. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

I samme slengen kan du jo skru på «Vis statuslinje», som viser fremdriften når du åpner en nettside på en linje nederst til venstre i programvinduet.

Har du forresten lagt merke til at du ikke får opp hele nettstedadressen når du blar deg gjennom nettsider i Apple-nettleseren? Gå til menyen «Safari», velg fanen «Avansert» og hak av for «Vis full nettstedsadresse».

Hvilke tilpasninger pleier du å gjøre på en ny Mac? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer