Få tilbake slettede bilder

TIPS: Var du uheldig og slettet bilder fra digitalkameraet ved en feiltakelse? Disse gratisprogrammene gjenoppretter dem. (publisert første gang 2006)

Få tilbake slettede bilder
Publisert
Sist oppdatert

Tap av verdifulle data er noe mange opplever fra tid til annen, og opplevelsen er like ubehagelig hver gang. Virus er én av mange årsaker, men i praksis skyldes de aller fleste datatap vår egen uforsiktighet. Gode rutiner for backup hjelper naturligvis, men når tok du backup sist?

Økende problem

Etter at digitalalderen også nådde fotografens verden, har folk flest for alvor fått verdifulle filer som er uhyre trasige å miste. Problemet minsker ikke akkurat når mange ferske digitalkameraeiere har liten eller ingen erfaring med PC-bruk og filbehandling. Det merker vi i DinSide Data godt. Hver eneste uke får vi flere henvendelser fra fortvilte lesere som har vært uheldig og slettet bilder fra minnekort, ja endogtil hele fotosamlinger er tilsynelatende blitt borte med et uheldig tastetrykk.

Heldigvis er det sjelden at skaden er uopprettelig. Når du trykker på slette-tasten blir bildene normalt ikke fysisk borte fra lagringsmediet. Dersom de slettede filene lå lagret på en harddisk, blir de i de fleste tilfellene bare flyttet til papirkurven. I såfall er det en enkel affære å gjenopprette dem, ved å åpne papirkurven og høyreklikke på bildene du vil gjenopprette.

Gode muligheter

PC Inspector Smart Recovery
PC Inspector Smart Recovery Vis mer


Hvis du slettet bildene direkte på kameraet, eller på PCen gjennom en minnekortleser, blir ikke bildene flyttet til noen papirkurv, og de er tilsynelatende borte for godt, men heldigvis bare tilsynelatende. I virkeligheten er de bare blitt fjernet fra indeksen i filsystemet, eller innholdsfortegnelsen om du vil. Det som er skummelt er derimot at området der filene ligger, samtidig merkes som overskrivbart, så pass på! Lagrer du nye data til disken/minnekortet etter en uheldig sletting, minsker sjansene for at de opprinnelige filene kan gjenopprettes.

Smart Data Recovery
Smart Data Recovery Vis mer


Dessverre kan ingen standardverktøy i Windows gjenopprette bilder i disse tilfellene, du trenger tredjepartsverktøy. Det finnes mange programmer til formålet, men de fleste av de gode er kostbare. Nå er det imidlertid begynt å dukke opp flere gratisprogrammer som i mange tilfeller viser seg å være tilstrekkelig gode til å gjenopprette bilder raskt og effektivt.

Løsningene

Ett av dem er PC Inspector Smart Recovery, som du kan lese en større omtale av ved å klikke her. Et annet, og kanskje enda kraftigere verktøy er Smart Data Recovery fra selskapet Smart PC Solutions. Bak det utrolig enkle grensesnittet ligger det avanserte algoritmer som kan gjennopprette data (ikke bare bildefiler) fra minnekort og harddisker, selv om partisjonsinformasjon har gått tapt. Operasjonene kan ta litt tid, avhengig av medium og kapasitet, men gir ofte gode resultater. Oppdatert: Smart Data Recovery må du nå betale for.

Programmene er selvforklarende, og du finner mer informasjon og kan laste ned begge to ved å følge lenkene under:

Smart Data Recovery
PC Inspector Smart Recovery

Les også: iRecover reddet alle dataene våre

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer