Få orden i musikksamlingen din

Du har kanskje en stor musikksamling, men er filene kategorisert skikkelig? Slik får du orden.

Publisert
Sist oppdatert
... du har kanskje en del sanger fra hr. "Unknown artist" selv?


Orden på PC-en blir stadig viktigere - harddiskene vokser og vokser, og uten et skikkelig system for å finne frem går det med mye unødvendig tid.

Spesielt gjelder dette musikksamlingen - for, når du overfører MP3-filene over på iPoden kategoriseres de ut fra ID3-taggen som er knyttet til fila. Har du ikke den i orden, blir det vanskelig å finne frem - du har kanskje en del sanger fra hr. "Unknown artist" selv?

Enklere enn du tror

Mange svetter bare av tanken på å skulle kategorisere tusenvis av sanger på harddisken, og det hadde vi gjort også, hadde vi ikke visst at det fantes en rekke programmer som gjorde dette lett som en plett. Vårt valg denne gangen er undertegnedes favorittavspiller, MediaMonkey, og i denne artikkelen skal vi se hvordan du ved hjelp av MediaMonkey kan få orden på sakene i en fei.

MediaMonkey er for øvrig en av de mest populære musikkavspillerne og finnes både som gratisversjon og en du må betale for. Den siste kommer med mer funksjonalitet, men begge har det samme å by på når det kommer til å rydde opp i musikkbiblioteket, så denne guiden kan du følge helt gratis.

Bill.mrk. "start her"
Bill.mrk. "start her"
Vis mer


MediaMonkey finner du på denne siden: http://www.mediamonkey.com/index.htm

Begynn med det ukjente

Etter å ha installert programmet må du definere hvor musikkfilene dine er lagret, og etter en relativt rask importprosess er de nå lagt til i musikkbiblioteket. På venstre side finner du flere visninger - du kan få musikken sortert på artist, albumtittel, sjanger, årstall etc. Du vil også se et menyvalg som heter "Filer å redigere", og det er nettopp her du bør starte. Begynn for eksempel med sangene som mangler album, som vist på figuren til høyre.

Hvis du har noenlunde orden på filene dine, kan du sortere dem på kolonnen "plassering". Det første du kan prøve på er å la MediaMonkey slå opp i Amazon.coms store musikkdatabase - finner du albumet der, kan du veldig enkelt trykke på "auto-tag", så tagges filene riktig.

Søk øverst. Hvis du finner det rette albumet, trykker du auto-tag, og vips!
Søk øverst. Hvis du finner det rette albumet, trykker du auto-tag, og vips! Vis mer


Få orden i musikksamlingen din


En annen teknikk er å redigere flere filer i en sleng. Hvis du vet at tolv filer tilhører et bestemt album, merker du de tolv, høyreklikker og velger properties. Der kan du for eksempel definere albumtittelen for alle tolv sporene, eller kategorisere slik vi har gjort på bildet til høyre.

Tagging fra filnavnet

Få orden i musikksamlingen din


En av de kraftigste funksjonene i MediaMonkey er tagging fra filnavn. Dette kan du gjøre når en gruppe filer har den samme navngivingen - for eksempel på denne måten:

Få orden i musikksamlingen din

Her ser du at filene er på formatet (Albumtittel) - (spornummer) - (artist) - (sangtittel).mp3. Da går vi til Verktøy->auto tag fra filnavnet og angi hva som ligger i filnavnet på denne måten (PS! Du kan klikke på etikettene med artist, album, tittel etc. under tekstfeltet for å sette disse rett inn):


Når feltene blir markert gule er det fordi MediaMonkey er i ferd med å endre verdien. Det fullfører du naturligvis ved å trykke OK.

Få orden i musikksamlingen din


Så kan du gå videre. Når du er ferdig med listen over de som har ukjent album, kan du fortsette på ukjent artist, ukjent tittel og ukjent sjanger etc.

Til slutt, når du har frisket opp alle taggene i musikkbiblioteket ditt, kan du omrokere filene slik at de legges i en konsekvent mappestruktur. I vårt eksempel til høyre vil nå alle filer havne under min musikk og artistnavn - albumnavn [året for utgivelsen].

(Publisert første gang våren 2007)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer