Få tilbake harddiskplass

Får du brukt all plassen på disken? Hvis ikke bør du lese videre.

Publisert
Sist oppdatert

Mange PC-er kommer med en "hemmelig" partisjon på disken, en såkalt Host Protected Area, som huser gjennopprettingsfiler. Skulle programvaren på maskinen din bli ødelagt av f.eks. virus, kan du gjenopprette maskinen slik den var da den var ny, ved hjelp av dataene på denne partisjonen.

Når maskinen er ny får du gjerne beskjed etter at du har gått gjennom oppsettsrutinene, om å kopiere filer til optiske plater for å kjøre gjennoppretting.

Sperrer for tilgang

Men hva om du har oppgradert maskinen med et nyere operativsystem og gjerne vil ta i bruk denne ekstra diskplassen? Mange leverandører har sitt helt eget system for partisjonering som sperrer for tilgang, og skriver inn informasjon i selve firmwaren på disken. Da ser ikke operativsystemet noe annet enn resten av disken og kan ikke utnytte hele kapasiteten.

En helt annen problemstilling kan også dukke opp. Ved oppgradering av BIOS eller enhetsdrivere kan det snike seg inn feil, slik at størrelsen på disken ikke registreres slik som den var tidligere. Da får du ikke tak i dataene dine...

I noen tilfeller kan det også hende at disken som sitter i maskinen din har større kapasitet enn oppgitt. Noen store produsenter velger heller å sette ned kapasiteten ved hjelp av DCO (Device Control Overlay, hvor de fleste av diskens egenskaper er listet) på disker som befinner seg på lager, framfor å vente på en sending eller bestille nytt parti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer