Få mest ut av mobilkameraet

TIPS: Det er ikke så mye bevisshet som skal til før bildene dine blir langt bedre.

Den største fordelen med mobiltelefonen kontra vanlige kameraer, er at du har den med deg overalt. De spontane bildene har imidlertid en tendens til å bli av svært variabel kvalitet. Det skal imidlertid ikke så mye til før bildene blir mye bedre. Foto: sxc.hu
Den største fordelen med mobiltelefonen kontra vanlige kameraer, er at du har den med deg overalt. De spontane bildene har imidlertid en tendens til å bli av svært variabel kvalitet. Det skal imidlertid ikke så mye til før bildene blir mye bedre. Foto: sxc.hu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nye smartmobiler kan under gode forhold ta fine bilder, men la det være sagt med det samme: Uansett hva mobilprodusentene prøver å overbevise deg om; det er fortsatt et stykke igjen før kameraene på de fleste mobiltelefoner kan måle seg mot hva du kan forvente fra et helt gjennomsnittlig lommekamera.

Optisk zoom er for eksempel stort sett mangelvare. Det skyldes først og fremst at optikken som kreves for å få tilfredsstillende resultat ville ført til at telefonen hadde blitt tykkere, noe som ikke akkurat er salgsfremmende i 2011.

Det er dessuten viktig å ikke la deg lure av megapikslene. Nye mobilkameraer byr gjerne på 8-12 megapiksels bildeoppløsning, men det sier dessverre fint lite om kvaliteten. Vi har sett bilder på 2-3 megapiksler som overgår det meste av hva som er mulig å få til på mobilfronten, selv om skarphet og detaljrikdom i teorien skulle vært langt bedre på bilder med høyere oppløsning. Det er nemlig mye annet som spiller inn på resultatet enn oppløsningen, ikke minst optikk og signalprosessering.

Under optimale lysforhold kan det imidlertid være vanskelig å skille de beste fra spesialkameraer hva bildekvalitet angår, spesielt hvis fotografen kan de rette triksene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer