Få oversikt på harddisken

Når den engang så romslige harddisken din fylles opp er det kanskje på tide å rydde litt. Men hva er det nå engang som tar sånn veldig plass?

Publisert
Sist oppdatert

Er det ledig plass et sted ligger i tingenes natur at denn plassen før eller siden (i manges tilfelle før) vil fylles opp av alskens ting - et fenomen som i den analoge verden ofte kan observeres på loft, kjellere og garasjer.

I vår virkelighet med enere og nuller er dette også tilfelle for harddiskene. Det ser nemlig ikke ut til at det spiller noen rolle om disken er på 100 eller 1.000 GB - plassen vil bli fylt opp, og først da ser det ut til å være ryddetid. Alternativet mange går for er å kjøpe en ny harddisk, men til slutt innser de fleste at nok (disker) er nok.

Så en gang i blant kan det være greit å gå gjennom harddisken for å fjerne uhensiktsmessige filer, noe som for øvrig kan være greit å kombinere med å ta backup av de viktigste filene.

Les også: Den store backup-dagen

Tre smarte programtips

Problemet med diskopprydding er at ikke alle brukere er like strukturerte, og det å bla seg gjennom alle mappene kan fort bli et prosjekt som går over flere døgn.

Så for deg som nå planlegger vårrengjøringen av harddiskene har vi noen gode programtips for å få den fulle oversikten.

SpaceMonger
Dette programmet er gitt ut i både free- og shareware-versjoner, men det er den eldre gratisversjonen som er mest interessant for oss. Riktignok både ser og føles den eldgammelt ut (joda, den har en god del år på baken), men programmet er lite og trenger ikke installeres.

Få oversikt på harddisken


Den grafiske oversikten viser til en viss grad mappestrukturen og du får navnet på de største filene (som du kan slette direkte).

Last ned gratisversjonen.
Nyeste versjon finner du her, som kan brukes fritt i 30 dager (koster deretter 20 USD).

WinDirStat
For deg som krever litt mer kontroll (og en langt freshere look) har vi WinDirStat. Her kan du bruke den grafiske filoversikten til å bla og zoome i filstrukturen. I tillegg er de forskjellige typene filer fargekodede, noe som gjør det langt enklere å gå gjennom en viss type filer. Med dette programmet kan du også velge å scanne enkelte foldere eller flere stasjoner.

Få oversikt på harddisken


I forhold til SpaceMonger får du ikke en like god visuell oversikt over trestrukturen, men de fleste vil nok likevel finne at WinDirStat generelt er et bedre alternativ.

Du kan laste ned WinDirStat herfra.

WinDirStat er forresten inspirert av KDirStat for KDE-grensesnittet. Og bruker du Mac har den også en slags tvilling i Disk Inventory X.

Xinorbis
Dette programmet er heldigvis litt enklere å bruke enn å stave, og har som WinDirStat mulighet for å gå gjennom hele stasjoner eller enkelte kataloger. Du kan også sjekke to harddisker og sammeligne disse om du av en eller annen grunn skulle ønske det.

Få oversikt på harddisken


Xinorbis mangler den store grafiske filoversikten vi finner på SpaceMonger og WinDirStat, men den kan på sin side vise kake- eller søylediagram som forteller om hva slags filer du har på harddisken din.

I tillegg kommer en rekke måter å sortere og liste filene på - blant annet på type, mappe, dato eller størrelse. Du kan forresten også få en kjapp oversikt over de 50 største og minste filer.

Xinorbis finner du her.

Vet du om annen, lignende programvare? Tips gjerne oss og de andre leserne i diskusjonstråden under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer