Få mer ut av minnepluggen

De små og populære USB-pluggene kan også brukes til mer enn å holde filer.

Publisert
Sist oppdatert

USB-stick, USB-penn, USB-flash, USB-brikke, minnepenn, minnebrikke, minneplugg, minnepinne... det er mange navn på disse små enhetene som kommer i forskjellige størrelser og former.

Mange navn tyder på popularitet, som igjen blant annet kan tilskrives at de er svært enkle å ta i bruk - på moderne datamaskiner er dette så "plug and play" som det kan få blitt. Her er det ingen installering av drivere eller programvare for å overføre filer, det er bare å koble den til og gjøre det.

I tillegg til å være brukevennlige selv for de uten nevneverdige datakunnskaper er minneplugger også blitt billige. I skrivende stund koster pinner med en gigabyte kapasitet ned mot en femtilapp i diverse nettbutikker.

Men du trenger på ingen måte nøye deg med en skarve gigabyte dersom du ønsker å ha med deg litt data - de kommer tross alt i kapasiteter opp til 32 GB.

Men hva skal du nå egentlig bruke denne minnepluggen til da? Vel, avhengig av dine ønsker og behov finnes det en rekke bruksområder.

Få mer ut av minnepluggen


Filfrakter

Det kanskje vanligste er å bruke en minnepluggene for å enkelt ta med seg filer fra en datamaskin til en annen. Overføring av filer til og fra en minneplugg går kjapt og er ukomplisert. Siden mange minneplugger er såpass små i størrelse får de også lett plass i bukselomma eller på nøkkelknippet - du har den altså alltid med deg.

Minnepluggene fungerer dessuten med en rekke enheter - noen skrivere lar deg for eksempel plugge dem inn direkte slik at du kan skrive ut bilder direkte uten å gå om en datamaskin. Musikkanlegg kan ha USB-port for å spille av MP3-filer som ligger på en minneplugg.

Synkronisering/backup
Å frakte filer frem og tilbake er en ting, men du må også passe på at du har at du får med deg alle filene. Til dette kan det enkleste være å ha like mapper og filer både på datamaskinen og minnepluggen - da har du også sikkerhetskopi dersom uhellet skulle være ute.

Til dette kan synkroniseringsverktøy være til hjelp, og her har du selvfølgelig flere muligheter. Microsofts SyncToy er populær - du kan laste ned siste versjon (1.4) her eller sjekke ut 2.0 beta.

En annet godt alternativ er Allway Sync.

Sikre dine data
Har du privat eller sensitiv informasjon på minnepluggen din er det en ting å ta backup, men noe som også kan skje er at du mister eller glemmer igjen pluggen og den havner i gale hender.

Derfor får du for eksempel tak i minneplugger med innebygd kodelås, eller du kan ganske enkelt bruke det eminente (og ikke minst gratis) krypteringsprogrammet TrueCrypt, som passer på at innholdet ikke kan leses av uvedkomne.

Få mer ut av minnepluggen


Kontoret i lomma

Ikke alle datamaskiner har verktøyene du har bruk for, og spesielt dersom du du er mye på farten og ofte bytter PC vil det være smart å kunne ha med seg det du trenger. Her finnes det en bøling med forskjellige programmer som kan kjøres rett fra en minneplugg, men å ta for seg en og en blir gjerne litt vel omfattende.

Derfor har vi også skrevet om PortableApps Suite der mange av de beste og mest aktuelle programmene er samlet i en enkel og grei pakke.

PortableApps Suite er for Windows, og dersom du har Mac anbefaler vi deg å ta en kikk på FSuite i stedet.

OS på pinne

Stem her!

Hvor mange minneplugger har du? (Avsluttet)
Fem eller flere(26%) 1026
To(23%) 888
Tre(19%) 751
En(16%) 615
Fire(12%) 462
Ingen(5%) 192
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du kan også kjøre hele operativsystemet fra minnepluggen. Vi har tidligere testet Slax Linux, og liker du å eksperimentere litt finnes det også flere egnede Linux-distroer. Blant annet Ubuntu.

Liker du ikke Linux skal det også fungere med Mac OS og sågar Windows XP for deg som vet hva du driver med.

Vista ReadyBoost

Windows Vista har muligheten til å bruke en minneplugg til å øke ytelsen på datamaskinen. Akkurat hvor mye ytelse det er snakk om kommer helt an på bruk og maskinvare, men har du en plugg til overs er det jo strengt tatt ingen grunn til å la den ligge og mugne. ReadyBoost, som teknologien heter, har Datadoktoren forsøkt å forklare her.

En av våre lesere tipser oss også om eBoostr, som på en måte er ReadyBoost for XP. Dette programmet rapporteres i noen tilfeller å gjøre underverker for eldre maskiner med lite RAM. Er din PC i den kategorien (og du har Windows XP) kan du godt teste det ut, men vær klar over at du må hoste opp noen dollar for fullversjonen.

Hva bruker du helst minnepluggen til? Si gjerne din mening i diskusjonstråden.

(Artikkelen ble oppdatert og republisert lørdag 28.3.09)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer